5 házi szendvicskrém
Ha a gyerek utálja a párizsis zsemlét, akkor csomagolj neki finom szendvicset házi készítésű krémmel. Ha pedig van időd, süss neki bagettet.
A bagett jellegzetesen hosszú, fehér, francia kenyér. Párizsban szinte minden sarkon árulják. Úgy tartják, hogy híres tésztáját egy Franciaországba bevándorló osztrák pék találta fel, más források szerint egy ismeretlen lengyel érdeme.
Mivel nem vagyunk Párizsban, sajnos csak elvétve találkozni igazán jó bagettel a városban. Azonban otthon is elkészítheted a ropogós, illatos, hosszúkás kenyeret.
Alaprecept
Hozzávalók:
- 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 25 dkg finomliszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2,5 dl víz
- 1 kávéskanál cukor
- fél dl meleg tej
- fél dl olívaolaj
- pici só
Elsőként futtasd fel az élesztőt: fél deci tejbe tedd bele a kávéskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. A liszthez add hozzá a sót, készíts mélyedést a közepébe, és tedd bele a felfuttatott élesztőt. Az egészet jól gyúrd össze 2,5 deci vízzel, locsold meg az olívaolajjal, és dagaszd hólyagosra a tésztát.
Takard le konyharuhával, és várd meg, amíg szépen megkel. Gyúródeszkán gyúrd át a tésztát, vágd fel négy részre, és a négy darabot egyenként sodord 30 centi hosszúra. Tedd tepsibe a rudakat, a tetejüket késsel centinként vagdosd be, majd az egészet újra takard le egy konyharuhával, és még 30 percig keleszd a tésztát. 180 fokos sütőben fél óra alatt süsd pirosra.
Paradicsomos padlizsánkrém
Hozzávalók:
- fél kg padlizsán
- fél kg paradicsom
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 nagy vöröshagyma
- pici olaj
- só és bors
Vágd fel a padlizsánokat, és 180 fokos sütőben puhítsd meg őket. Párold üvegesre a felkockázott vöröshagymát. Főzd meg a paradicsomokat, húzd le a héjukat, és vágd fel ezeket is. A megpuhult és kissé megbarnult padlizsánszeletkéket - héjuktól megszabadítva - tedd egy tálba, add hozzá a zúzott fokhagymát, egy pici olajat, ízesítsd sóval, borssal, és hagyd egy kicsit állni. Végül add hozzá a paradicsomszeleteket, a vöröshagymát, és az egészet turmixold össze. A pépet kend pirított, felszeletelt bagettre.
Zöldborsókrém
Hozzávalók:
- 20 dkg zöldborsó
- fél doboz vajkrém
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- kevés vaj
- só
- bors
Vajon párold meg a zöldborsót, add hozzá a két gerezd zúzott fokhagymát, ízesítsd sóval, borssal. Tedd hozzá a vajkrémet, jól turmixold össze, és kenheted is a meleg, szeletelt bagettre.
Brokkolikrém
Hozzávalók:
- 1 fej brokkoli
- 250 g natúr tofu
- 10 dkg pirított dió
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 teáskanál dijoni mustár
- 10 friss bazsalikomlevél
- őrölt szerecsendió
- pici vaj
- só
- bors
Szedd rózsáira a brokkolit, és pici vajon párold puhára. Ezután add hozzá a kockára vágott tofut, a pirított diót, a mustárt és a friss bazsalikomleveleket. Ízesítsd sóval, borssal és az őrölt szerecsendióval. Turmixold össze az egészet, közben adagold hozzá az olívaolajat. A kész krémet kend rá a bagettre, és a tetejére szórhatsz még egy kis pirított diót is.
Egyszerű paradicsomkrém
Hozzávalók:
- 3 paradicsom
- 1 doboz vajkrém
- 3 gerezd fokhagyma
- oregánó
- bazsalikom
- kevés mozzarella sajt
A paradicsomokat mosd meg, hámozd meg és vágd fel. A szeleteket tedd turmixgépbe, és nyomd bele a zúzott fokhagymát. Fűszerezd - ha lehet, ne szárított, hanem friss - oregánóval és bazsalikommal. Szűrd át az egészet, hogy ne legyen túl cseppfolyós, majd keverd össze a vajkrémmel. A pépet tedd szeletelt, pirított bagettre, és tálalj hozzá egy kis mozzarella sajtot.
-
Cirkónia kristállyal díszített édesvízi igazgyöngy fülbevaló négyszög foglalattal15 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc cirkóniával díszített foglalatban13 990 Ft
-
Három édesvízi igazgyönggyel és cirkóniával díszített fülbevaló14 990 Ft
-
Sötétkék cirkóniával díszített ezüst beszúrós fülbevaló5 490 Ft
-
Fehér cirkónia kristállyal díszített kapcsos fülbevaló12 900 Ft
-
Cirkónia kristállyal díszített édesvízi igazgyöngy nyaklánc négyszög foglalattal14 900 Ft
-
Fehér cirkóniával körben díszített édesvízi igazgyöngyös nyaklánc15 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy szett cseppre fűzve27 390 Ft
-
Három édesvízi igazgyönggyel és cirkóniával díszített medál ezüst nyaklánccal15 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc különlges cirkónia dísszel12 900 Ft
-
Cirkónia kristályos és fehér opálos minimalista ezüst fülbevaló11 900 Ft
-
Zöld cirkóniával díszített ezüst beszúrós fülbevaló5 490 Ft
-
Krémfehér édesvízi igazgyöngy szett féldrágakövekkel27 990 Ft
-
Kék opálos csepp alakú ezüst fülbevaló cirkóniával11 900 Ft
-
Kék és fehér cirkónia kristályokkal díszített ezüst fülbevaló14 900 Ft
Fokhagymás vajkrém
Hozzávalók:
- 40 dkg vaj
- 5 gerezd zúzott fokhagyma
- só
- bors
A vajat jól keverd ki a zúzott fokhagymával, ízesítsd pici sóval és borssal. A bagettet vágd ketté, és vastagon kend meg a fokhagymás vajjal. Sütőbe téve pirítsd meg egy kicsit, és máris készen van.
OLVASD EL EZT IS!
- olasz
- pizza
Isteni olaszos pizzák Jamie Olivertől
- olasz
- pizza
Az olasz pizzatészta receptje
- olasz
- pizza