London legmenőbb étterméről kiderült, hogy csak egy újságíró sufnija
Oobah Butler összedörzsölte a tenyerét, gonosz kacajt hallatott, és pár nap alatt fél Londont behülyítette.

suti
beauty and style
Top olvasott cikkek

Alaposan megvezette az internetezőket Oobah Butler, aki nemrégiben különös kísérletbe fogott. A Vice újságírójának célja az volt, hogy bemutassa, mennyire könnyű befolyásolni és kijátszani az online értékelési rendszereket. Megálmodott egy nemlétező éttermet, amit aztán feltett a TripAdvisorra, és extra menőnek állította be.

A vendéglő a The Shed at Dulwich nevet kapta, mely a Butler hátsó kertjében található fészert takarta. Mindent úgy rendezett, hogy az étterem a lehető legkapósabb benyomást keltse. Megkérte pár barátját és híres ismerősét, hogy írjanak magasztaló értékeléseket a helyről, és még gusztusosnak tűnő ételfotókat is feltöltött, melyekhez valójában olyan kellékeket használt, mint borotvahab, szivacs, festék, mosogatótabletta és a saját lába.

Hmm, mi lehet a tojás mögött, valami különleges sonka? Ja, nem, ez Butler lába, nyami.
Hmm, mi lehet a tojás mögött, valami különleges sonka? Ja, nem, ez Butler lába, nyami.

Hogy tökéletes legyen a csel, még egy olcsó mobilt is beszerzett, amin aztán fogadta az egyre sokasodó, foglalási szándékkal érkező hívásokat, majd közölte, hogy a következő hat hétben telt ház van, és letette a telefont. Hamarosan mindenki a rejtélyes, exkluzív Shedbe akart bejutni, de annyira, hogy a kitalált étterem két teljes hétig vezette a TripAdvisor rangsorát, ráadásul különböző beszállítók elkezdtek termékmintákat küldözgetni Oobah Butler egyébként nem is nyilvános címére.

Gyorsfagyasztott gourmet

Ekkor az újságíró gondolt egy még merészebbet, és elhelyezett pár asztalt a kertjében, egy estére rögzítette a foglalásokat, és mirelit ételeket szolgált fel. Voltak, akiknek itt már leesett a tantusz, és rájöttek, hogy átverés áldozatai lettek, de Butler beszámolója szerint több vendég tökéletesen elégedetten távozott, biztosította a jó értékelésről, és máris a következő látogatásról beszélt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Utólag a TripAdvisor is kommentálta az esetet, annyit fűztek hozzá, hogy bár senkinek sem áll érdekében fiktív helyeket teremteni, arra jó volt a dolog, hogy bemutassa, mennyire könnyen befolyásolhatók az emberek az online értékelésekkel, és emiatt milyen egyszerű őket átverni.

Főkép: Chris Bethell

Ezt is szeretjük