4 csodás baracklekvár
Ahogy a nagyi csinálja
A baracklekvár főzése nagy feladatnak tűnhet, pedig érdemes belevágni. Receptek a nagyitól, és néhány újabb változat ínyenceknek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A baracklekvár minden háztartásban elengedhetetlen, hiszen nem lehet elképzelni nélküle a palacsintát, de a piskótatekercset sem. A bolti változat azonban össze sem hasonlítható az igazi lekvárral.

Ha nincs kéznél a nagyi, aki elkészítené, akkor fogj hozzá magad, nem olyan nehéz, hogy ne érne meg egy próbát.

Ízletes baracklekvár

Hozzávalók:

  • 1 kg sárgabarack
  • 60 dkg cukor
  • nátrium-benzonát

Szép, érett sárgabarackokat válassz. A gyümölcsöt tedd mély tálba, majd lobogó forró vízzel öntsd le. Két perc várakozás után a barackok bőrét húzd le, a gyümölcsöt magozd ki, majd rakd zománcos lábosba. Gyorsan dolgozz, és egyszerre ne nagy mennyiségű barackkal, mert hamar megbarnulnak.

Ezt követően a barackot tedd fel főni, fakanállal főként az alját kevergesd, nehogy leégjen. Forrástól kezdve, a barack érettségétől függően, 10-14 percig csendesen főzd, majd cukrozd, keverd, és újból 10-14 percig csendesen forrald.

Lábosban melegíts vizet, és a tiszta üvegeket állítsd bele. Az üvegekbe merd ki a szép, aranysárgára főzött lekvárt. Ezt követően az üvegeket állítsd olyan helyre, ahol idegen anyag nem kerülhet a tetejükre. A lekvár 10-12 óra múlva kihűl, a megbőrösödött tetejét nátrium-benzonáttal, tartósítószerrel szórd meg. Kissé nedves celofánpapírral kösd le, száraz helyen tárold. Felhasználás előtt a tetejét egy centiméter vastagon szedd le, amit ne használj fel.

Sárgabarack-őszibarack lekvár

Hozzávalók:

  • 50 dkg kimagozott sárgabarack
  • 50 dkg kimagozott őszibarack
  • 1 citrom leve és héja
  • 30 dkg cukor

A barackokat vágd kis darabokra, és lefedve 2-3 órát hagyd állni a cukorral és a citromlével, valamint a citrom reszelt héjával. Utána egy lábasban forrald fel, vedd vissza takarékra, és állandóan kevergetve az alvadáspont eléréséig, 12-15 percig főzd. Forrón töltsd üvegekbe, zárd le, és a fejére állítva hagyd kihűlni.

Pezsgős őszibaracklekvár

Hozzávalók:

  • 1 kg érett barack
  • fél liter száraz pezsgő
  • 2,5 cl málnaszörp
  • 1 citrom leve
  • 1,5 kg cukor
  • 2,5 dl folyékony zselésítőszer
  • 2 dkg citromsav

Az őszibarackot forrázd le, majd rakd hideg víz alá. A bőrét húzd le, felezd meg és magozd ki. Vágd kis darabokra, és mixerben pürésítsd össze. A pezsgővel, a málnaszörppel, a citromlével és a cukorral együtt tedd egy nagy lábasba. Kevergetve forrald fel, néhány percig főzd, majd keverd bele a zselésítőszert. Néhány perc után tedd bele a citromsavat. A lekvárt habozd le, és forrón töltsd üvegekbe.

Sárgabarack-gyümölcstea lekvár

Hozzávalók:

  • 4 dl víz
  • 3 filter csipkebogyótea
  • 100 dkg sárgabarack
  • 1 dl almalé
  • 1 csomag befőzőcukor

A vizet öntsd egy lábosba, majd mikor felforrt, lógasd bele a teafiltereket, és körülbelül negyed óráig hagyd ázni őket. Eközben a sárgabarackot tisztítsd meg, felezd el, szedd ki a magját és kockázd fel. Körülbelül a felét tedd turmixba, pürésítsd össze, majd tedd egy lábosba, és add hozzá a felkockázott barackot is. Öntsd hozzá a teát, az almalevet, és rakd bele a befőzőcukrot. Várd meg, amíg felforr, de közben állandóan kevergesd. Forrás után még 3 percig hagyd a tűzön, majd vedd le, és még forrón rakd üvegekbe. Fontos, hogy az üvegeket jól lezárd!

Ezt is szeretjük