A C-vitaminra főleg a hideg hónapokban terelődik a figyelem, amikor az emberek igyekeznek felvértezni immunrendszerüket a kórokozókkal szemben.
Szerencsére számos élelmiszerben megtalálható, főleg a zöldségek és a gyümölcsök bővelkednek benne. A szervezetben erőteljes antioxidánsként működik, így támogatja az immunrendszer működését, és gyorsítja a zsíroxidációt is.
C-vitamin-tartalmú ételek
Egy 2005-ös kutatás szerint a szervezet C-vitamin-szintje szorosan kapcsolódik a testtömeghez. Azoknak a résztvevőknek, akiknek a vizsgálatok alatt megfelelő C-vitamin-szintet mértek, 30%-kal több zsíroxidáció zajlott le a testükben mérsékelt edzések közben, mint azoknak, akik alacsony C-vitamin-szinttel rendelkeztek. Ez az értékes vitamin vízben oldódó, így főzés hatására csökken a mértéke, de olyan recepteket mutatunk, ahol az élelmiszerek a bennük rejlő C-vitamin javát megtartották.

A brokkoli kiemelkedő C-vitamin-forrás, és párolás során csupán 10-15%-át veszti el. Érdemes kipróbálni könnyed ebéd vagy vacsora gyanánt a
párolt brokkolit földimogyoróval, mely tele van rostokkal, és értékes, esszenciális olajokban is bővelkedik.

A keresztesvirágú zöldségek mindegyike bővelkedik C-vitaminban, ez alól a karfiol sem kivétel, amiből isteni finom
szaftos zöldségpörköltet készíthetsz. Ez az egytálétel kiadós ebédként szolgálhat, és csökkenti a szervezet vérzsírszintjét is.

Nem véletlen, hogy Szent-Györgyi Albert a paprikából mutatta ki a C-vitamint, hiszen kiemelkedő forrása neki. A piros kápia paprikával készült
színpompás saláta a nap bármely étkezésekor jó választás, vitaminokkal és rostokkal lát el, hosszan eltelít.

Kevesen tudják, de a zöldborsó is bővelkedik C-vitaminban, párolás során veszíti a legkevesebbet belőle. Nagyon gyors, laktató és szuper egészséges ételötlet a
fűszeres borsópörkölt csirkemellel, ami tele van anyagcsere-serkentő fehérjével és lassú felszívódású szénhidrátokkal.

A gomba D-vitaminban és kalciumban egyaránt bővelkedik, melyek
bizonyítottan gyorsítják a fogyást, ha ezt az élelmiszert ínycsiklandó, és nem mellékesen igazi C-vitamin-bomba kelbimbóval egészíted ki, nagyon
egészséges, laktató diétás főételt kapsz.

A
pirított édesburgonya-saláta elengedhetetlen eleme a bébispenót, ami nagyon sok C-vitamint tartalmaz, és mivel egyáltalán nem éri hőkezelés a zöld leveles zöldséget készítés közben, nem is veszít belőle. A könnyed saláta ebédként vagy vacsoraként is megállja a helyét.

A paradicsom szintén remek C-vitamin-forrás, az
olasz caprese pedig mindig jó választás könnyed, fehérjében és rostokban gazdag vacsora gyanánt. A benne lévő C-vitamin függ attól, mennyire érett meg, amikor teljesen piros színű, akkor tartalmaz a legtöbbet.

A kínai kel stir fry, azaz rázva pirítva diétás köretként vagy kalóriaszegény egytálételként szolgálhat, ráadásul tele van C-vitaminnal. A nagyobb darabokra vágott káposztát olajjal kikent, forró serpenyőben, jobb esetben wokban folyamatosan, 3-5 percen át keverve pirítsd meg. Szokás fokhagymával, chilivel ízesíteni és szójaszószt is ráönteni.
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)