Mézeskalácsház készítése: lépésről lépésre videóval

Mézeskalácsházat készíteni nem egyszerű, de a látvány magáért beszél.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha valaha is próbáltál már mézeskalácsházat készíteni, akkor nyilván tisztában vagy vele, hogy az egyszerű mézeskalácsház szókapcsolat igazi oximoron. Valójában a mézeskalácsház elkészítése csak látszólag könnyű, nagyon sok apróságon múlik, hogy tényleg állva maradjon az aprócska lak: többek között a tészta állagán, valamint a türelmeden.

A következő mézeskalácsház tényleg az egyszerűbbek közé tartozik, de így is szükség van három napra a felépítéséhez.

A tökéletes mézeskalács

A mézeskalácstésztát eltalálni nem egyszerű. Ha túl sok méz kerül bele,és ragadóssá válik, akkor a tészta könnyen elszakadhat még azelőtt, hogy a sütőbe tennéd. Ugyanakkor az sem jó, ha pergős lesz, mert ebben az esetben nagyon könnyen összetörik majd kisütött állapotában.

Ganter Klára gasztro szakértő elárulja, hogy milyen a tökéletes mézeskalácstészta receptje. Ha ezt választod, akkor az első és egyben legfontosabb lépést, azaz a megfelelő alapanyag elkészítését kipipálhatod.

Amire szükséged lesz a mézeskalácsházhoz

  • mézeskalácstészta
  • cukor
  • műanyag alap
  • vastagabb fajta kartonpapír
  • zsírpapír
  • éles kés
  • cukorkák és egyéb díszítőelemek

Az elkészült mézeskalácstésztából formázz cipót, folpackba csomagold be, és tedd be a hűtőbe egész éjszakára, hogy alaposan megdermedjen, és könnyebben lehessen vele dolgozni. A kartonpapírra tervezd meg a mézeskalács házat, és vágd ki az egyes darabokat. Amit biztosan meg kell rajzolnod, az a falak, a tető és a kémény.

Bájos mézeskalács-koszorú lépésről lépésre

Nézegess képeket!

Elolvasom

A megdermedt tésztát nyújtsd kisujjnyi vastagságúra, és tedd rá a ház sablonjait. Vágd ki a megfelelő részeket egy éles késsel, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezd bele őket. Vigyázz, ne tedd ne túl közel őket egymáshoz, mert a sütőben könnyen összesülhetnek!

Jó tanács: a legjobb, ha csinálsz néhány plusz alkatrészt is a házikóhoz, így, ha az egyik esetleg eltörik, rögtön tudod pótolni!

Sütés és díszítés

180 fokra előmelegített sütőben 5-15 percig süsd a süteményt: a mézeskalács akkor jó, ha már picit barnul, ezért érdemes folyamatosan ellenőrizni, hogyan áll. A kisütött mézeskalácsház-darabokra újra helyezd rá a megfelelő kartont, és vágd körbe őket éles késsel addig, míg melegek.

A kihűlt mézeskalács darabok széleit a videóban valamilyen speciális ragasztóval kenik be, de cukros oldattal is ugyanilyen eredményt érhetsz el. Ehhez három evőkanál cukrot forralj fel ugyanennyi vízzel, és ezzel kend be a megfelelő részeket.

Vigyázz, a cukros ragasztó, ha kihűl, már használhatatlan, ezért gyorsan kell összeragasztani a falakat. Amikor elkészültek, a legjobb valamilyen nehezékekkel megtámasztod oldalról a házikót, hogy stabilan összeragadjon.

A tető felhelyezése előtt várj néhány órát, nehogy összedőljön a ház. Hasonlóan a falakhoz ezt is kend be cukros ragasztóval, illetve a kéményt is, és rögzítsd rá a házra. Ezután újabb pihentetés jön, a dekorálás előtt várni kell egy éjszakát, hogy a ház kibírja a díszítést.

Ha letelt az idő, porcukorból, kevés citromléből és vízből összekevert fehér krémmel vond be a mézeskalács ház egyes részeit, azután cukorkával és tetszésed szerinti színes elemekkel díszítsd ki!

A mézeskalács ház elkészítésének egyes lépéseit a következő videóban nézheted meg!

Ezt is szeretjük