A migrén 4 legjellemzőbb fázisa: ha felismered őket, neked sem hagyományos fejfájásod van

Így ismerd fel, mely fázisában jár a migréned!

A migrén fázisai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Aki megélte már a migrént, sokszor az első, legapróbb tüneteknél tudja, mi vár rá. Dr. Vida Zsuzsanna, a Budai Fájdalomközpont neurológusa, fejfájás-specialista szerint éppen ezért a rohamkezelésre és a megelőzésre is van lehetőség.

Létezik migrén aura nélkül, migrén aurával, és van migrénes aura is fejfájás nélkül. Az aurás migrénnek is több altípusa van, ezeket természetesen a szakember képes elkülöníteni. Krónikus migrénnek nevezzük a több mint három hónapon át, több mint havi 15 napon át előforduló fejfájást, ami legalább havi nyolc napon migrénnek felel meg. Paradox módon ennek leggyakoribb oka a túlzott fájdalomcsillapító-fogyasztás okozta fejfájás. A fájdalomcsillapító gyógyszerek megvonása után az esetek felében a krónikus migrén egy epizodikus migréntípusra vált. 

A migrén fázisai

  • Az első a prodroma, amikor a páciens hangulati változásokat tapasztal, fáradtnak vagy éppen feldobottnak érzi magát, általános tünetekre panaszkodik, mint az étvágyváltozás, tarkómerevség. 
  • Ezután következnek az aurajelenségek - amennyiben vannak -, melyek lehetnek vizuálisak, például látótérkiesés, pontok a látómezőben, szenzorosak, például zsibbadás, motorosak, például végtaggyengeség, és jelentkezhet beszédzavar is. 
  • Ezt követi maga a fejfájás, ami migrénnél tipikusan hang- és fénykerüléssel jár, pihenésre, csendes, sötét szobára vágyik a beteg, aki esetleg émelyeg is. A fejfájás megszűnése általában fokozatos, alvás és esetleg hányás után következik. 
  • A levezető fázisban, az úgynevezett rekonvaleszcencia szakaszban az illető még fáradt, étvágytalan, nyomott hangulatú. 
fejfájás (8)

A rohamkezelés és a megelőzés szabályai

- A migrénes fejfájás teljes munkaképtelenséget okozhat, ezért fontos kezelni, azonban a megfelelő terápia kiválasztását bízzuk szakemberre. A nem megfelelő indikációval beszedett, jelentős mennyiségű fájdalomcsillapító ugyanis fejfájást generálhat, így a beteg ördögi körbe kerül. A roham kezelésének és megelőzésének megoldása orvosi feladat - hangsúlyozza dr. Vida Zsuzsanna, a Budai Fájdalomközpont neurológusa.

A migrénes rohamok lehetnek enyhék, de akár a súlyos szintet is elérhetik, és éppen a súlyosság az, ami meghatározhatja, milyen gyógyszert lehetséges bevetni. Vannak azonban általános szabályok, melyek minden migrénes rohamnál igazak. Minél hamarabb, megfelelő gyógyszermennyiséget a megfelelő formában kell alkalmazni, az orvos utasításainak megfelelően. Ugyanakkor tudni kell, hogy specifikus rohamgyógyszert havi tíz alkalomnál többször nem ajánlott bevenni, és szintén nem ajánlottak a kábító fájdalomcsillapítók sem. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A szakember elmondásából tudható, hogy a megelőző kezelés akkor javasolt, ha havi három-négy alkalomnál gyakoribb vagy hosszan tartó fejfájások jelentkeznek. Ilyen esetben a betegnek folyamatosan kell szedni egy gyógyszert, azért, hogy ne alakuljon ki akár minden másnap a migrén. Ide tartozó szerek például bizonyos antidepresszánsok, bizonyos epilepszia ellenes gyógyszerek, a kardiológiai gyógyszerek közül pedig a bétablokkolók, csakis megfelelő orvosi felügyelet mellett.

Mindemellett természetesen fontos az életmódbeli szabályok betartása is. Amennyiben a páciens észreveszi, hogy valamilyen étel, ital vagy tevékenység provokálja a rohamot, meg kell próbálni azt elhagyni, illetve valamivel helyettesíteni.

10 mozdulat, ami megszünteti a fejfájást: igazi megkönnyebbülést hoznak

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük