Új módszert találtak a migrén kezelésére: talán végre gyógyítható és kezelhető lesz

A világon minden hetedik ember tudja, milyen az agyérgörcsökkel járó fejfájás.

fejfajas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Jelentősen csökkentheti a migrénrohamok gyakoriságát és súlyosságát egy antitestalapú, új terápia, melyet a világon elsőként kifejezetten a migrénrohamok megelőzésére fejlesztettek ki.

A világon minden hetedik ember rendszeresen küzd migrénnel. Ez a típusú fejfájás a nőknél háromszor nagyobb gyakorisággal fordul elő, mint a férfiaknál, írta a BBC News.

Egy fehérje is közrejátszik benne

A korábbi vizsgálatokból már kiderült, hogy az idegrendszer szabályozásában szerepet játszó egyik fehérje, a CGRP neuropeptid - mely a kalcitonin génhez kapcsolódik - közrejátszik a migrénes fejfájás súlyosságában, valamint a rohamot kísérő fény- és hangérzékenység jelentkezésében. Jelenleg négy vállalat is olyan ellenanyag kifejlesztésén dolgozik, mely képes semlegesíteni a CGRP-t. Az antitestek egy része hozzátapad a fehérjéhez, másik részük blokkolja az agysejt azon részét, mellyel a CGRP interakcióba lép.

Már folynak a klinikai tesztek

A New England Journal of Medicine című folyóiratban közölt kísérleteik során a londoni King's College Hospital szakemberei az ellenanyagok közül kettőt teszteltek klinikai körülmények között. A Novartis által gyártott erenumabot 955 olyan páciens bevonásával tesztelték, akiknél epizodikusan, vagyis havonta 15 napnál kevesebbszer jelentkezett migrén. A klinikai tesztek kezdetén a résztvevők átlagosan havonta nyolc napig szenvedtek migréntől.

Az eredmények szerint az ellenanyaggal kezelt páciensek 50%-ánál felére csökkent a havi migrénes rohamok száma. Az alanyok nagyjából 27%-ánál terápia nélkül is nagyjából ugyanilyen csökkenést figyeltek meg a kutatók, ami a neurológiai betegség természetes változékonyságát mutatja.

Jelentősen csökkent a migrénes napok száma

A Teva Pharmaceuticals által gyártott fremanezumab hatóanyagot 1130 olyan páciens bevonásával tesztelték, akiknél krónikusan, vagyis havonta 15 napnál többször jelentkezett migrén. A kezelésben részesült alanyok nagyjából 41%-ánál felére csökkent a migrénes napok száma, míg az ellenanyagot nem kapott pácienseknél ugyanez az arány 18% volt.

Az erenumabbal végzett vizsgálatokat vezető Peter Goadsby szerint az eredmények azt mutatják, hogy a kezelés csökkenti a fejfájások gyakoriságát és súlyosságát is. Hozzátette, hogy a tanulmányokba ugyan nem került be, de az adatok egy része azt sugallta, hogy a páciensek egyötödénél egyáltalán nem jelentkezett migrén a kezelést követően.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A botox is lehetséges terápia volt

Nem az ellenanyagok jelentik ugyanakkor az egyetlen megelőző módszert. A korábban epilepszia és szívbetegség kezelésére használt pirulák, valamint a botulinum toxin - közismert nevén botox - injekció is segíthet a megelőzésben. A Migraine Action nevű jótékonysági szervezet vezetője, Simon Evans szerint azonban ezek sok mellékhatással járnak, és nem is működnek mindenkinél. A kutatók reményei szerint a CGRP-t célzó ellenanyagok bevetése kevesebb mellékhatással jár majd, ám további tanulmányokra lesz szükség a módszer hosszú távú hatásainak megállapításához. Az ellenanyagokkal azonban az a probléma, hogy jóval drágábbak, mint más terápiák.

Segít a fájdalom enyhítésében

Sok folyadék fogyasztásával, ingermentes környezet kialakításával és mellette akupresszúrával is meg lehet próbálni csökkenteni a fejfájás intenzitását. 

Ha itt megnyomod, elmúlik a fejfájás! 4 gyógyító pont, amit munka közben is segít

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük