Migrénes fejfájás ellen is segítenek: 10 étel, ami megelőzi és enyhíti a panaszokat
A migrén félelmetes és kínzó tünetekkel jár, de a megfelelő étrend picit segíthet a rohamok megelőzésében.

mangold-salata
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akinek volt már valaha migrénes rohama, az jól tudja, hogy az egyszerű fejfájásnál jóval összetettebb tünetegyüttesről van szó. A probléma oka máig nem egyértelmű az orvosok számára, így a kezelésére sincs még igazán biztos megoldás. Pedig a betegség minden hetedik ember életében előfordul, a nőknél háromszoros gyakorisággal.

A tudomány jelen állása szerint a migrént közvetlenül az agyi erek görcsös összehúzódása okozza, azok hátterében pedig egy CGRP neuropeptid nevű fehérje áll, amely felelőssé tehető a roham előtti migrénaurában, a látászavarban, a zsibbadásban, a fény- és hangérzékenységben is. A probléma hirtelen, görcsös fejfájással indul, melyet sokszor hányinger kísér.

Étrend a migrén ellen

Noha nálunk egyelőre a tüneti kezelés elérhető, bizakodásra adhat okot, hogy tavaly már átadták az első kifejlesztett gyógyszert a migrén ellen az Egyesült Államokban. Többszöri fellépés esetén mindenesetre javasolt neurológus szakorvoshoz fordulni.

Amellett, hogy a migrén tünetei a roham idején picit enyhíthetők, az életmóddal valamelyest csökkenthető a kialakulás valószínűsége, gyakorisága is. Megfigyelték például, hogy egyes ételek, italok - így a feldolgozott húsáruk vagy az élesztő - hatására gyakrabban lobban fel, mások segíthetnek elkerülni a problémát.

Ezt is szeretjük