Ennyiféle sütit készíthetsz vajas gyúrt tésztából: linzerek, piték, kekszek alapja lehet

A vajas gyúrt tésztából készült sütik omlósak, puhák és egyszerűen ellenállhatatlanok.

Sütik vajas gyúrt tésztából
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha ismered a vajas gyúrt tészta alapreceptjét, egy kis változtatással mindig újabb és újabb csodákat tehetsz a családod vagy a vendégeid elé. Legyen szó linzertésztárólvajas kekszről, foszlós pogácsáról vagy túrós pitéről, az elkészítés logikája elég hasonló.

Sokan szívesebben használnak a sütéshez margarint, mert olcsó, de hacsak valami különleges ok - például tejfehérje-allergia - nem indokolja, mi inkább a hagyományos vajat javasoljuk. Nem sokkal drágább, ellenben jóval finomabb, és az sem utolsó szempont, hogy az illata is vonzóbb. A legtöbb ilyen tésztához nem is kell tökéletesen elvegyíteni a vajat a liszttel, és mennyivel ízlésesebb, amikor nem olvadt margarin, hanem valódi, zsíros vaj ízét érzed meg a szádban!

A tökéletes linzertészta titka

A vajas sütemények királynője kétségtelenül a linzer. Az alaprecept nem is lehetne egyszerűbb: egy rész cukor, két rész vaj és három rész liszt kell hozzá. Ezt még kiegészítheted tojással, tejföllel vagy valamilyen plusz fűszerrel. A linzertészta titka, hogy minden hozzávalót jéghidegen kell felhasználni: érdemes akár a lisztet és a cukrot is behűteni hozzá. A vajat kockázd fel, és gyorsan dolgozz vele, hogy a kezed melegétől se olvadjon fel. Ha biztosra akarsz menni, használj robotgépet.

A linzertésztát sokféle sütihez használhatod fel. Ez az alapja az olyan rácsos pitéknek, mint az epres és a diós-lekváros, muffinsütőben pedig illatos almás kosárkákat készíthetsz belőle. Jól megy hozzá a diókrém és a túrós-áfonyás töltelék is. 

Ha valami igazán házias édességet készítenél, a hagyományos, magyaros pitékkel nem lőhetsz mellé. Vajas gyúrt tészta az alapja a túrós, a fahéjas-almás és a meggyes-mákos változatnak is. Egyszer pedig karácsony is elérkezik majd: erre az alkalomra nem is létezik finomabb, mint a hagyományos lekváros linzer.

Villámgyors vajas kekszek

A vajas keksz hasonló elven indul, mint a linzer, de sokkal hamarabb elkészül, és akár a gyerekekkel is szórakoztató időtöltés összeállítani. A variációk száma végtelen: kerülhet a tésztájába méz, édes, természetes eredetű juharszirup, kakaó és kókuszreszelék vagy rostban gazdag zabpehely. Kísérletezz a különböző népek variációival: a dán vajas kekszbe darált mandula kerül, a skót shortbread különleges állagáért pedig kukoricaliszt felel.

Sós ropogtatnivalók vajas tésztából

A vajas tészta akkor is jó szolgálatot tesz, ha nem édességre, inkább valami sós nasira vágysz. Készíthetsz belőle sajtos kekszet, de akkor is jó helyen jársz, ha a legpuhább sajtos rúd tésztájára vagy kíváncsi.

A legnépszerűbb sós ropogtatnivaló pedig kétségkívül a pogácsa, ami szintén akkor a legfinomabb, ha nem spórolod ki belőle a vajat. Ha van hozzá időd és kedved, állítsd össze hagyományos kelt tésztából, de ha gyorsan végezni szeretnél a sütéssel, egyszerűen sütőporral is csodás darabokat készíthetsz.

Szívesen elkészítenéd otthon a vajat?

Érdemes kipróbálni, milyen az otthon készült vaj: semmi másra nem lesz szükséged, mint habtejszínre, egy robotgépre - és 15-20 szabad percre.

Így készíthetsz otthon vajat: egyetlen hozzávaló kell hozzá

Házilag is készíthetsz vajat jó zsíros tejszínből.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary) 

Ezt is szeretjük