Tele van rostokkal, fehérjével, és hosszan laktat: 8 kiadós étel zöldborsóból

Zöldborsóból nagyon finom, kiadós ételek készülhetnek, amik értékes tápanyagokkal látják el a szervezetet.

Zöldborsós ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A zöldborsóból változatos ételek készíthetőek, magas fehérje- és rosttartalma miatt érdemes szezonja alatt minél gyakrabban fogyasztani. 

Az értékes hüvelyes emellett kiemelkedő káliumforrás, mely közvetlenül is hozzájárul, hogy a test energiává alakítsa át az elfogyasztott ételeket, és még ezenkívül számos áldásos hatása ismert.

Zöldborsós ételek

A zöldborsó káliumtartalma amellett, hogy segíti az izmokat, biztosítja a megfelelő elektrolit-egyensúlyt is, növelve ezzel az edzések alatti állóképességet. Az apró, roppanós héjú hüvelyes fehérjetartalma is kiemelkedő, ami az izmokat táplálja. Alacsony glikémiás indexe miatt lassú felszívódású szénhidrátokkal lát el, és magas rosttartalmának köszönhetően sem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, okozva ezzel farkaséhséget. A rostoknak és a fehérjéknek köszönhetően hosszan tartó jóllakottságérzetet okoz, a fehérje a ghrelin nevű éhségért felelős hormon szintjét csökkenti. A benne lévő lektin egyeseknél puffadást, gázképződést okozhat, de ez áztatással redukálható. Szakértők összesen 170 gramm zöldborsót javasolnak egyszeri fogyasztásra, és az egészségre gyakorolt hatásai miatt érdemes is az étrend rendszeres részévé tenni.

(Cikken belüli képek forrása: Getty Images Hungary, Sági Zsófia/Sóbors, borítókép forrása: Getty Images Hungary.)

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük