Omlós, diós-lekváros rácsos linzer: házi sárgabaracklekvárral a legfinomabb
A diós-lekváros rácsos linzertésztából készülő, elképesztően omlós sütemény.

dios lekvaros racsos
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A sok vajjal készülő, édes linzertészta összeállítása nem különösebben bonyolult, és mennyei sütemények készíthetők belőle. Ehhez a változathoz egy kicsit lágyabb, nem a klasszikus arányokkal dolgozó linzertészta kell. A diós töltelék a belekevert tojásfehérjétől lesz habkönnyű. Úgy az igazi, ha házi baracklekvárral készíted, de ne tántorítson el az sem, ha csak bolti van otthon, úgy is finom lesz a süti.

Lekváros-diós rácsos linzer

Hozzávalók

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 3 tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom leve
  • 1 csomag sütőpor
  • vaj és liszt a forma kikenéséhez

A töltelékhez

  • 25 dkg darált dió
  • 15 dkg porcukor
  • 3 tojás fehérje
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg sárgabaracklekvár
Recept idők

Elkészítés:

Először a tésztát állítsd össze. A lisztet szitáld át, keverd el a sütőporral, és morzsold el a vajjal. Add hozzá a tojássárgákat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citromlét, dolgozd össze, végül lazítsd annyi tejföllel, hogy könnyen kezelhető tésztát kapj. Gyúrd simára, és letakarva pihentesd egy órát. Közben a tojásfehérjéből verj kemény habot. Add hozzá a kétféle cukrot és a citromhéjat, így verd tovább, amíg egészen kemény és fényes lesz, és ekkor fakanállal, nagy mozdulatokkal keverd bele a darált diót.


A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A tészta kétharmadát nyújtsd ki, és egyengesd el egy kivajazott-kilisztezett tepsiben vagy piteformában. Kend el rajta a lekvárt, azon oszd el a diós-habos tölteléket. A hátramaradt tésztából sodorj rudakat, és egymásra merőlegesen, rács alakban helyezd el őket a dió tetején. Told a sütőbe nagyjából fél órára, amíg a tészta aranyszínűre sül.
 

Mutatós süteményeket készíthesz úgy is, ha a linzertésztát citromos krémmel rétegzed.

Ezt is szeretjük