Melegszendvics besamellel és tükörtojással: a croque madame után senki nem marad éhes
A croque madame a világ legjobb melegszendvicse: ha egyszer megkóstolod, ezután mindig unalmasnak fogod találni az egyszerűbb változatot.

A besamellel és tükörtojással készülő croque madame melegszendvics a nevét a francia „croquer”, vagyis harapni igéből és a madame mint „asszony” szóból kapta, mivel a fogyasztói szerint a tetején lévő tükörtojással úgy néz ki, mint egy kalapot viselő nő. Minden földi jóval meg van pakolva, így laktató reggeli vagy vacsora gyanánt egyaránt tökéletes.
Croque Madame melegszendvics
Hozzávalók 2 személyre
- 10 dkg reszelt sajt
- sajt dkg vaj
- 4 vaj szendvicskenyér
- 2 dl tej
- 2 szelet sonka
- tej nagy tojás
- 2 sonka dijoni mustár
- 1 evőkanál tojás
- 1 csipet szerecsendió
- dijoni mustár só
- búzaliszt frissen őrölt bors
- szerecsendió
- ízlés szerint reszelt parmezán a tetejére
Elkészítés:
Először készítsd el a besamelt. Ehhez a vaj egyharmadát olvaszd fel egy lábosban. Add hozzá a lisztet, kevergesd kézi habverővel egy percig, majd öntsd fel a tejjel. Kis lángon kevergesd folyamatosan, amíg besűrűsödik, ekkor szórd meg sóval, borssal, szerecsendióval. Keverd hozzá a reszelt sajt felét, hagyd a tűzön, amíg felolvad, majd húzd le, és hagyd kihűlni.
A kenyereket told 180 fokos sütőbe, és 2-3 perc alatt enyhén pirítsd meg őket. A megpirult szeleteket kend meg a maradék vajjal. Két szeletet kenj meg a besamellel, fedd be sonkával és reszelt sajttal. A másik két szeletet kend meg mustárral, és fedd be vele a sonkás-sajtos szeleteket úgy, hogy az üres része legyen felül. Told vissza a sütőbe a szendvicseket öt percre.
Közben egy serpenyőben, kevés olajon süss két tükörtojást. Csúsztasd őket a megsült melegszendvicsek tetejére. A tetejét megszórhatod reszelt parmezánnal.
Sütőben sült kenyérpuding: szuper maradékmentő receptet mutatunk
Ez a fogás egy igazi maradékmentő desszert, amelynek segítségével az állott péksütiből egy isteni kenyérpudingot készíthetsz el.
ElolvasomKép: Anton Dobrea / Getty Images
OLVASD EL EZT IS!
- rakott tészta
- besamelmártás