A legfinomabb májból készült ételek

Gyorsak, finomak, és könnyű elkészíteni őket

A vasban gazdag májat bármikor olcsón beszerezheted.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A máj tényleg a legkönnyebben és az egyik legolcsóbban beszerezhető alapanyag, ráadásul tömve van vassal, így időnként mindenképpen érdemes belőle vacsorát készítened. Az omlós finomságot mindig utólag érdemes sózni, különben megkeményedik, ezt jól jegyezd meg, és akkor nagy baj már nem lehet a főzés során. Gyakorlatilag bárhogy elkészítheted, ahogy éppen kedved tartja, sütheted sütőben, serpenyőben, bepanírozva ránthatod, vagy lehet belőle ínycsiklandó májpástétom a reggeli pirítósra.

Resztelt máj

Az egyik legegyszerűbb változat a resztelt máj, amihez gyakorlatilag bármilyen köret passzol, csak savanyúság is legyen mellé. Csirkemájból és sertésmájból is finom lesz, csak jó sok hagymával készítsd, így lesz szaftja is bőven. A receptet itt találod hozzá!

Baconbe göngyölt máj

Talán a legkedveltebb fogás, amit májból készíthetsz, a bacon sótartalma remekül ellensúlyozza a máj sótlanságát, kívül ropogós lesz az étel, belül pedig finom omlós. Ha igazán különlegesre szeretnéd varázsolni, akkor még egy kis aszalt szilvát is rejthetsz a bacon és a máj közé. Elkészíteni nem nehéz, tisztítsd meg a májat, fűszerezd borssal és majoránnával, majd tedd egy baconszelet közepére, tekerd fel, és tedd egy tálkába. Miután mindegyikkel elvégezted ezt, közepes lángon, serpenyőben pirítsd át jó alaposan őket úgy, hogy a hajtott rész kerüljön először alulra, ez így szépen összepirul, és akkor már nem fog szétesni.

Lecsós máj

A friss zöldségekből készült lecsó finom, a vele készült máj pedig egyszerűen zseniális. Gyakorlatilag ugyanazt kell tenned, mintha lecsót készítenél, csak amikor szépen összeestek a zöldségek, add hozzájuk a májat is, és főzd át jó alaposan. A fokhagyma és a só csak a végén kellenek bele, a többi fűszert bármikor hozzáadhatod. A receptet itt találod!

Csirke- vagy pulykamájas töltelékkel

A májból nemcsak a főételt készítheted el, hanem töltelékként is pompás. A kissé száraz szárnyashúst nagyszerűen egészíti ki egy kis májas töltelék, amit nem is olyan bonyolult elkészíteni, mint amilyennek elsőre tűnik, és a végeredmény mindenképpen egy látványos és ízletes fogás. A részletekért és a receptért kattints ide!

A Marshall-máj

A baconbe tekert máj nagytestvére a Marshall-máj, aminél ugyanúgy a szalonna játssza a máj mellett a főszerepet, az apró különbség annyi, hogy ehhez a fogáshoz vastagabb szelet szalonna szükséges, ami kicsit zsíros, de húsos is, és sütőben kell elkészítened. További hasznos információkat itt találsz, a receptben.

Májpástétom

Ha unod már a bolti, egyenízű és tartósítószerekkel ehetetlenné tett ipari májkészítményeket, fogd magad, és készítsd el az ízlésednek leginkább megfelelő házi májpástétomot. Sokkal jobb lesz, mint amit valaha a boltban vehettél, egészségesebb is, és gyakorlatilag bármilyenre variálhatod. Így készítsd!

Rántott máj

Végül, de semmiképpen sem utolsósorban jöjjön a rántott máj. Frissen készítve egyszerűen ellenállhatatlan a ropogós bunda alatt megbúvó omlós máj, csak sótartó is legyen a közelben. Elkészítheted sütőben, illetve bő olajban, serpenyőben is, előbbihez a recept itt van, utóbbihoz pedig itt találod a leírást.

Friss és üde zöldköretek a finom májas ételekhez

Ha a főfogás már megvan, csak a köretet kell kitalálni, válaszd ki a kedvenc, egészséges megoldást!

Unod a petrezselymes krumplit? Képeken 7 szuper nyári köret recepttel

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük