Fantasztikus mákos tekercs házi kelt tésztából - Keresztanyám régi kedvenc receptje

A mákos tekercs igazi kényeztető édesség, melynek az ünnepi asztalon is méltó helye van.

Fantasztikus mákos tekercs házi kelt tésztából - Keresztanyám régi kedvenc receptje
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kelt tésztákkal mindig biztos a siker. Készítheted reggelire, főzelék vagy kiadós leves után ebédre, de vendégváró desszertnek is remek választás. Ez a mákos tekercs méltó vetélytársa lehet a bejglinek. A tészta még másnap is olyan lesz, mintha épp akkor vetted volna ki a sütőből. 

Akkor se idegenkedj a kelt tésztától, ha még soha nem készítettél. Semmi bonyolult nincs ebben a receptben. A legfontosabb, hogy alaposan dolgozd ki a tésztát, és meleg helyen hagyd jól megkelni.  Ha van dagasztógéped, azt is bevetheted, sokkal egyszerűbb dolgod lesz vele, és gyorsabban túl leszel a munka nehezén. A töltelékhez még mazsolát is keverhetsz. 

Mákos tekercs

Hozzávalók a tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 2 tojássárga
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél csomag élesztő
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 25 dkg darált mák
  • 10 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor

Tetejére:

  • 1 tojássárga

Elkészítés ideje: 1 óra, kelesztés: 1 óra

Elkészítés menete: 

Langyosíts két deci tejet, tedd hozzá a cukrot, és rakd bele az élesztőt. Várd meg, amíg felfut, ez körülbelül tíz perc. Ha a térfogata jelentősen megnő, a teteje habos lesz, rakd hozzá a lisztet, a vajat, a tojássárgát, a sót, a citrom reszelt héját, és jól dolgozd össze a tésztát. Addig dagaszd, amíg szép fényes, hólyagos nem lesz. Takard le, és keleszd a duplájára körülbelül egy óra alatt.

Közben készítsd el a tölteléket. A mákot keverd össze a cukorral,  a vaníliás cukorral, és fokozatosan öntsd hozzá a meleg tejet. Akkor jó, ha könnyen kenhető. 

A megkelt tésztát vedd ketté, és nyújtsd ki körülbelül fél centi vastag téglalappá. Egyengesd rá a mákos tölteléket, és szorosan tekerd fel. Vágd nagyobb, körülbelül öt-hét centis darabokra, és kend meg mindegyik tetejét enyhén felvert tojássárgával. Rakd 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd körülbelül 25-30 percig. Ha a tészta szép aranybarna, kiveheted a sütőből.

Ezt is szeretjük