Így készíts azonnal puha mézeskalácsot: ez a tökéletes tészta titka
A mézeskalács egy olyan karácsonyi sütemény, amit nagyon finom puhára is lehet készíteni, hogyha az ember ismeri a módját.
A mézeskalács az egyik legkedveltebb karácsonyi sütemény, melyet már több mint ezer éve ismernek az embernek. Számos változata ismert, de jellegzetes ízvilága mindegyikben megjelenik.
Elterjedt a nézete annak, hogy gyakorlatilag lehetetlen azonnal puha mézeskalácsot készíteni, pedig ez egyáltalán nem igaz - próbáld ki ezt a jól bevált receptet!
Azonnal puha mézeskalács
Hozzávalók
- 250 ml olvasztott vaj
- 200 g barna cukor
- 1 nagy tojás
- 300 gramm méz
- 1 evőkanál almaecet vagy fehérborecet
- 2 teáskanálnyi vaníliakivonat
Száraz alapanyagok
- 625 g liszt
- 1 teáskanálnyi szódabikarbóna
- fél teáskanálnyi só
Mézeskalácsfűszer
- 1 evőkanálnyi őrölt fahéj
- 1 evőkanálnyi őrölt gyömbér
- fél teáskanálnyi őrölt szegfűbors
- fél teáskanálnyi őrölt szegfűszeg
- egy csipet őrölt szerecsendió
A cukrot és a vajat helyezd egy keverőtálba, majd keverd össze őket. Ezután add hozzá a tojást, a mézet, az ecetet és a vaníliakivonatot, majd ezeket is keverd bele.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Egy másik edénybe helyezd a száraz alapanyagokat a mézeskalácsfűszerekkel, egyneműsítsd őket, majd keverd hozzá a mézes masszához, és (ha van, kézi mixerrel) dolgozd át a tésztát, míg homogén nem lesz. Ezután takard le legalább három órán át, de egész éjszakára így hagyhatod, utóbbi esetben egy legalább 15 fokos szobába tedd.
Amikor sütnéd, melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Válaszd ketté a tésztát, és a két felet sodrófával nyújtsd ki 6,5-15 milliméter vastagságúra egy enyhén belisztezett felületen. Vágd ki a sütiformákat tetszés szerint, majd helyezd el őket a sütőpapírral bélelt tepsibe úgy, hogy ne érjenek egymáshoz.
Amikor megtelt a tepsi, tedd be őket sütni. A közepes nagyságú sütiket 8-10 percig süsd, a nagyobbakat 12-14 percig. A kicsik pedig 6-8 perc alatt készülnek el.
Amikor leszedted őket a sütőpapírról, várd meg, míg kihűlnek, és még ezután hűtsd tovább a sütiket hidegebb hőmérsékleten, mielőtt belekezdenél a díszítésükbe.
A tökéletes mézeskalács titka, hogy az azonos nagyságú sütiket együtt kell sütni, és nem szabad túlkeverni a tésztát. A recept alapján nagyjából 45-50 közepes méretű mézeskalácsot tudsz készíteni. Ha szeretnéd eltenni későbbre, akkor jól zárható dobozba helyezd.
8 varázslatos mézeskalács házikó, ami felér egy műalkotással
Igazi műalkotásokkal érnek fel ezek a mézeskalács házikók.
8 varázslatos mézeskalács házikó, ami felér egy műalkotással: üvegház és kastély is van köztük
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!