A fűszernövények köztudottan jó szolgálatot tesznek minden konyhában. Finoman ízesítik az ételeket, gyönyörű színeket adnak nekik. Azonban arról sem szabad elfeledkezni, hogy milyen jó hatással vannak az egészségre.
Bár a petrezselymet sokan ismerik és szeretik itthon is, az talán mégsem olyan köztudott róla, hogy milyen sokféleképpen támogatja az egészséget. Igaz, hogy általában nem sorolják a szuperételek közé, mégis számos területen bebizonyították már, milyen pozitív hatásai vannak a fogyasztásának.
Ne csak az ételek díszítéséhez használd a petrezselymet
Sokan csupán díszítés céljából használják a konyhában, de inkább a főzésnél érdemes bevetni. Fontos, hogy mindig friss zöldet használj, hiszen a szárított változat kevésbé érvényesíti egészségmegőrző hatásait, ráadásul az ételeknek sem ad olyan finom ízt. Képes összeállításunkban nemcsak azt mutatjuk be, hogy milyen élettani előnyei vannak a petrezselyem felhasználásának, hanem hogy milyen módon érdemes belecsempészni az ételekbe. Arra fontos figyelni, hogy várandós kismamák és gyomorfekélyes betegek ne fogyasszanak a petrezselyemből nagyobb mennyiséget, hiszen a benne lévő tápanyagok túladagolása káros lehet számukra.

Egy 2017-es
tanulmány szerint a petrezselyemben található apigenin csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. Érdemes
zöld turmixokba belekeverni, frissen ráadásul C-vitamin-tartalma is magas.
Fotó: tanjichica7 / Getty Images Hungary

A kissé háborgó gyomorra is jó megoldás a petrezselyem: rendbe rakja az emésztést, csökkenti a puffadást, hiszen olyan anyagokat tartalmaz, amik erős vízhajtó hatásúak. Emellett kisöpri a felesleges gázokat a testből. Egy isteni
salsa verde szósz zöldségekre öntve remek választás ilyen gondok esetén.
Fotó: Getty Images Hungary

A nyers petrezselyem fontos folsavforrás, ezen tulajdonsága miatt pedig a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében játszik fontos szerepet. A nyers felhasználásához az egyik legjobb választás a friss
tabulé, amit gyorsan elkészíthetsz, és nagyon egészséges.
Fotó: OlgaLepeshkina / Getty Images Hungary

A petrezselyem illóolaja flavonoidokat tartalmaz, amik gyulladáscsökkentő hatásúak. A
zöldséglevesekbe téve is érvényesül jótékony hatása.
Fotó: Getty Images Hungary

Magas C-, A-, és E-vitamin-tartalmának köszönhetően segít csökkentei a gyulladásokat, főként ízületi és gyomorpanaszok esetén jelent nagy segítséget. Egy isteni
spagettiben felhasználva ráadásul még élmény is lesz az elfogyasztása.
Fotó: Getty Images Hungary

A benne lévő kálium fontos a szív- és az izomműködés szempontjából, továbbá az energiaellátásban is nagy szerepe van és ez adja vízhajtó hatását is. Cukkinivel
kiegészítve még több hasznos tápanyag juthat a szervezetbe.
Fotó: Andrey Zhuravlev / Getty Images Hungary

Az a jó a kevert
salátákban, hogy szinte bármit belerakhatsz, amit csak megkívánsz. Érdemes a petrezselymet is felhasználni a készítés során, nyersen fogyasztva a rossz lehelettel is felveszi a harcot, a legjobban a hagyma és fokhagyma ellen válik be.
Fotó: Getty Images Hungary
(Képek forrása: Getty Images Hungary)