Akinek volt már valaha migrénes rohama, az jól tudja, hogy az egyszerű fejfájásnál jóval összetettebb tünetegyüttesről van szó. A probléma oka máig nem egyértelmű az orvosok számára, így a kezelésére sincs még igazán biztos megoldás. Pedig a betegség minden hetedik ember életében előfordul, a nőknél háromszoros gyakorisággal.
A tudomány jelen állása szerint a migrént közvetlenül az agyi erek görcsös összehúzódása okozza, azok hátterében pedig egy CGRP neuropeptid nevű fehérje áll, amely felelőssé tehető a roham előtti migrénaurában, a látászavarban, a zsibbadásban, a fény- és hangérzékenységben is. A probléma hirtelen, görcsös fejfájással indul, melyet sokszor hányinger kísér.
Étrend a migrén ellen
Noha nálunk egyelőre a tüneti kezelés elérhető, bizakodásra adhat okot, hogy tavaly már átadták az első kifejlesztett gyógyszert a migrén ellen az Egyesült Államokban. Többszöri fellépés esetén mindenesetre javasolt neurológus szakorvoshoz fordulni.
Amellett, hogy a migrén tünetei a roham idején picit enyhíthetők, az életmóddal valamelyest csökkenthető a kialakulás valószínűsége, gyakorisága is. Megfigyelték például, hogy egyes ételek, italok - így a feldolgozott húsáruk vagy az élesztő - hatására gyakrabban lobban fel, mások segíthetnek elkerülni a problémát.

Egyes kutatások szerint az ösztrogénszint leesésével is összefüggésben lehet a migrén, részben ezzel magyarázható, hogy sokaknál menstruáció idején jön elő. A hüvelyes zöldségekben levő növényi ösztrogén és rost kiegyensúlyozza a hormonháztartást. Egy isteni
lencsesaláta mindig jó ötlet.
Fotó: margouillatphotos / Getty Images Hungary

A halak fogyasztása nemcsak a szív egészségét védi, de csökkenti a gyulladásokat, és sokat segíthet a migrénes rohamok ellen is. Gazdagok ómega-3 zsírsavban, magnéziumban, jó hatással vannak a hormonháztartásra. Egy grillezett,
fűszeres pisztráng isteni vacsora.
Fotó: Getty Images Hungary

A lenmag fitoösztrogén-forrás, rostban és magnéziumban is gazdag, ezáltal ugyancsak segíthet a hormonszint szabályozásában és a migrénes rohamok elkerülésében.
Fotó: Getty Images Hungary

A friss gyömbér enyhíti a migrén közben fellépő hányingert, nyugtatja a gyomrot, továbbá gingeroltartalma révén a gyulladást is csökkenti, és a fejfájás-csillapításban is hasznos. Egy ujjnyi darabot rágcsálj el, vagy készíts teát belőle!
Fotó: julichka / Getty Images Hungary

A kutatások úgy találták, hogy a migrénes embereknél sok esetben alacsony magnéziumszint áll fenn. A magnéziumot nagyon jól pótolják az olajos magvak, melyek ómega-3 zsírsavat, kalciumot is tartalmaznak.
Fotó: margouillatphotos / Getty Images Hungary

Az American Migraine Foundation szerint a B2-vitamin - vagy más néven riboflavin - bevitele segíthet csökkenteni a migrén gyakoriságát, amely például a májban és más belsőségekben is megtalálható. A
zöldséges máj gyorsan el is készül.
Fotó: Elena_Danileiko / Getty Images Hungary

A tojásban csaknem minden fontos vitamin és ásványi anyag megtalálható, így többféle B-vitamin is van benne, ami segít a migrénes rohamok megelőzésében. Ha unod rántottaként, készíts belőle
zöldfűszeres salátát!
Fotó: HandmadePictures / Getty Images Hungary

A narancssárga színű zöldségek biztonsággal fogyaszthatók migrénesek számára a Physicians Committee for Responsible Medicine ajánlása szerint is. Az
édesburgonya-krémleves savanykás almával a legjobb.
Fotó: fotogal / Getty Images Hungary

A zöld leveles zöldségekre is igaz, hogy biztonsággal fogyaszthatók, a mángoldban ráadásul nagyon sok magnézium található. Tökéletes a salátákba, de akár
görögösen, fokhagymával gazdagítva is elkészíthető.
Fotó: Getty Images Hungary

Az American Migraine Foundation és az Association of Migraine Disorders szervezetek tanácsolják a baromfi fogyasztását is, kivéve a feldolgozott és füstölt árukat. A
spenótos csirkemellben a zöldség vitamin- és magnéziumtartalma is hasznos.
Fotó: Alleko / Getty Images Hungary