Migrén ellen hatásosak: fényérzékenység és hányás esetén is segít pár tanács

Néhány módszer megkönnyebbülést ígér a migrénes roham alatt.

Migrén ellen házilag
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A migrén nem egy egyszerű fejfájás, annál sokkal összetettebb tünetegyüttes, mely az orvosok számára máig nem teljesen tiszta. A betegség minden hetedik embert érint a világon, a nőknél háromszor nagyobb gyakorisággal fordul elő.

A tudomány jelen állása szerint a migrén hátterében az agyi erek görcsös összehúzódásai, illetve egy CGRP neuropeptid nevű fehérje áll, melynek szerepe lehet a rohamot megelőző, látászavarral járó migrénaurában, valamint a fény- és hangérzékenységben is.

A migrén jellemzően féloldali, görcsös, rohamszerű fejfájással jelentkezik, amit sokszor hányinger, hányás is kísér. A roham néhány órától akár napokig is eltarthat. A probléma többszöri jelentkezése esetén fontos orvoshoz fordulni, hogy gyógyszerekkel csillapítható legyen a fájdalom. Néhány tanács azonban otthon is segíthet elviselhetőbbé tenni a rohamot.

Napszemüveg bármikor

Migrén alatt úgynevezett fotofóbia jelentkezik, amikor az ember túlérzékennyé válik a fényre, és az erős fény jelentősen növeli a fájdalmát. Otthon a minél jobb árnyékolás, a függönyök behúzása, a lámpák lekapcsolása, valamint a napszemüveg használata segíthet enyhíteni a tünetet.

A kék fény felerősíti a migrént, ezért a tévé, a számítógép és az okostelefon is ront a helyzeten, jobb azonnal kikapcsolni őket, ha jelentkezik az erős fájdalom és a hiperszenzitivitás.

Migrénes szagérzékenység

Esetenként az is előfordul, hogy egy intenzív illat indítja el a migrénes rohamot, vagy súlyosbít a tüneten. Ilyenkor a legjobb mihamarabb megszabadulni a szagforrástól. A kávébab szagolgatása képes kicsit semlegesíteni az ingert, de egy kellemes helyettesítő illat is hatékony lehet. 

Jó választás a nyugtató hatású menta, a szorongáscsökkentő levendula, amit akár csuklóra vagy halántékra is lehet csepegtetni, de minden segíthet, amit az eredeti szagforrásnál kívánatosabbnak talál az ember.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Csend migrén ellen

Az erős zajhatások sok esetben felerősítik a migrénes tüneteket, ezért ilyenkor jobban eshet csendes helyen lenni. Ha ez mégsem kivitelezhető, vess be füldugót a külső hangok tompítására!

Meleg víz és hideg borogatás

Akad olyan, akinek enyhít a fájdalmon egy forró fürdő, ami oldja az izmok feszültségét. Másoknak épp a nyak hátsó részére vagy a homlokra, halántékra tett hideg borogatás segít a fájdalom csökkentésében.

Akupresszúrás pontok migrén ellen

A tapasztalatok szerint sokaknak segít, ha egy feszültségoldó pontot erősen nyomnak a kézfejükön: ez a terület a hüvelyk és a mutatóujj közötti puha, húsos rész. Csípd meg ezt a pontot két ujjal, és nyomkodd meg kissé! A fejen található akupresszúrás pontok is csökkentik a fejfájást.

Egy talpmasszázs is enyhíthet a migrén tünetein, és akár egyedül is kivitelezhető: egy teniszlabdát vagy más kemény, kicsi labdát tegyél a földre, majd a talpaddal körözz rajta, a fájó pontokon tartsd addig, amíg még jólesik, majd ismételd a másik lábfejeddel is a mozgást!

Gyomornyugtató tippek

A migrén sokak számára erős hányingerrel vagy hányással jár, ilyenkor elsődleges, hogy a gyomrot nem terhelő, könnyű ételek kerüljenek előtérbe az étrendben. A borsmentatea nyugtatja a gyomor működését, de a gyömbér is segíthet a hányinger elmulasztásában. A kekszek és a sós harapnivalók is jóleshetnek ilyenkor.

Stresszkezelés migrén ellen

A stressz nagy rizikófaktora a migrénes fejfájás kialakulásának. A nagy munkahelyi stressz és a hétvégi pihenés közötti váltás is megterheli a szervezetet. Kulcsfontosságú a szabályos menetrend felállítása az élet minden területén, de a megfelelő stresszkezelő technikák elsajátítása, a meditáció, és még az egyszerűnek tűnő stresszcsökkentő módszerek is hatékonyak lehetnek a megelőzésben.

10 módszer, ami csökkenti a stresszhormon szintjét: kutatások támasztják alá

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük