A máj az egyik legfontosabb szervünk, mely a méregtelenítési folyamatokért felel, így nem árt külön figyelmet fordítani épségének megőrzése érdekében.
Ez a szerv termeli az epét, tisztítja a szervezetet, a vért, és olyan létfontosságú vitaminokat tárol, mint a D, A vagy B12 vitaminok.
Ételek, amik jót tesznek a májnak
A máj számos olyan funkcióval bír, mely nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. A szerv a glükóz-, azaz a vércukorszint stabilitásának és a test energiamérlegének az egyik fő szabályozója, kulcsfontosságú szerepe van az anyagcsere-folyamatokban. A megfelelő életmód, a helyes étrend hozzájárul a máj tehermentesítéséhez, védelméhez, és a fogyási folyamatokat is elősegítheti.

A magas antioxidáns-tartalmú rukkola
bizonyítottan csökkenti az éhgyomri vércukorszintet, és jótékonyan befolyásolja a máj működését. C-vitamin-tartalma segít beindítani a zsírégetést is. Érdemes minél többször beilleszteni az étrendbe, akár ízletes
csirkés rukkolasaláta formájában, ami 25 perc alatt elkészül.

Az avokádó és a tonhal egyaránt bővelkednek omega-3 zsírsavakban, ami egy
2011-es tanulmány szerint segíthet a zsírmáj kialakulása ellen, emellett
kimutatták már elhízást gátló, fogyást segítő hatását is. A két szuper összevetőt akár vegyítheted egymással, próbáld ki bátran az
avokádós tonhalsalátát kitűnő ebéd gyanánt.

Szintén tartalmas, laktató fogás a
vietnámi tavaszi tekercs, aminek töltelékébe két darab sárgarépa is kell, mely zöldségről
bebizonyították gyulladáscsökkentő hatását, amit a májban fejt ki, és gátolja a káros anyagok felszívódását is. Emellett rosttartalma támogatja az emésztést, anyagcsere-serkentő hatása elősegíti a fogyást.

A kalóriaszegény cékla bővelkedik antioxidánsokban, kiemelkedő flavonoid- és béta-karotin-tartalma segíti a máj működését. Rostban gazdag gyökérzöldség, mely támogatja az emésztést, sokáig tartó teltségérzetet okoz, és beindítja a fogyást. A
sült fokhagymás cékla kitűnő választás köretként, de akár vacsoraként is megállja a helyét.

Az egyik legjobb májvédő fűszernövény a kurkuma, amit változatos módokon illeszthetsz az étrendedbe, többek között a rostbomba
vörös lencsés dahl egyik alapízesítője. Gyulladáscsökkentő kurkumintartalmának köszönhetően védi a májat, segítségével megelőzhető a májrák vagy a májfibrózis kialakulása is. Ezen hatóanyaga jótékony befolyással bír az emésztésre, segíti a fogyás folyamatát.

A dió nem csak remek fehérjeforrás, de arginintartalma segíti a máj enzim-előállítását, omega-3-tartalma is támogatja a fontos szerv működését. B-, és E-vitaminban bővelkedik, amik beindítják a fogyási folyamatokat. Érdemes kipróbálni az ínycsiklandó
dióval megszórt édesburgonya-pürét, ami rostokban és vitaminokban gazdag fogás.

Az alma méltatlanul mellőzött gyümölcs, pedig rendkívül jótékony hatással bír a májra és az emésztésre nézve is, pektintartalmának köszönhetően támogatja a fogyást. A sokoldalúan felhasználható gyümölcsből akár ínycsiklandó
Waldorf-salátát is készíthetsz, mely tökéletes laktató ebédként szolgál.

A fokhagyma a természet antibiotikuma, gyulladáscsökkentő hatása a máj működését is támogatja,
bizonyítottan segít a zsírmáj kialakulása ellen. Egy
kísérletben pedig kimutatták elhízásellenes, zsírégetést serkentő hatását is. Rengeteg étel ízesíthető vele, de akár külön,
sült fokhagymaként is fogyasztható kétszersültre kenve.
(Képek forrása: Getty Images Hungary)