Édes, krumplis, tejfölös, sajtos, rakott: a házias, magyaros tészták tárháza végtelen. Vannak régi kedvencek, melyek generációról generációra öröklődnek, és olyanok is, amelyeket az ország minden részén egy kicsit másként készítenek. Nagy könnyebbség, hogy ma már a tésztát nem saját kezűleg kell gyúrni, hisz a bolti is jó minőségű.
Amennyire az olaszok rajonganak a spagettiért, mi annyira kedveljük a sokféleképpen felhasználható szélesmetéltet vagy kockatésztát. Valószínű, hogy a krumplis vagy káposztás tésztánkra elsőre igencsak rácsodálkoznának a külföldiek. Mindenesetre a siker egyik titka, hogy jó minőségű tésztát válassz. Főzd fogkeményre, öblítsd le, majd, miután kiszeded a vízből, süsd át egy kicsit. Íme, a legnagyobb kedvencek, melyeket bármikor bevethetsz.

A paprikás ízesítésű krumplis tészta, gránátos kocka vagy grenadírmars olcsó, egyszerű, mégis nagyon finom. Már az Osztrák-Magyar Monarchia idejében kedvelt fogás volt. Az ország szinte minden részében másként készítik. Van, ahol teljesen megtörik a krumplit, máshol együtt főzik a tésztával.

A káposztás tészta is igazán régimódi étel, amit akár cvekedliként is ismerhetsz. Van, aki sósan, sok hagymával, más édesen szereti.

A túrós tészta is igazi hazai specialitás. Nemcsak kockatésztából készítheted. Tedd extrává, süsd össze a sütőben, baconnel még nagyobb élvezet. Kiadós, egyszerű, és nem bírod abbahagyni.

A nudli krumplis tésztából készülő, békebeli étel.
A mákos változat annyira kedvelt, hogy gyakran kerül a karácsonyi asztalra is. A lekvárosat és a hagymásat is érdemes kipróbálni.

A megunhatatlan szilvás gombócot ugyanabból az egyszerűen kezelhető tésztából elkészítheted, mint a nudlit. Lehetőleg a krumplit héjában főzd meg. A magyar konyha jellegzetes étele fahéjas porcukorral a legfinomabb.

A grízes tészta igazi menzakaja, amit porcukorral és lekvárral ugyanúgy esznek, mint sósan, uborkával. Ennél olcsóbban nem is készíthetnél finomabb ebédet.