8 omlós, szaftos fogás sertéshúsból: a pörkölttől a ropogós sültekig

A sertés szinte minden részéből ízletes és tartalmas ételeket készíthetsz. Süsd, töltsd, vagy főzz belőle pörköltet!

Legfinomabb sertésételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha a csirkemellet túl száraznak találod, válaszd a sertéshúst! Az egyik legváltozatosabban elkészíthető alapanyag. Tarjából, karajból, combból is jobbnál jobb ételeket dobhatsz össze, a szűzérméről már nem is beszélve. Néhány praktikával a sertés bármely része omlóssá, szaftossá tehető. Nagy, családi étkezésekhez mindig jól jön. 

Bár a sertés lassabban puhul meg, mint a csirke, nem biztos, hogy több is vele a munka. Sok fogást percek alatt összeállíthatsz, utána pedig már csak rá kell nézni a sütőben piruló vagy gázon puhuló húsokra. Válogatásunkban magyaros klasszikusokat, amerikai kedvenceket is találsz. 

A sertéspörkölt igazi klasszikus, ami sűrű szafttal verhetetlen. Akkor lesz nagyon finom, ha nem spórolsz a hagymával. Vörösborral pedig még ízletesebbé teheted. Készíts mellé nokedlit is!
A sertéshúshoz jól illik a tejszín és a gomba. Szaftos, omlós és isteni fogást kerekíthetsz a kedvelt hozzávalókból. Az extra sertésszeletet egy órán belül összedobhatod.
A sertésszelet még omlósabb lesz, ha pácolod néhány órán át. Sörben áztatva egyszerűen csúcs. Sütő helyett grillen is elkészítheted. Az alkohol sütés közben elpárolog.
A sertéskarajt akár egészben is megsütheted. Percek alatt előkészíted, utána a többi munkát a sütő elvégzi. Mustárral, baconnel még ízletesebb a hús. Hidegen, melegen kitűnő.
A sertéssült még pazarabb, ha megtöltöd. Rakhatsz bele sajtot, zöldségeket, gyümölcsöket vagy éppen aszalványokat. Fügével is próbáld ki! Az édes és a sós ízek remekül harmonizálnak egymással.
Az amerikaiak is odavannak a sertéssültért, csak egy kicsit másként készítik, mint mi. Hosszabb ideig, hét-nyolc óráig sütik, majd szálakra szedik. Az isteni pulled pork bucikba is kiváló.
Ha olyan fogásra vágysz, ami után biztosan megnyalod mind a tíz ujjadat, a sült sertéscsülök remek választás. Laktató, a bőre ropogós, mégis szétolvad a szádban. Sütheted krumplival, és tejföllel fokozhatod az élvezetet.
A szűzpecsenye a sertés legfinomabb része. Ha baconbe csomagolva, fűszerezve készíted el, fejedelmi fogást tehetsz az asztalra. Alig van vele munka, és gyorsan átsül.

Képek: Getty Images.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük