A 8 legfinomabb házi lekváros süti receptje: a piskótától a buktáig

Ha most teszel el lekvárt, egész évben felhasználhatod a legkülönfélébb sütikbe. Csupa nagy kedvencet mutatunk az egyszerű keverttől a kelt tésztáig.

A legfinomabb lekváros sütik
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A befőzési szezon az eperrel kezdődött, aztán folyatódott a ribizlivel, a málnával, most a meggy, a cseresznye, a sárgabarack van soron, és még hetekig készíthetünk különféle zamatos lekvárokat. A nyár csodás ízei üvegbe zárva jól jönnek majd a gyümölcsszegény hónapokban, de már most is érdemes az édességekbe csempészni. A péksütik mellett a különféle desszerteket is feldobhatod a kedvenc ízeiddel.

A lekvárt sokféle módon felhasználhatod a konyhában: kerülhet a tésztába, töltelékként is bevethető, sőt a díszítésnél is érdemes számolni vele. A klasszikusokat legalább úgy feldobja, mint az egyszerű édességeket. Jól megy a piskótákba, a kevert tésztákba, a muffinokba, a tortákba. Felturbózhatod vele a kelt és a leveles tésztákat, a különféle linzereket, valamint a kekszeket is.

A legfinomabb lekváros sütik

Vannak olyan sütik, amikben a lekvár dominál, másokban nem annyira hangsúlyos, mégis elképzelhetetlen nélküle az édesség, gondoljunk csak a mézes zserbóra! Összeállításunkban találsz egyszerű kedvenceket, amiket pillanatok alatt összedobhatsz, és időigényesebb sütiket is. Válogass kedvedre!

A piskótatekercs igazi klasszikus, ami bármilyen lekvárral mennyei, és bármilyen alkalomra kiváló. Sokan tekintenek rá mumusként, hisz amilyen könnyűnek tűnik, olyan egyszerű elrontani. Akkor sikerül igazán jól, ha szépen tekerhető, nem töredezik és nem száraz. Fontos, hogy melegen tekerd fel.
Ha a piskótát tortaformában sütöd meg, lekvárral és csokival is feldobod, elegáns desszertet kapsz. Ha a tésztába olaj is kerül, sokkal jobban megtartja a formáját, és nem szárad ki.
A pillekönnyű muffint talán még a piskótánál is egyszerűbb elkészíteni. Csak keverd össze a száraz és a nedves hozzávalókat, majd mehet is a sütőbe. A tésztába kanalazz friss lekvárt is! A muffin nagy előnye, hogy villámgyorsan megsül.
Az egyszerű is lehet nagyszerű! A kakaós kevert megunhatatlan süti, aminek a tésztáját a házi lekvár finom szaftossá varázsolja. Ha csábítóbbá szeretnéd tenni, a tetejére puding vagy csokimáz is kerülhet.
Ünnepek nagy kedvenc süteménye a kiadós mézes krémes. Akkor a legfinomabb, ha grízes krémmel töltöd meg, a közepébe pedig lekvár kerül. Fontos, hogy a lapokat ne süsd túl, különben nem fog megpuhulni.
A kekszek, aprósütik elképzelhetetlenek lekvár nélkül. Az ökörszembe vagy ujjlenyomatsütibe is tökéletesek a legkülönbözőbb ízek. Az omlós, édes tészta és a savanykás lekvár csodás harmóniában vannak egymással.
A különféle pitékbe a friss gyümölcsökön kívül lekvár is kerülhet. A linzertészta akkor lesz omlós, ha gyorsan dolgozod össze a hozzávalókat, és ügyelsz az arányokra is. Tedd csábítóbbá a sütit rácsokkal!
Tartalmas ételek után, tízóraira is tökéletes a régimódi lekváros bukta, ami igazi nosztalgikus sütemény. A tésztája finom foszlós, és akkor az igazi, ha nem spórolsz a töltelékkel.
Ezt is szeretjük