A gesztenyesütés legegyszerűbb módja: egy dolgot ne felejts el sütés előtt

Gesztenyét sütni egyszerű, csak egy kis körültekintést igényel, és tökéletes lesz a végeredmény.

Sült gesztenye házilag
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A karácsonyi vásárok elmaradhatatlan finomsága a sült gesztenye, az illata belengi az ünnepi díszben pompázó főtereket, az íze pedig utánozhatatlan. A melengető édesség szerencsére otthon is könnyen elkészíthető.

Bár a vásárokon és a szabadtéri rendezvényeken aranyáron mérik a finomságot, a boltokban, piacokon a nyers termés kilója már 3-4 ezer forintért kapható, így rajongóinak érdemes egy kisebb zacskóval beszerezni. A gesztenyesütés akár egy gáztűzhelyben is megoldható, csak néhány apró fortélya van. 

Sült gesztenye házilag

A puha és könnyen szétnyitható sült gesztenye titka az előkészítésben rejlik. Minden szemen be kell vagdosni óvatosan a héj domború oldalát X alakban, hogy sülés közben gyönyörűen szétnyíljon, és könnyen csemegézhető legyen a puha belső. 

A vagdosást követően vízbe kell áztatni a szemeket, hogy ne száraz, kemény legyen a végeredmény. Akár egy éjszakát is állhat annyi vízben, amennyi bőven ellepi, de legalább 1-2 órát hagyj neki. A kukacos, rossz gesztenyék ezalatt feljönnek a víz tetejére, így véletlenül sem kerülnek majd a sütésre kiválasztott szemek közé.

Ha már eleget ázott a gesztenye, következhet a sütés: tedd sütőpapírral fedett tepsibe, és magas fokozaton, nagyjából 240-250 fokon süsd egy bő félórát. Amennyiben biztosra akarsz menni, spricceld meg néha egy kis vízzel, vagy tegyél a sütőbe egy kevés vízzel teli tepsit, az így keletkező pára tovább puhítja a szemeket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha szétnyílt, esetleg kissé meg is feketedett a héja, már biztosan készen van, de egy éles késsel is ellenőrizheted a kívánt puhaságot. 

Ezután vedd ki a forró gesztenyét a sütőből, majd csavard be az egészet egy nagy konyharuhába vagy öntsd egy lezárható dobozba, hogy a távozó párától még tovább puhulhassanak. Még melegen fogyaszd el, de legalábbis hámozd meg a szemeket, ilyenkor ugyanis még könnyen eltávolítható a héj.

Sós és édes ételek sült gesztenyéből

A sült gesztenye egészséges, tökéletes őszi-téli csemege magában, de akár házi gesztenyepüré is készülhet belőle, sőt, aprítógépben pürésítve ideális kekszekbe, muffinokba és más sütitésztákba is. Töltelék készülhet belőle húsokba, sőt, krémlevesnek is remek alapanyag.

Tésztákon gombákkal és húsokkal társítva is megállja a helyét. Vegetáriánus burgerpogácsához is megfelelő összetevő: édesburgonyával vagy gombával mixelve izgalmas ízvilágú, egészséges fogást kaphatsz.

A szelídgesztenye áldásos hatásai

A szelídgesztenye alacsony zsírtartalmú, vitaminokban, ásványi anyagokban és rostban gazdag, méltatlanul mellőzött élelmiszer. Rengeteg egészségügyi előnye mellett gluténmentes, és még a cukorbetegeknek is javasolt a fogyasztása.

Gluténmentes, rostban gazdag és isteni finom: a szelídgesztenye áldásos hatásai

A szelídgesztenye segíti az emésztést és a szív működését is.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük