London legmenőbb étterméről kiderült, hogy csak egy újságíró sufnija
Oobah Butler összedörzsölte a tenyerét, gonosz kacajt hallatott, és pár nap alatt fél Londont behülyítette.

suti
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Alaposan megvezette az internetezőket Oobah Butler, aki nemrégiben különös kísérletbe fogott. A Vice újságírójának célja az volt, hogy bemutassa, mennyire könnyű befolyásolni és kijátszani az online értékelési rendszereket. Megálmodott egy nemlétező éttermet, amit aztán feltett a TripAdvisorra, és extra menőnek állította be.

A vendéglő a The Shed at Dulwich nevet kapta, mely a Butler hátsó kertjében található fészert takarta. Mindent úgy rendezett, hogy az étterem a lehető legkapósabb benyomást keltse. Megkérte pár barátját és híres ismerősét, hogy írjanak magasztaló értékeléseket a helyről, és még gusztusosnak tűnő ételfotókat is feltöltött, melyekhez valójában olyan kellékeket használt, mint borotvahab, szivacs, festék, mosogatótabletta és a saját lába.

Hmm, mi lehet a tojás mögött, valami különleges sonka? Ja, nem, ez Butler lába, nyami.
Hmm, mi lehet a tojás mögött, valami különleges sonka? Ja, nem, ez Butler lába, nyami.

Hogy tökéletes legyen a csel, még egy olcsó mobilt is beszerzett, amin aztán fogadta az egyre sokasodó, foglalási szándékkal érkező hívásokat, majd közölte, hogy a következő hat hétben telt ház van, és letette a telefont. Hamarosan mindenki a rejtélyes, exkluzív Shedbe akart bejutni, de annyira, hogy a kitalált étterem két teljes hétig vezette a TripAdvisor rangsorát, ráadásul különböző beszállítók elkezdtek termékmintákat küldözgetni Oobah Butler egyébként nem is nyilvános címére.

Gyorsfagyasztott gourmet

Ekkor az újságíró gondolt egy még merészebbet, és elhelyezett pár asztalt a kertjében, egy estére rögzítette a foglalásokat, és mirelit ételeket szolgált fel. Voltak, akiknek itt már leesett a tantusz, és rájöttek, hogy átverés áldozatai lettek, de Butler beszámolója szerint több vendég tökéletesen elégedetten távozott, biztosította a jó értékelésről, és máris a következő látogatásról beszélt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Utólag a TripAdvisor is kommentálta az esetet, annyit fűztek hozzá, hogy bár senkinek sem áll érdekében fiktív helyeket teremteni, arra jó volt a dolog, hogy bemutassa, mennyire könnyen befolyásolhatók az emberek az online értékelésekkel, és emiatt milyen egyszerű őket átverni.

Főkép: Chris Bethell

Ezt is szeretjük