5 házi szendvicskrém
Eredeti bagett-alaprecepttel
Ha a gyerek utálja a párizsis zsemlét, akkor csomagolj neki finom szendvicset házi készítésű krémmel. Ha pedig van időd, süss neki bagettet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bagett jellegzetesen hosszú, fehér, francia kenyér. Párizsban szinte minden sarkon árulják. Úgy tartják, hogy híres tésztáját egy Franciaországba bevándorló osztrák pék találta fel, más források szerint egy ismeretlen lengyel érdeme.

Mivel nem vagyunk Párizsban, sajnos csak elvétve találkozni igazán jó bagettel a városban. Azonban otthon is elkészítheted a ropogós, illatos, hosszúkás kenyeret.

Alaprecept 

Hozzávalók:

  • 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 25 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2,5 dl víz
  • 1 kávéskanál cukor
  • fél dl meleg tej
  • fél dl olívaolaj
  • pici só

Elsőként futtasd fel az élesztőt: fél deci tejbe tedd bele a kávéskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. A liszthez add hozzá a sót, készíts mélyedést a közepébe, és tedd bele a felfuttatott élesztőt. Az egészet jól gyúrd össze 2,5 deci vízzel, locsold meg az olívaolajjal, és dagaszd hólyagosra a tésztát.

Takard le konyharuhával, és várd meg, amíg szépen megkel. Gyúródeszkán gyúrd át a tésztát, vágd fel négy részre, és a négy darabot egyenként sodord 30 centi hosszúra. Tedd tepsibe a rudakat, a tetejüket késsel centinként vagdosd be, majd az egészet újra takard le egy konyharuhával, és még 30 percig keleszd a tésztát. 180 fokos sütőben fél óra alatt süsd pirosra.

Paradicsomos padlizsánkrém 

Hozzávalók:

  • fél kg padlizsán
  • fél kg paradicsom
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 nagy vöröshagyma
  • pici olaj
  • só és bors

Vágd fel a padlizsánokat, és 180 fokos sütőben puhítsd meg őket. Párold üvegesre a felkockázott vöröshagymát. Főzd meg a paradicsomokat, húzd le a héjukat, és vágd fel ezeket is. A megpuhult és kissé megbarnult padlizsánszeletkéket - héjuktól megszabadítva - tedd egy tálba, add hozzá a zúzott fokhagymát, egy pici olajat, ízesítsd sóval, borssal, és hagyd egy kicsit állni. Végül add hozzá a paradicsomszeleteket, a vöröshagymát, és az egészet turmixold össze. A pépet kend pirított, felszeletelt bagettre.

Zöldborsókrém

Hozzávalók:

  • 20 dkg zöldborsó
  • fél doboz vajkrém
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma 
  • kevés vaj
  • bors

Vajon párold meg a zöldborsót, add hozzá a két gerezd zúzott fokhagymát, ízesítsd sóval, borssal. Tedd hozzá a vajkrémet, jól turmixold össze, és kenheted is a meleg, szeletelt bagettre.

Brokkolikrém

Hozzávalók:

  • 1 fej brokkoli
  • 250 g natúr tofu
  • 10 dkg pirított dió
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 teáskanál dijoni mustár
  • 10 friss bazsalikomlevél
  • őrölt szerecsendió
  • pici vaj
  • bors

Szedd rózsáira a brokkolit, és pici vajon párold puhára. Ezután add hozzá a kockára vágott tofut, a pirított diót, a mustárt és a friss bazsalikomleveleket. Ízesítsd sóval, borssal és az őrölt szerecsendióval. Turmixold össze az egészet, közben adagold hozzá az olívaolajat. A kész krémet kend rá a bagettre, és a tetejére szórhatsz még egy kis pirított diót is.

Egyszerű paradicsomkrém 

Hozzávalók:

  • 3 paradicsom
  • 1 doboz vajkrém
  • 3 gerezd fokhagyma
  • oregánó
  • bazsalikom
  • kevés mozzarella sajt

A paradicsomokat mosd meg, hámozd meg és vágd fel. A szeleteket tedd turmixgépbe, és nyomd bele a zúzott fokhagymát. Fűszerezd - ha lehet, ne szárított, hanem friss - oregánóval és bazsalikommal. Szűrd át az egészet, hogy ne legyen túl cseppfolyós, majd keverd össze a vajkrémmel. A pépet tedd szeletelt, pirított bagettre, és tálalj hozzá egy kis mozzarella sajtot.

Fokhagymás vajkrém 

Hozzávalók:

  • 40 dkg vaj
  • 5 gerezd zúzott fokhagyma
  • bors

A vajat jól keverd ki a zúzott fokhagymával, ízesítsd pici sóval és borssal. A bagettet vágd ketté, és vastagon kend meg a fokhagymás vajjal. Sütőbe téve pirítsd meg egy kicsit, és máris készen van.

Ezt is szeretjük