Fél óra alatt elkészíthető eperlekvárok
Habár a nagymama eperlekvárja valószínűleg a legfinomabb, próbáld magad is elkészíteni, és lépj a nyomdokaiba!

Ez is érdekelhet

Hőségben is tökéletes választás az ország legjobb játszóparkja! (x)

Kszi, Simon – Mindenkinek jár egy első szerelem (x)

Daganatos betegek életét menti meg világszerte az őssejtterápia - Ezen betegségek gyógyításában lehet sikeres még (x)

Ezen a filmen sírt a cannes-i filmfesztivál közönsége - Egy fél mozijegy áráért megnézheted (x)

beauty and style

A legnőiesebb kánikularuha a szezonban: ha egyszer felveszed, többé nem akarsz mást viselni »

Ezzel a jeges teával hűsítsd magad, ha diétázol: natúr, és nincs benne felesleges kalória »

Egy apró trükk, hogy még csinosabb legyen a bokavillantó nadrág: ilyen cipőkkel viseld »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az epernek szerencsére még mindig szezonja van, és a különböző levesek, főételek és sütemények mellett lekvárt is bátran készíthetsz belőle.

Bár lehet, hogy nem a legegyszerűbb, érdemes összeállítani, mert a boltival ellentétben ezekben a receptekben semmilyen tartósítószer nincsen. Szerezz be néhány befőttes üveget, egy kis epret, és már főzheted is!

Eperlekvár

Hozzávalók:

  • 1,5 kg eper
  • 1 csomag befőző cukor
  • 2 evőkanál citromlé

Az epret alaposan mosd meg, a szárát távolítsd el. Vágd kisebb darabokra, majd egy lábosban a cukorral és a citromlével forrald fel. Tegyél egy kis kanállal egy tányérra, akkor jó, ha néhány perc után megszilárdul. Ha nem, akkor főzd még néhány percig. Az előkészített befőző üvegekbe töltsd bele, a tetejére gumizz celofánt, és úgy tekerd rá a kupakját. Állítsd fejjel lefelé, és hűvös helyen tárold.

Cseresznyés eperdzsem

Hozzávalók:

  • 1 kg eper
  • 1 kg cukor
  • 70 dkg cseresznye
  • 2 csomag dzsemfixáló

A kimagozott cseresznyét és az epret turmixold össze, de hagyd kicsit darabosan. Öntsd egy fazékba a cukorral és a dzsemfixálóval, és állandó kevergetés mellett forrald fel. Nagyjából 3-5 percig hagyd forrni, majd vedd le a tűzről. Ha habosodik, szedd le a tetejéről.

Az előkészített üvegeket tedd egy tepsibe, nehogy szétrepedjenek, és töltsd bele a lekvárokat. Tekerd rá a tetejét, és 5 percre fordítsd fejjel lefelé. Hagyd a tepsiben kihűlni, utána hűvös helyen tárold.

Vaníliás eperlekvár

Hozzávalók:

  • 1 kg eper
  • 1 kg zselésítő befőző szer
  • 1 citrom
  • 1 vaníliarúd

Az epret mosd meg, és turmixgéppel törd darabosra. Keverd össze a befőzővel, öntsd rá a kifacsart citrom levét, és kapard bele a vaníliarúd belsejét. Nagy lángon 4-5 percig főzd, majd töltsd üvegbe a lekvárt, és csavard rá a kupakját. Állítsd fejre, és hagyd így langyosra hűlni. Ezután fordítsd vissza, és, ha teljesen kihűlt, tedd hideg helyre.

Gyömbéres eperlekvár

Hozzávalók:

  • 50 dkg eper
  • 50 dkg cukor
  • 1 citrom
  • gyömbér ízlés szerint

A megtisztított epret darabold fel, locsold meg a citromlével, és keverd hozzá a cukrot. Tedd oda főni, és forrástól számítva még negyed óráig főzd. Ekkor vedd le a tűzről, és reszeld rá a gyömbért. Öntsd üvegbe a lekvárt, és fejjel lefelé fordítva hűtsd ki.

Ezt is szeretjük