Ezért nem ihatnak kólát az asztronauták az űrben: próbálták, de rossz vége lett
A Gateway to Space kiállításon a kólaadagolót is megnézheted.

kola
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hosszabb távollétek alatt egy idő után óhatatlanul is elkezdenek hiányozni az igazi, hazai ízek. Fokozottan igaz lehet ez a NASA űrhajósaira, akik bár a mai technológiának köszönhetően egyre finomabb és egészségesebb ételeket visznek magukkal, sok kedvencükről így is le kell mondaniuk. A kóláról azonban nem: a Millenárison szeptember 11-ig tartó Gateway to Space kiállításon látható a Space Shuttle-programban használt kólaadagoló.

Sokáig a kóla is a nélkülözött kedvencek közé tartozott. Az 1980-as években a Coca-Cola és a Pepsi között folyó kólaháború egyik állomásaként 1985-ben az űr körülményeihez különlegesen módosított Coca-Cola és Pepsi dobozok is lebegtek a Challanger STS-51-F fedélzetén, melyek leginkább egy borotvahabos flakonhoz hasonlítottak.

A fejlesztés célja amellett, hogy az űrhajósok szénsavas üdítők iránti vágyát csillapítsák, az volt, hogy az űrrepülés az ízérzékelésre tett hatását kutassák. A végleges dobozokat, melyeket hivatalosan Szénsavas Italadagolónak hívtak, a két óriás közösen fejlesztette ki tesztelve a különböző csomagolási és adagolási módszereket a mikrogravitációs környezetben.

urhajo

Ahhoz ugyanis, hogy a szénsav és az üdítő súlytalanság állapotában is együtt maradjon, nyomás alatt kellett tartani a tartályt. A földön a szénsav felfelé száll, a gravitáció a gyomor alján tartja a folyadékot, súlytalanság állapotában azonban a gyomor tartalma is lebeg, a folyadék nem válik el a légneműtől, ezért a böfögés során nem csak a felesleges szénsav távozik.

A Challenger küldetés végére így az űrhajós legénység a kísérletet a hűtés hiánya és a súlytalanság hatásai elleni hiányos védelem miatt hibásnak ítélte. A Coca-Cola annak érdekében, hogy az űrhajósoknak mégse kelljen lemondaniuk a kóláról, kifejlesztett egy speciális adagolót, melyből Coca Colát és a Diet Coke-ot tudtak csapolni egy speciális ivópohárba, de nem járt nagy sikerrel. Mindössze 1,65 liter üdítőt lehetett csapolni belőle.

Ezt is szeretjük