Fantasztikus mákos tekercs házi kelt tésztából - Keresztanyám régi kedvenc receptje
A mákos tekercs igazi kényeztető édesség, melynek az ünnepi asztalon is méltó helye van.
A kelt tésztákkal mindig biztos a siker. Készítheted reggelire, főzelék vagy kiadós leves után ebédre, de vendégváró desszertnek is remek választás. Ez a mákos tekercs méltó vetélytársa lehet a bejglinek. A tészta még másnap is olyan lesz, mintha épp akkor vetted volna ki a sütőből.
Akkor se idegenkedj a kelt tésztától, ha még soha nem készítettél. Semmi bonyolult nincs ebben a receptben. A legfontosabb, hogy alaposan dolgozd ki a tésztát, és meleg helyen hagyd jól megkelni. Ha van dagasztógéped, azt is bevetheted, sokkal egyszerűbb dolgod lesz vele, és gyorsabban túl leszel a munka nehezén. A töltelékhez még mazsolát is keverhetsz.
Mákos tekercs
Hozzávalók a tésztához
- 50 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 5 dkg olvasztott vaj
- 2 tojássárga
- 1 teáskanál cukor
- 1 citrom reszelt héja
- fél csomag élesztő
- csipet só
A töltelékhez:
- 25 dkg darált mák
- 10 dkg cukor
- 1,5 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
Tetejére:
- 1 tojássárga
Elkészítés ideje: 1 óra, kelesztés: 1 óra
Elkészítés menete:
Langyosíts két deci tejet, tedd hozzá a cukrot, és rakd bele az élesztőt. Várd meg, amíg felfut, ez körülbelül tíz perc. Ha a térfogata jelentősen megnő, a teteje habos lesz, rakd hozzá a lisztet, a vajat, a tojássárgát, a sót, a citrom reszelt héját, és jól dolgozd össze a tésztát. Addig dagaszd, amíg szép fényes, hólyagos nem lesz. Takard le, és keleszd a duplájára körülbelül egy óra alatt.
Közben készítsd el a tölteléket. A mákot keverd össze a cukorral, a vaníliás cukorral, és fokozatosan öntsd hozzá a meleg tejet. Akkor jó, ha könnyen kenhető.
A megkelt tésztát vedd ketté, és nyújtsd ki körülbelül fél centi vastag téglalappá. Egyengesd rá a mákos tölteléket, és szorosan tekerd fel. Vágd nagyobb, körülbelül öt-hét centis darabokra, és kend meg mindegyik tetejét enyhén felvert tojássárgával. Rakd 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd körülbelül 25-30 percig. Ha a tészta szép aranybarna, kiveheted a sütőből.