A 8 legfinomabb olasz tészta receptje: a spagettitől a cannelloniig

A legfinomabb és legváltozatosabb tésztákat az olaszok készítik. Sajttal, raguval, zöldségekkel is fantasztikusak, ráadásul a legtöbb gyors és olcsó.

A legfinomabb olasz tészták
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az olasz tésztákat mindannyian szeretjük, rohanós napokon életmentők lehetnek. Vannak olyanok, amiket akár 15 perc alatt összedobhatsz. Ha több időd van, készíthetsz rakott tésztákat is, hisz összesütve talán még finomabbak. A tészta formája is nagyon változatos lehet, a hosszú spagetti, a rövid makaróni, a tölteni való cannelloni vagy a lasagne tésztalap különféle húsos, zöldséges feltétekkel is isteni. 

Talán a bolognai ragu a legnépszerűbb, de a olaszok kedvelik a különféle spenótos, zöldséges változatokat is. A híres olasz fokhagymás tészta, az aglio di olio ugyancsak az egyszerűség jegyében készül. Akárcsak a padlizsános, paradicsomos tészta: a pasta alla Normát kár lenne kihagyni. Szinte nincs olyan, amit ne dobnának fel sajttal, különösen a mozzarella és a parmezán kedvelt. 

A legfinomabb olasz tészták

Az sem mindegy, hogy főzöd a tésztát. Az olaszok előnyben részesítik a durumlisztből készült változatokat. Ezekhez nem kell olaj, és felesleges leöblíteni. Az al dente, vagyis a fogkemény állagút szeretik, azaz akkor az igazi, ha puha, de még picit roppanós. A főzési idő változhat a tészta vastagságától függően is. Dobj össze te is egy isteni fogást akár ebédre, akár vacsorára, válogass a legjobb tésztaételek közül! 

Az ínyenc bolognai spagetti egy igazi olasz klasszikus, amit gyerekek és felnőttek is szeretnek. Ne kész bolti szószt használj, készítsd el inkább saját magad! A paradicsomos, darált húsos ragut a zöldfűszerek teszik fejedelmivé.
A carbonara spagetti a szénégetők hagyományos tésztája volt, eredetileg tojással készült, és nem volt benne tejszín. Próbáld ki az egyedényes változatot! Így időt és munkát is spórolhatsz. Az új módszerrel finom krémes lesz.
A mi nudlink olasz változata a gnocchi, ami ugyancsak krumplis tésztából készül. Egyáltalán nem bonyolult elkészíteni, a feltétet pedig kedvedre változtathatod. Spenóttal, csirkemellel gazdagítva a gombás szósz fenséges.
A nagyon zöldséges tészta, a pasta primavera most már minden évszakban könnyen elkészíthető. Rakj bele minél többféle friss, roppanós zöldséget, hogy igazán színes és finom legyen. A tejszínnek köszönhetően nem szárad ki.
Az olaszok a pennéért és a sült paprikáért is odavannak. Együtt a kettő pedig még jobb. A paprikához a fokhagyma és a bazsalikom is jól illik. Bár ez a fogás húsmentes, mégis laktató.
A lasagne nem csak bolognai raguval finom, érdemes spenótos szósszal is kipróbálni. Fokhagymával feltétlenül bolondítsd meg! A sok sajt persze nem hiányozhat a tetejéről. Ez az egyszerű fogás családi kedvenc lesz.
A vastag, cső alakú cannelloni különleges tészta, aminek a belsejébe mindenféle finomság kerülhet. Akár a lasagne alternatívája is lehet. Az olaszok leggyakrabban darált húsos raguval vagy ricottával készítik. Kerülhet rá szósz és sok sajt is.
Kétségtelen, hogy a pizza készítéséhez az olaszok értenek a legjobban. A vékony, ropogós tészta paradicsomos szósszal, gazdagon megpakolva isteni. Akár otthon is elkészítheted, csak ne spórolj a feltéttel!

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük