10 tipp, ha még soha nem sütöttél kovászból: ha ezeket betartod, csoda finom péksütiket készíthetsz

Mutatjuk, mire figyelj, ha kipróbálnád, milyen kovásszal sütni.

Tippek a kovásszal sütéshez
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kovásszal sült péksütiknek sokkal finomabb az ízük, mint a sima élesztővel készülteknek, ám a technikát meg kell tanulni. Ebből a cikkből megtanulhatod, hogyan nevelhetsz kovászt, most pedig azt mutatjuk meg a King Arthur Baking oldal tanácsai alapján, hogy mire érdemes odafigyelni, hogy a lehető legtökéletesebb legyen a végeredmény.

10 tipp a kovász felhasználásához

1. Mindegy, milyen lisztből készítem a kovászos sütit?

Kovászt bármilyen, gluténtartalmú lisztből lehet készíteni, de ezek nem működnek egyformán. Ha nincs olyan típusú liszted otthon, amilyet a recept ír, használhatsz mást is, de figyelj oda a különbségekre. Ha a recept egyszerű finomlisztet ír, de neked kenyérliszted van, adj hozzá egy kicsit több vizet, ha fordítva, tehát a recept szerint kenyérliszt kell, de neked finomliszted van otthon, csökkentsd a víz mennyiségét. Teljes kiőrlésű liszttel és rozsliszttel készítve a kovász kicsit hamarabb életre kel, más típusnál erre többet kell várni.

2. Igaz, hogy kovász használatakor tilos műanyag tálat használni?

Nem. A vas- vagy alumíniumedényt valóban kerüld, mert ezek reakcióba lépnek a savas kovásszal, de műanyagból, üvegből vagy rozsdamentes acélból készült termékek nyugodtan használhatók.

3. Etethetem sima csapvízzel a kovászt?

Ha iható a csapvíz nálatok, minden további nélkül.

4. A kovászomon már 6-8 óra elteltével gyönyörű buborékok jelentek meg, utána viszont összeesett. Miért történt ez?

Ne ijedj meg, ez teljesen normális. Valóban elszomorító lehet látni, ahogy a vidám, élő kovász látszólag elhal, de ez egy normális folyamat, ahogy az egyik baktérium átadja a helyét a másiknak. A kovász ilyenkor is él, csak pihen. Etesd kitartóan tovább, és néhány nap múlva újra szép lesz.

5. Valóban ki kell dobnom minden etetés során a kovász nagy részét? Ez így elég pazarlónak tűnik.

Pedig ki kell dobni. Ha nem így tennél, rövid időn belül többkilónyi kovászod lenne. Az első néhány adag kovásznak nem igazán jó az íze, utána viszont akár minden etetés után süthetsz valami finomat a kidobásra ítélt mennyiségből, így a pazarlás mértéke is kisebb lesz.

6. Milyen típusú edényben neveljem a kovászt?

Bármiben, aminek fedele van, és ami elég nagy, hogy a kovász megnőjön benne. Ez lehet üveg vagy műanyag. A tetejét lehessen biztonságosan rögzíteni, hogy a kovász ki ne fusson.

7. A kovászom szépen buborékol, de nem nő meg. Ez gond?

Igen. Az a kovász, amelyik az etetést követő 6-8 órában nem nő a duplájára, nem lesz elég erős ahhoz, hogy megkelessze a kenyértésztát. Ha nem nő, túl híg, adj hozzá még lisztet.

8. Meg tudom ölni a kovászomat?

Nem lehetetlen, de azért nem annyira egyszerű. A forró víz például megöli, de ezt leszámítva véletlenül nem igazán lehet tönkretenni. Lehet, hogy nem nő elég gyorsan, vagy nem elég szép, de ez nem jelenti azt, hogy halott: etesd tovább, és néhány nap múlva életre fog kelni.

Nagyon ritkán előfordul, hogy a kovász megpenészedik, ebben az esetben ne használd fel, dobd ki, és kezdj egy újat. Ugyanez a teendő akkor is, ha narancssárgára vagy rózsaszínre színeződik. A nevelés kezdetén a néhány napos kovásznak lehet kellemetlen szaga, de ez elmúlik. Ha elhanyagoltad, és sokáig állt érintetlenül a hűtőben, etesd meg, és tartsd szobahőmérsékleten egy-két napig, ettől felfrissül.

9. Milyen speciális eszközöket kell beszereznem a kenyérsütéshez?

Semmilyet nem kötelező, de van néhány olyan eszköz, amellyel megkönnyítheted a folyamatot.

A kelesztőkosár kerek vagy ovális alakú, és az a feladata, hogy megtartsa kelés közben a tésztát. A megkelt tésztát teheted öntöttvas edénybe, ez főleg a lágy tészták esetében hasznos, mert megőrzi a kenyér formáját, és finom ropogósra sül benne. Szintén jó szolgálatot tesz a kenyérsütő lap. Ezt előbb a forró sütőben elő kell melegíteni, és erre tenni a tésztát.

10. Hogyan süthetek kovászból kenyeret?

Ezzel a kovászoskenyér-recepttel biztosan sikert fogsz elérni.

8 kérdéses süteménykvíz: milyen édesség készül égetett tésztából?

Ha szeretsz házilag süteményeket készíteni, ez a kvíz sem foghat ki rajtad.

Elolvasom

Képek: Getty Images

Olvastad már?

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük