A tökéletes mézeskalács receptje
Plusz díszítési ötletek
A karácsony a mézeskalács szezonja, ez kétségtelen, az illatos finomság lehet desszert és dísz is.

Dia

	Hagyományos díszítés	Általában mindenki, aki készít mézeskalácsot karácsonykor, a hagyományos, klasszikus formákat részesíti előnyben, ennek megfelelően már lehet kapni ilyen kiszúróformákat is, de mindig jobb és szórakoztatóbb, ha saját kezűleg vágod ki a sokadik csillagot, üstököst, fenyőt vagy bármilyen karácsonyi jellegű formát. 

Hagyományos díszítés

Általában mindenki, aki készít mézeskalácsot karácsonykor, a hagyományos, klasszikus formákat részesíti előnyben, ennek megfelelően már lehet kapni ilyen kiszúróformákat is, de mindig jobb és szórakoztatóbb, ha saját kezűleg vágod ki a sokadik csillagot, üstököst, fenyőt vagy bármilyen karácsonyi jellegű formát. 

Dia

	Az emberke	A forma, ami nélkül egészen egyszerűen nincs mézeskalácssütés, az emberke. Az animációs filmek világában is közkedvelt alakot annyira egyszerű kivágni, és olyan jól mutat, hogy nem lehet kihagyni a vágott formák közül. Díszítheted hangulatod szerint, vagy az ajándékozott jellemző hangulatát is az arcára varázsolhatod, a cukormázas lehetőségek tárháza végtelen.

Az emberke

A forma, ami nélkül egészen egyszerűen nincs mézeskalácssütés, az emberke. Az animációs filmek világában is közkedvelt alakot annyira egyszerű kivágni, és olyan jól mutat, hogy nem lehet kihagyni a vágott formák közül. Díszítheted hangulatod szerint, vagy az ajándékozott jellemző hangulatát is az arcára varázsolhatod, a cukormázas lehetőségek tárháza végtelen.

Dia

	Betűk	A mézeskalácstésztából nemcsak különböző alakzatokat, hanem betűket is vághatsz, amikből aztán komplett üzeneteket fabrikálhatsz, vagy például mindenki monogramját elkészítheted, és ráteheted a neki szánt ajándék csomagolására, családi körben úgyis viszonylag ritka az azonos monogram. 

Betűk

A mézeskalácstésztából nemcsak különböző alakzatokat, hanem betűket is vághatsz, amikből aztán komplett üzeneteket fabrikálhatsz, vagy például mindenki monogramját elkészítheted, és ráteheted a neki szánt ajándék csomagolására, családi körben úgyis viszonylag ritka az azonos monogram. 

Dia

	Hagyományostól eltérő minták	Ha a klasszikus formák már nagyon mennek, vagy egyszerűen unod őket, de csak egy csillag alakú kiszúród van, és nincs kedved vagdosni, akkor se ess kétségbe! A hagyományos formákat egészen egyedi díszítéssel láthatod el, egy kis fantáziával széppé és különlegessé varázsolhatsz egy csillagot is, úgy, ahogy ezen a képen is láthatod, de használd bátran a fantáziádat, hiszen hibázni nem tudsz!

Hagyományostól eltérő minták

Ha a klasszikus formák már nagyon mennek, vagy egyszerűen unod őket, de csak egy csillag alakú kiszúród van, és nincs kedved vagdosni, akkor se ess kétségbe! A hagyományos formákat egészen egyedi díszítéssel láthatod el, egy kis fantáziával széppé és különlegessé varázsolhatsz egy csillagot is, úgy, ahogy ezen a képen is láthatod, de használd bátran a fantáziádat, hiszen hibázni nem tudsz!

Dia

	Házikó	Minden mézeskalács-készítő - legyen kezdő vagy rutinos ebben a műfajban - életében eljön a nap, amikor eszébe jut, hogy bizony mézeskalács-házikót kell készítenie az illatos édességből. Ez egyrészt igényel némi tervezést, hiszen a kisült oldalfalakat, tetőt, talapzatot, homlokzatot, tartógerendákat és persze a hidalóelemeket nem lehet utólag módosítgatni, másrészt pedig az utómunkálatokról sem szabad elfeledkezni, mert a mézeskalács-házikó úgy szép, ha alaposan fel van díszítve. Kattints ide az elkészítésért. Ha pontosan megtervezted a házikót, akkor is érdemes hagyni még némi tésztát, hogy utólag azért még legyen esély arra, hogy javíts, ha valami nem olyan lett, mint amilyennek elképzelted. 

Házikó

Minden mézeskalács-készítő - legyen kezdő vagy rutinos ebben a műfajban - életében eljön a nap, amikor eszébe jut, hogy bizony mézeskalács-házikót kell készítenie az illatos édességből. Ez egyrészt igényel némi tervezést, hiszen a kisült oldalfalakat, tetőt, talapzatot, homlokzatot, tartógerendákat és persze a hidalóelemeket nem lehet utólag módosítgatni, másrészt pedig az utómunkálatokról sem szabad elfeledkezni, mert a mézeskalács-házikó úgy szép, ha alaposan fel van díszítve. Kattints ide az elkészítésért. Ha pontosan megtervezted a házikót, akkor is érdemes hagyni még némi tésztát, hogy utólag azért még legyen esély arra, hogy javíts, ha valami nem olyan lett, mint amilyennek elképzelted. 

Dia

	Színezés	Ugyan jellemzően rettegünk az ételfestéktől, és hajlamosak vagyunk teljesen ártatlan alapanyagokra is a sátán műveként tekinteni, érdemes ezzel a lehetőséggel is élni. Ma már temérdek, az egészségre egyáltalán nem veszélyes ételfestéket vehetsz a megfelelő helyeken, és feldobhatod vele a mézeskalácsodat. Természetesen karácsonyi szezonban a piros és a zöld viszi a prímet, de nyugodtan használd a fantáziádat és akár a teljes színskálát.

Színezés

Ugyan jellemzően rettegünk az ételfestéktől, és hajlamosak vagyunk teljesen ártatlan alapanyagokra is a sátán műveként tekinteni, érdemes ezzel a lehetőséggel is élni. Ma már temérdek, az egészségre egyáltalán nem veszélyes ételfestéket vehetsz a megfelelő helyeken, és feldobhatod vele a mézeskalácsodat. Természetesen karácsonyi szezonban a piros és a zöld viszi a prímet, de nyugodtan használd a fantáziádat és akár a teljes színskálát.

Dia

	Művészi megoldások	Ha az a fajta ember vagy, aki a karácsonyi készülődés összes nyűgét-baját időben letudta, akkor igazán szórakoztató és ráérős program lehet a mézeskalács-díszítés részletes, már-már művészi kivitelezése. Vess be mindent, amit egyébként külön-külön talán mások is használnak, színezz, cukormázazz, formázz különböző vágóeszközökkel, egyszóval élvezd ki a mézeskalács-formázásban rejlő összes lehetőséget!

Művészi megoldások

Ha az a fajta ember vagy, aki a karácsonyi készülődés összes nyűgét-baját időben letudta, akkor igazán szórakoztató és ráérős program lehet a mézeskalács-díszítés részletes, már-már művészi kivitelezése. Vess be mindent, amit egyébként külön-külön talán mások is használnak, színezz, cukormázazz, formázz különböző vágóeszközökkel, egyszóval élvezd ki a mézeskalács-formázásban rejlő összes lehetőséget!

Ezt is szeretjük
Szerző: Kancsár Péter
Fotó: