Szappanos utóízt érzel egyes ételeken? A genetika és egy fűszernövény okozza
Ha nem ízlik a mama főztje, ezután a génekre foghatod.

rossz íz
Ez is érdekelhet

Pikali Gerda hisz a sors erejében: mindenkinek megvan a maga feladata, amit be kell teljesítenie (x)

Házépítési kisokos: ha még nincs elképzelésed az új otthonodat illetően (x)

Zöldebb iskolát a gyermekeinknek: csatlakozz egy nagyszerű jótékonysági programhoz! (x)

Mitől olyan jók a kézműves termékek? (x)

beauty and style

Nem mindegy, milyen szögből fényképeznek: több centit lecsalhatsz így a derekadból »

8 frizurabaki, ami 10 évvel bárkit öregebbnek mutat »

Ezek a legdivatosabb állatmintás darabok az üzletekben: 10 ezer forint alatt »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Ha körbekérdezel az ismerőseid körében, valószínűleg a legtöbben utálják a koriander nevű fűszert. Az ételek ízesítéséhez használt növénynek jellegzetesen karakteres, erősen aromás és kicsit csípős íze van.

Úgy tűnik, ez nemcsak ízlés dolga, mert egy új kutatás kimutatta, hogy a koriandertől való idegenkedés összefügg a genetikával. A tanulmány az ízleléssel és az utóízekkel kapcsolatban is kimutatott összefüggéseket.

A koriander megosztja az embereket

Az ellentmondásos gyógynövény friss hajtása egyenesen poloskaszagú. A tudósok is elsősorban ebben látják az ellenszenv okát, és a korianderrel fűszerezett ételeknek gyakran van szappanos utóízük is. A növény speciális, illatos aromájának az észlelése viszont összefügg a szaglással kapcsolatos kromoszómákkal. Ezeknek az elváltozása okozza azt a benyomást, amikor a koriandert szappanos ízűnek érzi valaki. Az American Chemical Society's kimondottan ezt a jelenséget vizsgálta egy kísérletében.

Táplálkozáskutatók keresték az okokat

A rágcsálókkal végzett kísérletből és genetikai vizsgálatokból az derült ki, hogy a 11. kromoszóma környékén van egy SNP néven ismert polimorf gén, ami másként viselkedik az érzékelésnél, mint a többi. Ez ugyanis az OR682 szagdetektáló gén egy speciális változata, ami érzékenyebbé teszi az embert az olyan aldehidekre, mint ami a korianderben is bőségesen jelen van. Ez a bizonyos - nagyon csekély mértékű - mutáció okozza azt, hogy a fűszernövényben dominánssá teszi a szappan aromájához hasonló ízeket és illatokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha utálod, fogd a genetikára!

Azok az emberek, akiknél ezt a genetikai módosulást sejtették a tudósok, korhadt és piszkos aromájúnak, penészes vagy poros ízűnek, illetve egyenesen bogárízűnek titulálták a koriandert. Az ilyen érzékenyebb alanyoknál kicsit összefolynak a szaglás és az ízlelés érzékei. Akiknél viszont nincs meg ez az apró génmódosulás, azok friss és zöld, illatos vagy citrusos aromát éreznek a növénynél. Ha tehát masszívan utálod ezt a zergefűnek nevezett fűszer- és gyógynövényt, akkor nem biztos, hogy csak az ízlésedben keresendő a magyarázat, sokkal inkább a genetikai állományodban. 

Ezt is szeretjük