Ragacsos-vajas Hasselback-sütőtök pirított dióval: egyszerre lágy és roppanós
Különleges, mégis egyszerű technikával ünnepi köretet varázsolhatsz sütőtökből.

IMG 5041
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Néhány évvel ezelőtt vált közismertté a Hasselback-burgonya, ami futótűzként hódította meg az újdonságokra fogékony gourmet követőket. Nem csoda az átütő sikere, hiszen az így elkészített roppant egyszerű és nem időigényes köret csodálatosan néz ki, ráadásul nem csak krumplit lehet használni hozzá.

Hasselback-sütőtök dióval

Hozzávalók:

  • 2 kg sütőtök
  • 6 dkg vaj
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 5 dkg dió
  • friss kakukkfű
  • egy csipet só
  • chili
Recept idők


 

Elkészítés:

A Hasselback lényege, hogy a zöldség felkarikázásakor úgy vágjuk be az 2-3 mm vékony szeleteket, hogy a krumpli, tök vagy édesburgonya egyben maradjon. A szeleteket sütés előtt szokás tűzdelni, megtölteni, vagy bevonni különleges ízvilágú mázzal, ami hő hatására szinte beleolvad a zöldségekbe.

 

Az én receptem sütőtökből készült változat. Ha egy kicsit újítanál idén, ezt a ételt feltétlenül próbáld ki, vendégeid nem fognak csalódni. A vajas mázzal sült, szélein ropogós, belül ragacsos-krémes sütőtök csodálatos ízharmóniában áll a pirított dióval. Az étel különleges íze és varázslatos megjelenése méltó módon emeli ezt a köretet az ünnepi asztalra.

Vágd hosszában ketté a tököt, hámozd meg és távolítsd el magját. Ezután a belsejével lefelé fordítsd egy vágódeszkára, tegyél mindkét oldalára egy-egy evőpálcikát, és óvatosan vagdosd be 3 mm vastagságú szeletekre. Bár a pálcikák megakadályozzák, hogy teljesen átvágjuk a tököt, óvatosan végezd, hogy egyben maradjon.
Vágd hosszában ketté a tököt, hámozd meg és távolítsd el magját. Ezután a belsejével lefelé fordítsd egy vágódeszkára, tegyél mindkét oldalára egy-egy evőpálcikát, és óvatosan vagdosd be 3 mm vastagságú szeletekre. Bár a pálcikák megakadályozzák, hogy teljesen átvágjuk a tököt, óvatosan végezd, hogy egyben maradjon.
1
Tegyél egy serpenyőbe vajat, barna cukrot, mézet és a kakukkfű felét, majd közepes hőfokon addig melegítsd, míg a cukor megolvad. Húzd le a tűzről, adj hozzá a pirospaprikát, sót és ízlés szerint chilit, majd alaposan keverd el.
Tegyél egy serpenyőbe vajat, barna cukrot, mézet és a kakukkfű felét, majd közepes hőfokon addig melegítsd, míg a cukor megolvad. Húzd le a tűzről, adj hozzá a pirospaprikát, sót és ízlés szerint chilit, majd alaposan keverd el.
2
Felezd le a fűszeres mázat, és egy konyhai ecsettel alaposan kend be a tököket. Nem gond, ha vastag rajtuk bevonat, mert sütés közben megolvad és befolyik a szeletek közé.
Felezd le a fűszeres mázat, és egy konyhai ecsettel alaposan kend be a tököket. Nem gond, ha vastag rajtuk bevonat, mert sütés közben megolvad és befolyik a szeletek közé.
3
A mázzal bevont tököket 180 fokon légkeveréssel 50 percig kell sütni, amíg a sütőtök belül is megpuhul. Érdemes sütés közben kétszer-háromszor a megolvadt kakukkfüves-vajas szaftot a szétnyíló szeleteket közé locsolgatni, hogy a különleges ízek a sütőtök legapróbb réseibe is eljussanak. A sütés vége előtt 10 perccel szórd meg a tököket apróra vágott dióval, emeld a hőfokot 200 fokra, hogy a dió kellemesen megpiruljon.
A mázzal bevont tököket 180 fokon légkeveréssel 50 percig kell sütni, amíg a sütőtök belül is megpuhul. Érdemes sütés közben kétszer-háromszor a megolvadt kakukkfüves-vajas szaftot a szétnyíló szeleteket közé locsolgatni, hogy a különleges ízek a sütőtök legapróbb réseibe is eljussanak. A sütés vége előtt 10 perccel szórd meg a tököket apróra vágott dióval, emeld a hőfokot 200 fokra, hogy a dió kellemesen megpiruljon.
4
Tálalás előtt díszítsük a maradék kakukkfűvel. Melegen és hidegen is fogyasztható.
Tálalás előtt díszítsük a maradék kakukkfűvel. Melegen és hidegen is fogyasztható.
5
Ezt is szeretjük