4 csodás baracklekvár
A baracklekvár főzése nagy feladatnak tűnhet, pedig érdemes belevágni. Receptek a nagyitól, és néhány újabb változat ínyenceknek.
A baracklekvár minden háztartásban elengedhetetlen, hiszen nem lehet elképzelni nélküle a palacsintát, de a piskótatekercset sem. A bolti változat azonban össze sem hasonlítható az igazi lekvárral.
Ha nincs kéznél a nagyi, aki elkészítené, akkor fogj hozzá magad, nem olyan nehéz, hogy ne érne meg egy próbát.
Ízletes baracklekvár
Hozzávalók:
- 1 kg sárgabarack
- 60 dkg cukor
- nátrium-benzonát
Szép, érett sárgabarackokat válassz. A gyümölcsöt tedd mély tálba, majd lobogó forró vízzel öntsd le. Két perc várakozás után a barackok bőrét húzd le, a gyümölcsöt magozd ki, majd rakd zománcos lábosba. Gyorsan dolgozz, és egyszerre ne nagy mennyiségű barackkal, mert hamar megbarnulnak.
Ezt követően a barackot tedd fel főni, fakanállal főként az alját kevergesd, nehogy leégjen. Forrástól kezdve, a barack érettségétől függően, 10-14 percig csendesen főzd, majd cukrozd, keverd, és újból 10-14 percig csendesen forrald.
Lábosban melegíts vizet, és a tiszta üvegeket állítsd bele. Az üvegekbe merd ki a szép, aranysárgára főzött lekvárt. Ezt követően az üvegeket állítsd olyan helyre, ahol idegen anyag nem kerülhet a tetejükre. A lekvár 10-12 óra múlva kihűl, a megbőrösödött tetejét nátrium-benzonáttal, tartósítószerrel szórd meg. Kissé nedves celofánpapírral kösd le, száraz helyen tárold. Felhasználás előtt a tetejét egy centiméter vastagon szedd le, amit ne használj fel.
Sárgabarack-őszibarack lekvár
Hozzávalók:
- 50 dkg kimagozott sárgabarack
- 50 dkg kimagozott őszibarack
- 1 citrom leve és héja
- 30 dkg cukor
A barackokat vágd kis darabokra, és lefedve 2-3 órát hagyd állni a cukorral és a citromlével, valamint a citrom reszelt héjával. Utána egy lábasban forrald fel, vedd vissza takarékra, és állandóan kevergetve az alvadáspont eléréséig, 12-15 percig főzd. Forrón töltsd üvegekbe, zárd le, és a fejére állítva hagyd kihűlni.
Pezsgős őszibaracklekvár
Hozzávalók:
-
1 kg érett barack
-
fél liter száraz pezsgő
-
2,5 cl málnaszörp
-
1 citrom leve
-
1,5 kg cukor
-
2,5 dl folyékony zselésítőszer
-
2 dkg citromsav
Az őszibarackot forrázd le, majd rakd hideg víz alá. A bőrét húzd le, felezd meg és magozd ki. Vágd kis darabokra, és mixerben pürésítsd össze. A pezsgővel, a málnaszörppel, a citromlével és a cukorral együtt tedd egy nagy lábasba. Kevergetve forrald fel, néhány percig főzd, majd keverd bele a zselésítőszert. Néhány perc után tedd bele a citromsavat. A lekvárt habozd le, és forrón töltsd üvegekbe.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Sárgabarack-gyümölcstea lekvár
Hozzávalók:
-
4 dl víz
-
3 filter csipkebogyótea
-
100 dkg sárgabarack
-
1 dl almalé
-
1 csomag befőzőcukor
A vizet öntsd egy lábosba, majd mikor felforrt, lógasd bele a teafiltereket, és körülbelül negyed óráig hagyd ázni őket. Eközben a sárgabarackot tisztítsd meg, felezd el, szedd ki a magját és kockázd fel. Körülbelül a felét tedd turmixba, pürésítsd össze, majd tedd egy lábosba, és add hozzá a felkockázott barackot is. Öntsd hozzá a teát, az almalevet, és rakd bele a befőzőcukrot. Várd meg, amíg felforr, de közben állandóan kevergesd. Forrás után még 3 percig hagyd a tűzön, majd vedd le, és még forrón rakd üvegekbe. Fontos, hogy az üvegeket jól lezárd!
OLVASD EL EZT IS!
- paradicsom
- lecsó
Tegyél el lecsót!
- eper
- befőzés
Fél óra alatt elkészíthető eperlekvárok
- ital
- befőzés