Grillezz te is még színesebben, ötletesebben!
Próbáld ki te is ötleteinket, melyekkel még ízletesebbek lesznek a húsok és a zöldségek. (x)
Bár szenvedélyesen szeretjük hagyományos formájában is, kijelenthetjük, hogy lehet változatosabb, sőt, egészségesebb a grillezés, ha olykor kimozdulunk a tarja-csirke-kolbász-szalonna koordinátarendszerből.
A szabadban sütögetés palettája széles, a prózaibb szalonnasütéstől a divatos barbecue-partikig, és természetesen mi is szeretjük valamennyit. Minden jól megfér egymás mellett egy hosszú, forró nyáron; helye van a hagyományosan magyaros, tűzön sült ételeknek, a nemzetközi konyhából átvett ötleteknek és a modernebb fogásoknak is. Most az utóbbiakhoz kínálunk néhány egyszerű, de ritkábban alkalmazott tippet - akár már a következő grillezéshez!
Mártogatós szupersztárok
A megfelelő kísérő pontosan olyan fontos, mint maga a sült hús. A mártogatósok választéka nagyon színes, ha nem csak a megszokott ketchupra, mustárra és majonézre gondolunk. Készíthetünk például a sült húsok mellé finom fűszervajat, vagy elővarázsolhatjuk a világ különböző vidékeinek jellegzetes szószait: a Balkánon mindennapos, sült paprikás ajvárt, az Észak-Amerikával azonosított, füstös-édes barbecue-szószt, vagy akár a szintén jellegzetes mexikói, illetve a változatos ázsiai szószokat.
Izgalmas szószok egyszerű receptjeiről bővebben itt találsz tippeket.
Figyelj a zöldségköretre is!
"Dobjunk fel a grillre a hús mellé egy kis krumplit is, és még esetleg cukkinit" - általában ennyi terük van grillezéskor a zöldségeknek. Ne állj meg itt! Arasd le a babérokat a laktató és fantasztikusan finom édesburgonyával - azaz vörös, sárga vagy lila batátával - , illetve készíts a vaslapon ellenállhatatlan zöldségchipseket sárgarépából, zellerből, céklából!
Tovább színesítheted a menüt grillezett kukoricával is: készítsd el enyhén sózva, és citrom vagy lime levével locsold meg, hogy az ízek a lehető legjobban összeérjenek!
Ezekről és további alternatív köretekről itt találsz receptötleteket.
Halak a grillen? Miért ne!
Itthon karácsonykor fogy belőlük a legtöbb az ünnepi menü részeként, de mediterrán nyaralásainkon te is tapasztalhatod, hogy a halak tökéletes nyári grillfogások is lehetnek. Egészséges a húsuk és az olajuk, pillanatok alatt puhára sülnek, ráadásul hosszas pácolás helyett elég csak ízesíteni őket.
A húspácolásról, köztük a halakéról is bővebben itt olvashatsz.
A húsokon túl: zöldség, sajt és gabona
Látványos sikereket arathatsz húsmentes fogásokkal is. A grillezhető sajtok sok családban nagy kedvencek, és egyre népszerűbbek a különböző zöldség- és gabonafasírtok is, amelyeknek szintén jól áll a parázson, füstösen sütés. Utóbbiak elkészítése egyszerű, és összetételük, ízesítésük variálásának csak a fantázia szab határt.
További ötleteket húsmentes fogásokhoz itt találsz.
A kenyéren túl: lenyűgöző lepények
Tortillalapok szinte bármelyik élelmiszerboltban kaphatóak. Semmi akadálya tehát annak, hogy grillezéskor a vaslapon vagy a rácson elkészüljön néhány finom quesadilla grillezett hússal, zöldségekkel és sajttal, vagy enyhén megpiruljanak változatosan megtöltött tekercsek - más néven wrapek. Persze klasszikus gyroshoz is elkészítheted a húst vaslapon, a siker itt is garantált.
Reméljük, neked is lesz alkalmad kipróbálni néhány újító tippet - abban biztos lehetsz, hogy a fenti finomságokkal nem kevés elismerést fogsz begyűjteni. Hajrá, és jó étvágyat!