Új módszert találtak a migrén kezelésére: talán végre gyógyítható és kezelhető lesz
A világon minden hetedik ember tudja, milyen az agyérgörcsökkel járó fejfájás.

fejfajas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jelentősen csökkentheti a migrénrohamok gyakoriságát és súlyosságát egy antitestalapú, új terápia, melyet a világon elsőként kifejezetten a migrénrohamok megelőzésére fejlesztettek ki.

A világon minden hetedik ember rendszeresen küzd migrénnel. Ez a típusú fejfájás a nőknél háromszor nagyobb gyakorisággal fordul elő, mint a férfiaknál, írta a BBC News.

Egy fehérje is közrejátszik benne

A korábbi vizsgálatokból már kiderült, hogy az idegrendszer szabályozásában szerepet játszó egyik fehérje, a CGRP neuropeptid - mely a kalcitonin génhez kapcsolódik - közrejátszik a migrénes fejfájás súlyosságában, valamint a rohamot kísérő fény- és hangérzékenység jelentkezésében. Jelenleg négy vállalat is olyan ellenanyag kifejlesztésén dolgozik, mely képes semlegesíteni a CGRP-t. Az antitestek egy része hozzátapad a fehérjéhez, másik részük blokkolja az agysejt azon részét, mellyel a CGRP interakcióba lép.

Már folynak a klinikai tesztek

A New England Journal of Medicine című folyóiratban közölt kísérleteik során a londoni King's College Hospital szakemberei az ellenanyagok közül kettőt teszteltek klinikai körülmények között. A Novartis által gyártott erenumabot 955 olyan páciens bevonásával tesztelték, akiknél epizodikusan, vagyis havonta 15 napnál kevesebbszer jelentkezett migrén. A klinikai tesztek kezdetén a résztvevők átlagosan havonta nyolc napig szenvedtek migréntől.

Az eredmények szerint az ellenanyaggal kezelt páciensek 50%-ánál felére csökkent a havi migrénes rohamok száma. Az alanyok nagyjából 27%-ánál terápia nélkül is nagyjából ugyanilyen csökkenést figyeltek meg a kutatók, ami a neurológiai betegség természetes változékonyságát mutatja.

Jelentősen csökkent a migrénes napok száma

A Teva Pharmaceuticals által gyártott fremanezumab hatóanyagot 1130 olyan páciens bevonásával tesztelték, akiknél krónikusan, vagyis havonta 15 napnál többször jelentkezett migrén. A kezelésben részesült alanyok nagyjából 41%-ánál felére csökkent a migrénes napok száma, míg az ellenanyagot nem kapott pácienseknél ugyanez az arány 18% volt.

Az erenumabbal végzett vizsgálatokat vezető Peter Goadsby szerint az eredmények azt mutatják, hogy a kezelés csökkenti a fejfájások gyakoriságát és súlyosságát is. Hozzátette, hogy a tanulmányokba ugyan nem került be, de az adatok egy része azt sugallta, hogy a páciensek egyötödénél egyáltalán nem jelentkezett migrén a kezelést követően.

A cikk az ajánló után folytatódik

A botox is lehetséges terápia volt

Nem az ellenanyagok jelentik ugyanakkor az egyetlen megelőző módszert. A korábban epilepszia és szívbetegség kezelésére használt pirulák, valamint a botulinum toxin - közismert nevén botox - injekció is segíthet a megelőzésben. A Migraine Action nevű jótékonysági szervezet vezetője, Simon Evans szerint azonban ezek sok mellékhatással járnak, és nem is működnek mindenkinél. A kutatók reményei szerint a CGRP-t célzó ellenanyagok bevetése kevesebb mellékhatással jár majd, ám további tanulmányokra lesz szükség a módszer hosszú távú hatásainak megállapításához. Az ellenanyagokkal azonban az a probléma, hogy jóval drágábbak, mint más terápiák.

Segít a fájdalom enyhítésében

Sok folyadék fogyasztásával, ingermentes környezet kialakításával és mellette akupresszúrával is meg lehet próbálni csökkenteni a fejfájás intenzitását. 

Ezt is szeretjük