Migrénes fejfájás ellen is segítenek: 10 étel, ami megelőzi és enyhíti a panaszokat
A migrén félelmetes és kínzó tünetekkel jár, de a megfelelő étrend picit segíthet a rohamok megelőzésében.

- Nőies nyári szettek a legstílusosabb 50 feletti bloggerektől: karcsúsító, alakformáló tippjeiket imádják az Instán »
- Már nem ördögtől való a plasztika, a legtöbb nő bevállalná: ismét a mellnagyobbítás a leggyakoribb beavatkozás »
- Jön a nyár legbájosabb trendje: szuper nőies levél- és gyümölcsmintás ruhák árakkal »

- Íme Koltai Róbert bájos, szőke párja: a színész 78 évesen élvezi a késői szerelmet
- Ki volt Az arany ember szerelme Jókai művében? Kvíz a kötelező olvasmányokból
- Az 5 legrosszabb élelmiszer, ami rontja a vérkeringést: szűkítik az ereket, emelik a koleszterinszintet
- Dobó Kata 25 év után felvette a zöld miniruhát: A miniszter félrelépben láttuk rajta először
- 22 évesen vesztették életüket a magyar sziámi ikrek: kegyetlenül kihasználták, vásárban mutogatták őket
Akinek volt már valaha migrénes rohama, az jól tudja, hogy az egyszerű fejfájásnál jóval összetettebb tünetegyüttesről van szó. A probléma oka máig nem egyértelmű az orvosok számára, így a kezelésére sincs még igazán biztos megoldás. Pedig a betegség minden hetedik ember életében előfordul, a nőknél háromszoros gyakorisággal.
A tudomány jelen állása szerint a migrént közvetlenül az agyi erek görcsös összehúzódása okozza, azok hátterében pedig egy CGRP neuropeptid nevű fehérje áll, amely felelőssé tehető a roham előtti migrénaurában, a látászavarban, a zsibbadásban, a fény- és hangérzékenységben is. A probléma hirtelen, görcsös fejfájással indul, melyet sokszor hányinger kísér.
Étrend a migrén ellen
Noha nálunk egyelőre a tüneti kezelés elérhető, bizakodásra adhat okot, hogy tavaly már átadták az első kifejlesztett gyógyszert a migrén ellen az Egyesült Államokban. Többszöri fellépés esetén mindenesetre javasolt neurológus szakorvoshoz fordulni.
Amellett, hogy a migrén tünetei a roham idején picit enyhíthetők, az életmóddal valamelyest csökkenthető a kialakulás valószínűsége, gyakorisága is. Megfigyelték például, hogy egyes ételek, italok - így a feldolgozott húsáruk vagy az élesztő - hatására gyakrabban lobban fel, mások segíthetnek elkerülni a problémát.