Nincs karácsonyi vendégvárás, közös ünnepi étkezés sütemények nélkül. Szinte minden családnak megvannak a kedvencei, melyek évről évre kötelezően az asztalra kerülnek. Krémes finomságok, kelt tészták, aprósütik mind szerepelhetnek a kínálatban. A legtöbb süteménybe az ünnep jellegzetes fűszerei is belekerülnek, így a fahéj, a szegfűszeg, a szerecsendió vagy a gyömbér is.
Míg mi a bejgliért és a zserbóért rajongunk, addig a franciáknál a fatörzs, az angoloknál a karácsonyi puding, az olaszoknál a panettone nélkül elképzelhetetlen az ünnep. A legtöbbet jó előre elkészítheted, és sokáig eláll. Összeválogattuk a legnagyobb kedvenceket, ezekből bátran próbálj ki minél többet!

A mindenféle földi jóval,
aszalványokkal, magvakkal gazdagított gyümölcskenyér régóta jelen van a karácsonyi asztalon. Szinte minden országban egy kicsit másként készítik. Van, ahol kelesztik, máshol csak összekeverik a hozzávalókat. A gyümölcs- és cukortartalom miatt hosszú hetekig eláll.

Az olaszok kedvence, a panettone is tele van aszalványokkal. A vaníliás kelt tésztát nem kenyérformában sütik, formáját tekintve inkább a kuglófra emlékeztet. Szépen becsomagolva ajándéknak is kitűnő.

A bejgli igazi hungarikum, régóta kihagyhatatlan karácsonyi sütemény. A formás, kelt tésztából készült tekercs legtöbbször mákkal vagy dióval kerül az ünnepi asztalra, de a gesztenyés és a szilvás változat is kelendő. Akkor az igazi, ha a tészta és töltelék aránya 50-50%.

A békebeli zserbó sem hiányozhat a legtöbb magyar családban az ünnepi asztalról. A dió-barack-csoki hármasnak képtelenség ellenállni. Bátran próbálkozz vele akkor is, ha nem sütsz túl gyakran. A csodás édesség nagy előnye, hogy sokáig eláll.

A mutatós fatörzs a franciák kedvenc ünnepi desszertje. A világszerte ismert édesség alapja piskótatekercs, amibe lágy, csokis krém kerül. A díszítésnél engedd szabadon a fantáziádat. Villával fatörzsszerűen mintázhatod, rakhatsz rá kisebb figurákat, és dekorcukorral is megszórhatod.

Az angoloknál a karácsonyi puding ugyanúgy hozzátartozik az ünnephez, mint a fenyőfa. Teljesen más, mint a mi pudingunk. Legtöbbször 13 hozzávalóból készül, ez a szám Jézust és a 12 apostolt jelképezi. Gyakran húsok kísérőjeként tálalják.

Ha valódi karácsonyi ízvilágú aprósütit készítenél,
a híres Zimtsterne remek választás. A németek puha tésztájú sütije hagyományosan jó sok mandulával készül. A fahéjas csillag tetejéről nem hiányozhat a tojásfehérje.

A hókifli is nagyon sok nemzet ünnepi kínálatában megtalálható. Mindegy, hogy kelt tésztából készítik, vagy mandulával, dióval gazdagítják, ellenállhatatlan. Ha igazán omlós, egyszerű receptet keresel,
ezzel biztosra mehetsz.