Mézeskalácsház készítése: lépésről lépésre videóval

Mézeskalácsházat készíteni nem egyszerű, de a látvány magáért beszél.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha valaha is próbáltál már mézeskalácsházat készíteni, akkor nyilván tisztában vagy vele, hogy az egyszerű mézeskalácsház szókapcsolat igazi oximoron. Valójában a mézeskalácsház elkészítése csak látszólag könnyű, nagyon sok apróságon múlik, hogy tényleg állva maradjon az aprócska lak: többek között a tészta állagán, valamint a türelmeden.

A következő mézeskalácsház tényleg az egyszerűbbek közé tartozik, de így is szükség van három napra a felépítéséhez.

A tökéletes mézeskalács

A mézeskalácstésztát eltalálni nem egyszerű. Ha túl sok méz kerül bele,és ragadóssá válik, akkor a tészta könnyen elszakadhat még azelőtt, hogy a sütőbe tennéd. Ugyanakkor az sem jó, ha pergős lesz, mert ebben az esetben nagyon könnyen összetörik majd kisütött állapotában.

Ganter Klára gasztro szakértő elárulja, hogy milyen a tökéletes mézeskalácstészta receptje. Ha ezt választod, akkor az első és egyben legfontosabb lépést, azaz a megfelelő alapanyag elkészítését kipipálhatod.

Amire szükséged lesz a mézeskalácsházhoz

  • mézeskalácstészta
  • cukor
  • műanyag alap
  • vastagabb fajta kartonpapír
  • zsírpapír
  • éles kés
  • cukorkák és egyéb díszítőelemek

Az elkészült mézeskalácstésztából formázz cipót, folpackba csomagold be, és tedd be a hűtőbe egész éjszakára, hogy alaposan megdermedjen, és könnyebben lehessen vele dolgozni. A kartonpapírra tervezd meg a mézeskalács házat, és vágd ki az egyes darabokat. Amit biztosan meg kell rajzolnod, az a falak, a tető és a kémény.

Bájos mézeskalács-koszorú lépésről lépésre

Nézegess képeket!

Elolvasom

A megdermedt tésztát nyújtsd kisujjnyi vastagságúra, és tedd rá a ház sablonjait. Vágd ki a megfelelő részeket egy éles késsel, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezd bele őket. Vigyázz, ne tedd ne túl közel őket egymáshoz, mert a sütőben könnyen összesülhetnek!

Jó tanács: a legjobb, ha csinálsz néhány plusz alkatrészt is a házikóhoz, így, ha az egyik esetleg eltörik, rögtön tudod pótolni!

Sütés és díszítés

180 fokra előmelegített sütőben 5-15 percig süsd a süteményt: a mézeskalács akkor jó, ha már picit barnul, ezért érdemes folyamatosan ellenőrizni, hogyan áll. A kisütött mézeskalácsház-darabokra újra helyezd rá a megfelelő kartont, és vágd körbe őket éles késsel addig, míg melegek.

A kihűlt mézeskalács darabok széleit a videóban valamilyen speciális ragasztóval kenik be, de cukros oldattal is ugyanilyen eredményt érhetsz el. Ehhez három evőkanál cukrot forralj fel ugyanennyi vízzel, és ezzel kend be a megfelelő részeket.

Vigyázz, a cukros ragasztó, ha kihűl, már használhatatlan, ezért gyorsan kell összeragasztani a falakat. Amikor elkészültek, a legjobb valamilyen nehezékekkel megtámasztod oldalról a házikót, hogy stabilan összeragadjon.

A tető felhelyezése előtt várj néhány órát, nehogy összedőljön a ház. Hasonlóan a falakhoz ezt is kend be cukros ragasztóval, illetve a kéményt is, és rögzítsd rá a házra. Ezután újabb pihentetés jön, a dekorálás előtt várni kell egy éjszakát, hogy a ház kibírja a díszítést.

Ha letelt az idő, porcukorból, kevés citromléből és vízből összekevert fehér krémmel vond be a mézeskalács ház egyes részeit, azután cukorkával és tetszésed szerinti színes elemekkel díszítsd ki!

A mézeskalács ház elkészítésének egyes lépéseit a következő videóban nézheted meg!

Ezt is szeretjük