Vajas tésztából készülő édes pite: bármilyen gyümölcs kerülhet a tetejére
Ezt a gyümölcsös vajas pitét sokat fogod még készíteni ezen a nyáron.

Vajas tészta, azon mascarponés krém, a tetején sokféle színes gyümölcs: ez a gyümölcsös vajas pite sokféleképpen elkészíthető, és a tavasz, nyár hangulatát hozza el a konyhádba. Jól működik eperrel, bogyós gyümölcsökkel, de szezonon kívül akár banánnal, naranccsal is érdemes kipróbálni. A tésztát akár három nappal korábban is begyúrhatod.
Gyümölcsös vajas pite
Hozzávalók x cm-es formához 23 cm átmérőjű formához
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 3 evőkanál hideg víz
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- vaj a forma kikenéséhez
A krémhez:
- 12 dkg mascarpone
- 2.5 dl habtejszín
- 1 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál vaníliaaroma
A tetejére:
- 30 dkg gyümölcs ízlés szerint
Elkészítés:
A tésztához lisztet és a cukrot egy tálban morzsold el a felkockázott, hideg vajjal. Add hozzá a tojássárgáját, egy csipet sót és a hideg vizet. Gyorsan gyúrd össze, majd csomagold fóliába, és pihentesd legalább egy órát a hűtőben. Akár több napot is állhat, nem árt neki. A pihentetési idő végén lisztezett felületen nyújtsd kör alakúra, és emeld át egy 23 centis, kivajazott piteformába. Tedd vissza fél órára a hűtőbe, majd vedd ki, szurkáld meg villával. Fedd le egy sütőpapírral, arra tegyél néhány szem babot vagy lencsét, hogy ne púposodjon fel, és told 180 fokos sütőbe. 20 perc múlva vedd ki a sütőből, szedd le róla a papírt és a nehezékeket, és így süsd további 12-14 perc alatt aranyszínűre. Ezután vedd ki a sütőből, és hagyd teljesen kihűlni.
A krémhez a tejszínt verd lágy habbá. Keverd bele a mascarponét, a cukrot és a vaníliát is, és egyenletesen oszd el a kisült tészta felszínén. A tetejét rakd ki tetszőleges gyümölcsökkel.
Pillekönnyű áfonyás, ricottás palacsinta: sok gyümölccsel még jobb
A ricotta nemcsak finoman krémessé varázsolja a palacsintát, de könnyű és levegős állagot is biztosít neki, sőt, áfonya is sül bele.
ElolvasomKép: vvmich / Getty Images