Talán egyetlen ünnepünk sem kötődik annyira a gasztronómiához, mint a karácsony, ezt bizonyítja az ilyenkor szokásosan fogyasztott ételek végtelen száma, az előételektől a leveseken és a főételeken át a desszertekig rengeteg olyan fogás van, ami erre az időszakra jellemző, ízben, illatban egyértelműen a karácsonyt juttatják eszünkbe. Most az ünnephez leginkább köthető előételek közül válogattunk.

Tojássaláta
A tojásból készült fogások minden ünnepünkre jellemzőek, nincs ez máshogy a karácsonnyal sem, egy szép nagy tál tojássaláta mindig jól jön, előételként és köretként is megállja a helyét, és mindenki szereti.

Füstölt kacsamell
A kacsamell mindenhogy jó, sütve, főve, hidegen, melegen, tényleg bárhogy. Előételként a legjobb, ha hidegen, füstölt változatban tálalod, némi almapüré társaságában, ez a pár könnyed falat remekül megágyaz a vacsora többi, nehezebb fogásának.

Sonkatekercs
A hidegtálak legkedveltebb darabja önmagában is megállja a helyét egy nagyobb vacsora előtt. Legjellemzőbb tölteléke a tormás-majonézes változat, de a lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen, lehet tojásos, zöldséges, sajtos, egy biztos: maradni nem fog belőle.

Füstöltlazac-saláta
Bizonyára nem ez a legjellemzőbb előétel idehaza, de ettől függetlenül érdemes vele megpróbálkoznod, egyrészt egy főre vetítve nem is olyan költséges, másrészt egyszerűen összedobható fogás, amit valószínűleg mindenki szívesen fogyaszt majd.

Májpástétom
Egy tálka friss házi májpástétom némi frissen sült pirítós társaságában a legjobb, ami egy vacsora elején történhet. Készítheted kacsából, csirkéből vagy akár libából, ez rajtad múlik, no meg azon, hogy éppen milyen hangulatban vagy, mindegyik nagyon finom lesz.

Kocsonya
Az igazán klasszikusnak mondható előétel, ami nélkül nemigen rendeznek idehaza karácsonyt, van olyan háztartás, ahol ha nincs kocsonya, az majdnem olyan, mintha elmaradt volna az ünnep. A remegősre dermedt húsleves első blikkre nem az a bizalomgerjesztő étel, de az első falat mindent felülír.

Lazactatár
Lazacból rengeteg mindent készíthetsz az ünnep idején, jó sós süteményekhez, jó főételnek, és természetesen előételnek is többféleképp feldolgozhatod. Apróra vágva, pár fűszerrel összedolgozva pillanatok alatt kész lehetsz a lazactatárral, amihez már csak pár szelet pirítós vagy egy egyszerű saláta kell, hogy teljes legyen az élvezet.
A legjobb mártogatósok
Ha nem csapsz nagy vacsorát, de páran meglátogatnak az ünnepek alatt, készíts finom mártogatósokat, hogy ne maradjanak éhen a vendégeid.
Képeken a legfinomabb mártogatósok
Nézegess képeket!
Elolvasom