A migrén 4 legjellemzőbb fázisa: ha felismered őket, neked sem hagyományos fejfájásod van
Így ismerd fel, mely fázisában jár a migréned!

migrén
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aki megélte már a migrént, sokszor az első, legapróbb tüneteknél tudja, mi vár rá. Dr. Vida Zsuzsanna, a Budai Fájdalomközpont neurológusa, fejfájás-specialista szerint éppen ezért a rohamkezelésre és a megelőzésre is van lehetőség.

Létezik migrén aura nélkül, migrén aurával, és van migrénes aura is fejfájás nélkül. Az aurás migrénnek is több altípusa van, ezeket természetesen a szakember képes elkülöníteni. Krónikus migrénnek nevezzük a több mint három hónapon át, több mint havi 15 napon át előforduló fejfájást, ami legalább havi nyolc napon migrénnek felel meg. Paradox módon ennek leggyakoribb oka a túlzott fájdalomcsillapító-fogyasztás okozta fejfájás. A fájdalomcsillapító gyógyszerek megvonása után az esetek felében a krónikus migrén egy epizodikus migréntípusra vált. 

A migrén fázisai

  • Az első a prodroma, amikor a páciens hangulati változásokat tapasztal, fáradtnak vagy éppen feldobottnak érzi magát, általános tünetekre panaszkodik, mint az étvágyváltozás, tarkómerevség. 
  • Ezután következnek az aurajelenségek - amennyiben vannak -, melyek lehetnek vizuálisak, például látótérkiesés, pontok a látómezőben, szenzorosak, például zsibbadás, motorosak, például végtaggyengeség, és jelentkezhet beszédzavar is. 
  • Ezt követi maga a fejfájás, ami migrénnél tipikusan hang- és fénykerüléssel jár, pihenésre, csendes, sötét szobára vágyik a beteg, aki esetleg émelyeg is. A fejfájás megszűnése általában fokozatos, alvás és esetleg hányás után következik. 
  • A levezető fázisban, az úgynevezett rekonvaleszcencia szakaszban az illető még fáradt, étvágytalan, nyomott hangulatú. 
fejfájás (8)

A rohamkezelés és a megelőzés szabályai

- A migrénes fejfájás teljes munkaképtelenséget okozhat, ezért fontos kezelni, azonban a megfelelő terápia kiválasztását bízzuk szakemberre. A nem megfelelő indikációval beszedett, jelentős mennyiségű fájdalomcsillapító ugyanis fejfájást generálhat, így a beteg ördögi körbe kerül. A roham kezelésének és megelőzésének megoldása orvosi feladat - hangsúlyozza dr. Vida Zsuzsanna, a Budai Fájdalomközpont neurológusa.

A migrénes rohamok lehetnek enyhék, de akár a súlyos szintet is elérhetik, és éppen a súlyosság az, ami meghatározhatja, milyen gyógyszert lehetséges bevetni. Vannak azonban általános szabályok, melyek minden migrénes rohamnál igazak. Minél hamarabb, megfelelő gyógyszermennyiséget a megfelelő formában kell alkalmazni, az orvos utasításainak megfelelően. Ugyanakkor tudni kell, hogy specifikus rohamgyógyszert havi tíz alkalomnál többször nem ajánlott bevenni, és szintén nem ajánlottak a kábító fájdalomcsillapítók sem. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A szakember elmondásából tudható, hogy a megelőző kezelés akkor javasolt, ha havi három-négy alkalomnál gyakoribb vagy hosszan tartó fejfájások jelentkeznek. Ilyen esetben a betegnek folyamatosan kell szedni egy gyógyszert, azért, hogy ne alakuljon ki akár minden másnap a migrén. Ide tartozó szerek például bizonyos antidepresszánsok, bizonyos epilepszia ellenes gyógyszerek, a kardiológiai gyógyszerek közül pedig a bétablokkolók, csakis megfelelő orvosi felügyelet mellett.

Mindemellett természetesen fontos az életmódbeli szabályok betartása is. Amennyiben a páciens észreveszi, hogy valamilyen étel, ital vagy tevékenység provokálja a rohamot, meg kell próbálni azt elhagyni, illetve valamivel helyettesíteni.

Ezt is szeretjük