Hagyományos olasz profiterol

Édes kényeztetés hétvégére

A csokoládéval gazdagon nyakon öntött, belül krémes golyóknak nem lehet ellenállni.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az omlós tészta közé rejtett tejszínes krém igazi hétvégi, ünnepi édesség, amit télen és nyáron is készíthetsz, utóbbi esetben fagyival is töltheted, de ez télen mérsékelten jó ötlet.

Ha épp kísérletezős kedvedben vagy, hagyd ki a cukrot a tésztából, tegyél bele ahelyett is sót, a vaníliás tölteléket pedig cseréld sajtos-sós krémre, így egy remek sörkorcsolyát kapsz.

Profiterol

Hozzávalók:

A tésztához

  • 25 dkg liszt
  • 2,5 dl víz
  • 1,5 dl olaj
  • 4 normál tojás
  • 1 teáskanálnyi cukor
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 10 dkg porcukor
  • 6 dkg liszt
  • 3,5 dl tej
  • 3 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés ideje:

150 perc

Elkészítés menete:

Végy elő egy mélyebb lábast, majd a liszt és a tojások kivételével mérj ki és tölts bele mindent, aztán gyújts alájuk és kezdd el kevergetni. Amikor elkezd forrni, adagold hozzá a lisztet is és keverd egészen addig, amíg szépen el nem válik az edény falától. Most szükséged lesz a kedvenc habverőgépedre, ezzel kezdd el folyamatosan keverni a lisztes tésztát és közben üsd bele a tojásokat, akkor jó, ha összeáll szép, homogén masszává. Kerítsd elő a legalkalmasabb tepsidet, tégy az aljára sütőpapírt. A masszát töltsd egy habzsákba és nyomj egységes méretű halmokat a tepsibe. A sütőt melegítsd elő 210 fokra, az aljában helyezz el egy vízzel töltött edényt - vagy permetezd meg a tésztahalmokat vízzel -, majd ha elérte a megfelelő hőfokot, told be a tésztát.

Ha szép barnák a tésztahalmok, húzd ki a sütőből a tepsit és tedd félre. Most nekiállhatsz a tölteléknek. A töltelékhez elővett tojásokat válaszd ketté, a sárgájákat keverd simára a cukrokkal, majd add hozzájuk a tejet is. A fehérjéket verd kemény habbá, majd tedd félre. A cukros-tojásos tejet tedd fel főni, folyamatos keverés mellett, majd ha már elválik az edény falától, vedd le a tűzről és pár gyors, de óvatos mozdulattal keverd hozzá a fehérjét. Miután kihűlt a krém, nincs más dolgod, mint a tésztahalmokba tölteni. Ehhez ismét habzsákra lesz szükséged, adagold bele a vaníliás krémet, majd töltsd a gombócok közepébe. Ezzel kész is van az alap, hogy mit teszel rá, azt már rád bízzuk, a legegyszerűbb olvasztott csokival nyakonöntve is remek lesz.

A nagyi kedvencei

A nagyi valószínűleg nem sok profiterolt készített, képviselőfánkot azonban jó eséllyel igen és a két édesség egyáltalán nem áll távol egymástól

7 sütemény, amit sokan elrontanak: így lesz tökéletes

Nézegess képeket!

Elolvasom

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

OLVASD EL EZT IS!

karacsonyi piskota lead
  • mandula
  • karácsonyi recept

Karácsonyi piskóta

Ezt is szeretjük