Ropogós krumpligolyók pikáns chiliszósszal: fagyasztva hónapokig eláll
A krumplikrokettet sokkal könnyebb elkészíteni, mint azt a legtöbben gondolnák. Tálald mártogatóssal!

A hengeres formájáról ismert, de golyócskaként is elkészíthető krumplikrokett tökéletes köret, szaftos húsok mellé egyenesen remek, de akár önmagában is fogyaszthatod, ha akad hozzá például ízletes mártogatós, akár csak egy pikáns chilis-paradicsomos szósz formájában, melyet szintén elkészíthetsz házilag is.
Krumplikrokett mártogatóssal
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kg krumpli
- 20 dkg liszt – 10 dkg-ot reszelt sajttal is fel lehet váltani
- 2 tojás
- 1 csipet szerecsendió
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- zsemlemorzsa a hempergetéshez
- olaj a sütéshez
A chilis mártogatóshoz:
- 30 dkg sűrített paradicsom
- 1 paradicsom
- 1 vöröshagyma
- 0.5 lime
- 1 mokkáskanál római kömény
- chilipehely ízlés szerinti erősségben és mennyiségben
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 teáskanál cukor
Elkészítés:
A krumplit hámozd meg, mosd le, vágd kockákra, és enyhén sós vízben főzd puhára. Öntsd le róla a vizet, majd krumplinyomóval törd pürévé. Add hozzá a felvert tojást és a lisztet, a fűszereket, dolgozd össze alaposan, a masszából formázz kis golyócskákat vagy tetszőleges hengereket, és hempergesd meg őket zsemlemorzsában. Hevíts olajat egy serpenyőben, és süsd ki pár perc alatt a golyócskákat.
Ha fagyasztani is szeretnél a golyókból, a zsemlemorzsába forgatás után lehetőleg tálcán tedd be őket a fagyasztóba kis időre, nehogy összefagyjanak, később a már fagyott golyókat együtt is tárolhatod. Ha fogyasztani szeretnéd, ne olvaszd ki, hanem egyből tedd a serpenyőbe, ügyelve arra, hogy egyszerre ne süss ki túl sokat, nehogy túlságosan is lehűtsék az olajat.
A chilis mártogatóshoz pucold meg és kockázd fel a hagymát, a megmosott paradicsomot pedig aprítsd minél kisebb darabokra. Keverd össze előbbieket a paradicsomszósszal, majd add hozzá a fűszereket és a cukrot is. Ha különleges ízre vágysz, facsarj bele egy kevés lime-ot is. Ha nem szeretnéd, hogy darabos maradjon, botmixerrel tovább finomíthatod az állagot.
Fűszeres, spanyol burgonyakrokett: kívül ropogós, belül krémes
A burgonyakrokett az egyszerű krumpli látványos felhasználása, hiszen így lenyűgöző köret lehet belőle: főleg akkor, ha mediterrán fűszerekkel ízesíted.
ElolvasomKép: StockFood/Schall, Ewgenija.
OLVASD EL EZT IS!

- krumpli
- köret
A legjobb krumplis köretek: egyszerűek és nagyon finomak

- sárgarépa
- köret