Isteni olaszos pizzák Jamie Olivertől
Jamie a legegyszerűbb ételekből is kihozza a maximumot, így lesz a világszerte ismert pizzából gasztronómiai remek.
Ha van egy jó pizzatésztarecepted, a feltétet már szinte szórakozás elkészíteni. Gyakorlatilag bármit rátehetsz, amit épp a hűtőben találsz, de, ha tuti receptet akarsz, hallgass egy szakértőre, és készítsd el Jamie egyik kedvenc pizzáját!
Ropogós tészta, gazdag feltét, meglepő és harmonikus ízek. A pizzafutár számát pedig akár ki is dobhatod.
Pizzatészta
Hozzávalók:
- 400 g magas sikértartalmú fehér kenyérliszt
- 100 g finomra őrölt búzadara vagy erős fehér kenyérliszt
- 1 csapott evőkanál finom tengeri só
- 7 g tasakos, száraz élesztőpor
- 1 evőkanál barna kristálycukor
Egy tiszta felületen halmozd fel a lisztet a sóval összekeverve, és csinálj a közepén egy 15-20 centis mélyedést. Add az élesztőt és a cukrot 3 dl langyos vízhez, keverd össze villával, és hagyd állni néhány percig, aztán öntsd a liszt közepén lévő mélyedésbe. Fogj egy villát, és körkörös mozdulattal lassan keverd a lisztet a kráter belső faláról a vízhez. Egyre sűrűbb, kásaszerű massza lesz - folytasd a keverést, amíg fokozatosan az egész lisztet fel nem dolgoztad. Amikor a tészta összeállt, és már túl kemény ahhoz, hogy a villával keverhesd, lisztezd be a kezed, és gyömöszöld labdává. Majd addig gyúrd, amíg rugalmas tésztát nem kapsz.
Lisztezd be a tészta tetejét, borítsd be átlátszó fóliával, és szobahőmérsékleten legalább 15 percig pihentesd. Ezután könnyen vékonyra nyújthatod. Oszd szét annyi gombócra, ahány pizzát akarsz készíteni. Melegítsd elő a sütőt forróra, majd pakold a feltéteket a pizzára. Süsd 7-10 percig, amíg aranyszínű és ropogós nem lesz.
Paradicsomszósz
Hozzávalók:
- extra szűz olívaolaj
- 1 gerezd megtisztított és apróra vágott fokhagyma
- 1 csokor friss bazsalikom letépdesett levelei
- 400 g jó minőségű konzerv lucullus paradicsom
- tengeri só és frissen őrölt feketebors
Tegyél egy lábost a tűzre, önts bele kevés olajat, dobd bele a fokhagymát, és óvatosan pirítsd meg.
Amikor már világos aranyszínűre pirult, add hozzá a bazsalikom felét, a paradicsomot, valamint néhány csipet sót és borsot.
Alacsony lángon főzd 20 percig, közben nyomkodd szét benne a paradicsomot, hogy sima pürévé főjön.
Rukkolás feltét sertéshússal
Hozzávalók a sertéssülthöz:
- 1 kg sertéslapocka
- 2 evőkanál köménymag
- tengeri só és frissen őrölt feketebors
- olívaolaj
Hozzávalók a szószhoz:
- 2 evőkanál paradicsomszósz
- 85 g taleggio sajt
- 1 kávéskanál friss kakukkfűlevél
- egy kis maréknyi rukkola
- 1 citrom leve
Melegítsd elő a sütőt 170 °C-ra, ez gázsütőnél 4-as fokozat. Vagdald be a lapockát. Törd porrá a köménymagot, és dörzsöld be vele a húst, sózd meg, és kend be olívaolajjal. Süsd előmelegített sütőben legalább 4 órán keresztül, amíg a hús puha és foszlós nem lesz. Amikor kihűlt, tépkedd darabokra kézzel vagy villával. Locsolj rá egy keveset a sütésnél keletkezett szaftból - majdnem olyan lesz a textúrája, mint a zsírban eltett francia kacsavagdaltnak - confit.
Kend a paradicsomszószt vékonyan a pizzaalapra, szórj szét rajta egy kisebb maréknyit a sült hús foszlányaiból, valamint a taleggióból. Hintsd meg a kakukkfűlevelekkel, permetezz rá olívaolajat, és süsd addig, amíg aranyszínű és ropogós nem lesz. Tálaláskor facsarj citromlevet a rukkolára, és szórd a pizza tetejére.

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!
Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is.
Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet.
Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Promóció
Csípős feltét cukkinivel
Hozzávalók:
- 85 g mozzarella
- 10 szelet csípős szalámi
- 8 friss bazsalikomlevél
- 6 vékony szelet feszes, friss, kemény cukkini
- 4 evőkanál paradicsomszósz
- olívaolaj
- tengeri só és frissen őrölt feketebors
Kend föl egyenletesen a paradicsomszószt a pizzaalapra. Fektesd rá a cukkinit és a bazsalikomot, majd a szalámit - ezt tedd fel utoljára, hogy ropogósra süljön. Helyezz apró mozzarelladarabokat a kimaradt helyekre, permetezz rá olívaolajat, és sózd, borsozd meg. Addig süsd, amíg aranyszínű és ropogós nem lesz.
Cikkünk Jamie Oliver Olasz kaják című könyvéből közöl recepteket, mely a Park Kiadó gondozásában jelent meg.
OLVASD EL EZT IS!

- pizza
- jamie oliver
Jamie Oliver 3 kedvenc pizzája

- tészta
- gyors receptek
4 isteni olasz tészta

- spagetti
- tészta