A hideg, borongós hónapokban csökken a napsütötte órák száma, az emberek többsége inkább a négy fal között, otthon tölti ideje nagy részét. Ha ezekben az időszakokban nem pótoljuk vissza D-vitamin-tartalékainkat, akkor vitaminhiány alakulhat ki.
Ami nem jó hír, tekintve hogy a hideg hónapokban érdemes felvértezni az ember immunrendszerét, nem beszélve arról, hogy a benti, javarészt mozgásszegény életmód előbb-utóbb magával vonzza a pluszkilókat is. Szerencsére a D-vitamin bizonyítottan elősegíti a zsírégetési folyamatokat, különösen a hasi tájékon.
D-vitamin-hiány és az elhízás
Tényleg a nap a legjobb D-vitamin-forrás, de ételekből is kinyerhető az értékes vitamin. Egy2019-es kutatás szerint a legtöbb elhízott ember D-vitamin-hiányos, és ez a két dolog olyannyira összefügg, hogy egy 2020-as kutatásban még azt is kimutatták, hogy akár kettes típusú diabétesz, inzulinrezisztencia vagy hasi elhízással járó metabolikus szindróma is kialakulhat náluk. Egy 6 hetes, 50 túlsúlyos nővel végzett kísérlet alatt két csoportba osztották a résztvevőket, az egyik csoport félnaponta plusz D-vitamint kapott. Az eredmény szerint szignifikánsan csökkent a testtömegindexe azoknak, akik ezt a vitamint szedték. Naponta 20-25 mikrogramm D-vitamin a javasolt mennyiség, érdemes mellé kalciumot is bevinni, mert vice versa segítik egymás hasznosulását. Az alább felsorolt ételek között bátran csemegézhetsz.

A lazac az egyik legjobb D-vitamin-forrás, egy adagban 13-15 mikrogramm található, mely fedezi a napi szükséglet több mint 60 százalékát. Igazi ínyenceknek való fogás a
zöldségekkel sült citromos lazac, ami nem csak isteni finom, de segít a zsírégetésben, igazi fehérje- és rostbomba fogás.

Az
avokádós tonhalsaláta szintén emésztést támogató rost- és D-vitamin-forrás. A tonhalkonzerv általában 80 grammos, ebben 5-6 mikrogramm vitamin található, ami a napi szükséglet 34 százalékát fedezi.

A makréla is szuper egészséges, omega-3 zsírsavban és D-vitaminban bővelkedő hal, amiből mennyei
rukkolás halsaláta készíthető. Egy makrélakonzerv 6-7 mikrogramm D-vitamint tartalmaz.
Fotó: Lilechka75 / Getty Images Hungary

A gomba az egyetlen olyan növény, ami rengeteg D-vitamint tartalmaz. Főleg a vadgombák bővelkednek benne, egyes fajták 100 grammja akár a napi szükséglet háromszorosát is tartalmazhatják. Ugyanennyi boltban kapható, UV-fénnyel nevelt fajták kevesebbet, 5-10 mikrogrammot tartalmaznak. Szerencsére a
gombás kelbimbó bármilyen fajtájúval nagyon finom, sokáig laktat.

A nem túl ízletes csukamájolaj is kitűnő D-vitamin-forrás, de szerencsére alapvetően a máj raktározza ezt a vitamint. Alkalomadtán remek, egyszerű és olcsó ebéd lehet a
hagymás sertésmáj. Nemcsak kalóriaszegény, vérképző hatású vasban gazdag fogás, de tele van D-vitaminnal is.

A tejtermékek mindegyike rengeteg D-vitamint tartalmaz, joghurttal a napi ajánlott mennyiség 15 százaléka fedezhető. Érdemes kipróbálni mártogatósként vagy salátadresszingként a
joghurtos, kapros öntetet.

Időnként reggelire, vagy akár vacsorára meglepheted magad a híres B12-vitamin-forrásnak számító, fehérjében gazdag
felhőtojással. Nem csak kobalamintartalma miatt értékes, egyetlen tojás sárgájában 5-6 mikrogramm D-vitamin található.

A
zabkása is tökéletes reggeli, hosszan tartó teltségérzetet okoz, emellett rezisztens keményítőtartalma is segíti a zsírbontó folyamatokat. Nem mellékesen egy adag 3-4 mikrogramm D-vitamint is tartalmaz.
(Képek forrása: Getty Images Hungary)