Omlós, diós-lekváros rácsos linzer: házi sárgabaracklekvárral a legfinomabb
A diós-lekváros rácsos linzertésztából készülő, elképesztően omlós sütemény.
A sok vajjal készülő, édes linzertészta összeállítása nem különösebben bonyolult, és mennyei sütemények készíthetők belőle. Ehhez a változathoz egy kicsit lágyabb, nem a klasszikus arányokkal dolgozó linzertészta kell. A diós töltelék a belekevert tojásfehérjétől lesz habkönnyű. Úgy az igazi, ha házi baracklekvárral készíted, de ne tántorítson el az sem, ha csak bolti van otthon, úgy is finom lesz a süti.
Lekváros-diós rácsos linzer
Hozzávalók
A tésztához
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 3 tojássárgája
- 2 evőkanál tejföl
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom leve
- 1 csomag sütőpor
- vaj és liszt a forma kikenéséhez
A töltelékhez
- 25 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor
- 3 tojás fehérje
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg sárgabaracklekvár
Elkészítés:
Először a tésztát állítsd össze. A lisztet szitáld át, keverd el a sütőporral, és morzsold el a vajjal. Add hozzá a tojássárgákat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citromlét, dolgozd össze, végül lazítsd annyi tejföllel, hogy könnyen kezelhető tésztát kapj. Gyúrd simára, és letakarva pihentesd egy órát. Közben a tojásfehérjéből verj kemény habot. Add hozzá a kétféle cukrot és a citromhéjat, így verd tovább, amíg egészen kemény és fényes lesz, és ekkor fakanállal, nagy mozdulatokkal keverd bele a darált diót.
A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A tészta kétharmadát nyújtsd ki, és egyengesd el egy kivajazott-kilisztezett tepsiben vagy piteformában. Kend el rajta a lekvárt, azon oszd el a diós-habos tölteléket. A hátramaradt tésztából sodorj rudakat, és egymásra merőlegesen, rács alakban helyezd el őket a dió tetején. Told a sütőbe nagyjából fél órára, amíg a tészta aranyszínűre sül.
Mutatós süteményeket készíthesz úgy is, ha a linzertésztát citromos krémmel rétegzed.
- sütemény
- dió
- citrom
- linzer
- rácsos linzer
- diós linzer
- házi sárgabaracklekvár
- lekváros-dióhabos linzer
- Recept
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept