Tavaszi borsóleves cukkinivel: javítja az emésztést, és a szívet is védi
Ebbe a méregzöld borsólevesbe sült cukkini és friss bazsalikom is kerül.

Egészen különleges ízvilágot kölcsönöz a leveseknek, ha a hozzávalókat tepsiben sütöd elő, mielőtt a fazékba kerülnének. Ez a cukkinis borsóleves kevés kalóriát tartalmaz, frissít, de nem terheli meg a gyomrot. Egészen új értelmet kap általa a szerény, semleges ízű cukkini, és még sokszor el fogod készíteni ilyen módon.
Cukkinis borsóleves
Hozzávalók
- 20 dkg zöldborsó
- 7.5 dl alaplé
- 5 dkg reszelt parmezán
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál tej vagy tejszín
- 3 nagy cukkini
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 póréhagyma
- 1 marék bazsalikom
- só
- bors
Elkészítés:
A cukkini végeit vágd le, a zöldséget karikázd fel, és egyengesd el egy sütőpapírral kibélelt nagy tepsiben. Karikázd fel a póréhagymát is, és tedd a cukkini mellé. A fokhagymagerezdeket egészben, hámozás nélkül tedd melléjük. Szórd meg őket sóval és borssal, locsold meg olívaolajjal, és forgasd össze. Told 200 fokos sütőbe 40-45 percre, közben néha forgasd át. Ha elkészült, vedd ki, és hagyd annyira kihűlni őket, hogy a fokhagyma héját le tudd húzni.
A borsót főzd puhára az alaplében. Add hozzá a sült zöldségeket, a bazsalikomot, gyöngyöztesd két-három percig. Ezután szedd ki a borsó egynegyedét, kanalazd bele a tejet vagy tejszínt. Pürésítsd botmixerrel vagy turmixgépben, ezután öntsd vissza a lábosba. Kanalazd bele a reszelt parmezánt, és az egészben hagyott borsószemeket, és keverd el, hogy felolvadjon.
Tálald pirítóssal vagy házi krutonnal.
Sajtos, majonézes zöldborsósaláta: pirult szalonna gazdagítja
Az ínycsiklandó majonézes zöldborsósaláta önmagában is remek választás, és húsok mellé is kínálható.
ElolvasomKép: Foxys_forest_manufacture / Getty Images
- vegetáriánus
- leves
- krémleves
- tavaszi zöldborsóleves
- zöldborsó
- bazsalikomos zöldborsókrémleves
- cukkini
- bazsalikom
- Recept
OLVASD EL EZT IS!

- maradék
- pástétom
Megmaradt a leveshús? Így készíts belőle villámgyorsan pástétomot

- tészta
- zöldborsó