Karácsonykor az ünnep egyik fénypontja a közös vacsora vagy ebéd. Ilyenkor összegyűlik a család apraja-nagyja az asztal körül. Épp ezért nem mindegy, mi kerül az asztalra. Szinte mindig helyet kap a menüben a hal, a sertés vagy a pulyka valamilyen formában.
Sokan évről évre ugyanazokat az ételeket készítik az ünnepre. Karácsonykor olyan finomságok, különlegességek is kerülnek az asztalra, amik máskor ritkaságnak, különlegességnek számítanak, gondoljunk csak a libamájra.
Karácsonyi főételek
A hagyományos karácsonyi ételek egy része a néphiedelmekhez kapcsolódik. Régen egyébként az ünnepi asztalt nem bontották le, hogy a maradék ételekből az angyalkák is falatozhassanak. Nézd végig a legnagyobb kedvenceket, utána döntsd csak el, mivel leped meg szeretteidet!

Karácsonykor hal szinte minden családban kerül az asztalra valamilyen formában. Sütheted, beleforgathatod paprikás lisztbe, de
az egyszerű ropogós panír is tökéletes rá. Majonézes salátákkal, tartármártással kiváló.

A töltött ételek a gazdagságot szimbolizálják,
így a töltött káposzta is. A füstölt hozzávalók sokat dobnak az ízletes egytálételen. Nagyon kiadós, így praktikus akkor is, ha sok vendéget vársz. Arról nem beszélve, hogy jó előre is elkészítheted.

Bár régen alig kerültek karácsonykor csirkés ételek az asztalra, ma egyre többen készítik el a szárnyast valamilyen formában a szeretet ünnepére. Nem kell vele sokat foglalkozni,
ha egészben kerül a sütőbe. Fűszerekkel és naranccsal igazán karácsonyivá teheted.

A különféle pulykasülteknek különösen az angolszász országokban van nagy hagyományuk karácsonykor.
A bébipulykát leginkább egészben készítik el. A töltelék változatos lehet, a gyümölcsös és a gesztenyés is illik az ünnephez.

A kacsacomb is remek választás, ha a menüt tervezed. Akkor az igazi, ha kívül ropogós, belül pedig finom puhára sül. A narancstól kicsit édeskés, gyümölcsös zamatú, nagy családi vacsorákra is tökéletes.

A szűzpecsenye nem számít olcsó hozzávalónak, de az biztos, hogy a belőle készült ízletes főétel emeli az ünnep fényét.
Egészben sütve, fokhagymásan egészen kiváló akkor is, ha több embert kell jóllakatnod.

A libamáj is az extra fogások közé tartozik. Ránthatod, göngyölheted, de talán az a legegyszerűbb, ha megsütöd némi fűszerrel. Ugyanúgy lehet előétel, mint főfogás, hisz hidegen, melegen is kitűnő.