Hagyományos olasz profiterol
A csokoládéval gazdagon nyakon öntött, belül krémes golyóknak nem lehet ellenállni.
Az omlós tészta közé rejtett tejszínes krém igazi hétvégi, ünnepi édesség, amit télen és nyáron is készíthetsz, utóbbi esetben fagyival is töltheted, de ez télen mérsékelten jó ötlet.
Ha épp kísérletezős kedvedben vagy, hagyd ki a cukrot a tésztából, tegyél bele ahelyett is sót, a vaníliás tölteléket pedig cseréld sajtos-sós krémre, így egy remek sörkorcsolyát kapsz.
Profiterol
Hozzávalók:
A tésztához
- 25 dkg liszt
- 2,5 dl víz
- 1,5 dl olaj
- 4 normál tojás
- 1 teáskanálnyi cukor
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 10 dkg porcukor
- 6 dkg liszt
- 3,5 dl tej
- 3 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés ideje:
150 perc
Elkészítés menete:
Végy elő egy mélyebb lábast, majd a liszt és a tojások kivételével mérj ki és tölts bele mindent, aztán gyújts alájuk és kezdd el kevergetni. Amikor elkezd forrni, adagold hozzá a lisztet is és keverd egészen addig, amíg szépen el nem válik az edény falától. Most szükséged lesz a kedvenc habverőgépedre, ezzel kezdd el folyamatosan keverni a lisztes tésztát és közben üsd bele a tojásokat, akkor jó, ha összeáll szép, homogén masszává. Kerítsd elő a legalkalmasabb tepsidet, tégy az aljára sütőpapírt. A masszát töltsd egy habzsákba és nyomj egységes méretű halmokat a tepsibe. A sütőt melegítsd elő 210 fokra, az aljában helyezz el egy vízzel töltött edényt - vagy permetezd meg a tésztahalmokat vízzel -, majd ha elérte a megfelelő hőfokot, told be a tésztát.
Ha szép barnák a tésztahalmok, húzd ki a sütőből a tepsit és tedd félre. Most nekiállhatsz a tölteléknek. A töltelékhez elővett tojásokat válaszd ketté, a sárgájákat keverd simára a cukrokkal, majd add hozzájuk a tejet is. A fehérjéket verd kemény habbá, majd tedd félre. A cukros-tojásos tejet tedd fel főni, folyamatos keverés mellett, majd ha már elválik az edény falától, vedd le a tűzről és pár gyors, de óvatos mozdulattal keverd hozzá a fehérjét. Miután kihűlt a krém, nincs más dolgod, mint a tésztahalmokba tölteni. Ehhez ismét habzsákra lesz szükséged, adagold bele a vaníliás krémet, majd töltsd a gombócok közepébe. Ezzel kész is van az alap, hogy mit teszel rá, azt már rád bízzuk, a legegyszerűbb olvasztott csokival nyakonöntve is remek lesz.
A nagyi kedvencei
A nagyi valószínűleg nem sok profiterolt készített, képviselőfánkot azonban jó eséllyel igen és a két édesség egyáltalán nem áll távol egymástól
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
OLVASD EL EZT IS!
- csokoládé
- dió
A tökéletes zserbó receptje
- mandula
- karácsonyi recept
Karácsonyi piskóta
- gyors
- csokoládé