A legfinomabb birsalmasajt bevált módszerrel: csak 2 hozzávaló kell hozzá
Az egészséges, illatozó birsalmából isteni finomságok készíthetők.

GettyImages-1368661693
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A birsalma rendkívül egészséges, késő őszre beérő, hatalmas, gusztusos, húsos sárga gyümölcs, melynek fáján már messziről pompáznak ragyogó termései, fantasztikus illattal elárasztva a környéket.

A tenyérnyi, ínycsiklandozó gyümölcsöket vétek lenne a fa alatt hagyni, bár a birsalmaalapú finomságok elkészítése rendkívül időigényes, a végeredmény garantáltan mennyei lesz, ráadásul nagyon egészséges is.

Birsalmás ételek

A birs gazdag rostban, vasban, rézben, káliumban, magnéziumban, B-vitaminokban, antioxidáns hatású vegyületekben. Kísérletek szerint a gyulladásos bélbetegségek, a reflux, a gyomorfekély kockázatát is csökkentheti, miközben támogatja az immunrendszert.

Bár nyersen csekély élvezeti értékkel bír kemény húsa és fanyar íze miatt, néhány egyszerű recepttel isteni finom ételek készülhetnek belőle.

Birsalmasajt

A leggyakrabban kemény birsalmalekvár, azaz birsalmasajt készül az illatos gyümölcsből, amelynek egyetlen titka az idő. Mindössze 3 alapanyag szükséges hozzá, és néhány felesleges óra. Meghámozni sem kell, elég négy részre darabolni, eltávolítva a csutkát - ez utóbbit főzés után is megteheted. Az alábbi mennyiség arányosan növelhető.

Hozzávalók:

  • 1 kg birsalma
  • 80 dkg cukor

A darabolt birsalmát tedd egy fazékba, önts fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd főzd puhára, és szűrd le. A megpuhult birset turmixold át, a héj nyugodtan maradhat, de a magházat legkésőbb ezen a ponton vágd ki, a masszát tedd vissza a fazékba.

Add hozzá a cukrot, és főzd besűrűsödésig. Közben folyamatos keverést igényel, mert erősen rotyog, pattog a tűzhelyen. Az egész folyamat a birsek keménységétől függően 2-3 óra is lehet. A kész, majd szobahőmérsékletűre hűtött masszát öntsd fóliával bélelt formákba, akár sütőformákba, muffinformába, őzgerincsütőbe is mehet tetszés szerint. Egy-két hét szilárdulást igényel, hűvös helyen gyorsabban készen lesz. Dióval, mandulával díszíthető tetszés szerint.

A cikk az ajánló után folytatódik

Birsalmakompót

Ha valaki nem bíbelődne a lekvárfőzéssel, netán rengeteg gyümölcse termett a kertben, akár kompótot is készíthet birsből.

Hozzávalók:

  • 1 kg birsalma
  • 20 dkg cukor vagy 5 evőkanál méz
  • 1 citrom leve
  • fél darab citrom héja
  • ízlés szerint szegfűszeg és fahéj
  • víz (amennyi ellepi)


A birseket negyedeld, vágd ki a magházukat. Ahogy dolgozol velük, folyamatosan dobáld a gyümölcsöket a citrom levével kevert vízbe, mivel a levegőn hamar megbarnulnának. Tedd hozzá a cukrot vagy mézet és a fűszereket.

Ízlés szerint feldobhatod az alapot akár ánizzsal vagy vaníliával is. Főzd addig, amíg meg nem puhul, ez egy-másfél óra is lehet. Hűlés után azonnal fogyasztható, de ha forrón üvegekbe töltöd, később is előveheted a kamra polcáról süteményekhez.

Birsalmachutney

A birsalmachutney akár húsételekhez, pirítóshoz is mennyei kísérő lehet, a különlegességek kedvelőinek erősen javasolt kipróbálniuk, de gasztroajándéknak is tökéletes. 

Hozzávalók:

  • 1 kg hámozott, darabolt birsalma
  • 2 db kockázott vöröshagyma
  • 25 dkg apróra vágott datolya 
  • 20 dkg barna cukor
  • 5 cm friss gyömbérgyökér
  • 3 dl almaecet
  • 2 dl víz
  • 2 db csillagánizs és tetszés szerinti fűszerek (fahéj, szerecsendió)
  • 4 g chilipehely
  • 1 teáskanál só

Tedd az összes hozzávalót egy vastag aljú edénybe, közepes lángon addig keverd, míg a cukor fel nem oldódik. Vedd le alacsony lángra, így főzd egy órán keresztül, míg be nem sűrűsödik. Kevergesd meg gyakran, nehogy leégjen. Sterilizált üvegekbe töltsd bele még forrón, és zárd jól le.

Puncs a hideg estékre

A puncs alkoholos alapját tradicionálisan a rum képezi. Ennek íze elég markáns, viszont a kedvenc gyümölcsleveiddel egyszerűen elnyomhatod.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük