A tavasz sokaknak egyet jelent a medvehagyma szezonjával, hiszen amellett, hogy az év elsőként begyűjthető növénye, remekül feltölti a tél folyamán kiürült vitaminraktárakat, és számos jótékony hatással bír. Amíg lehet kirándulni, érdemes gyűjteni belőle.
Aki tehette, már március elején bespájzolt a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag növényből: érdemes néhány csokorral a fagyasztóba is tenni vele, hiszen számos módon elkészíthető. Bár a fagyasztóból kivéve már elveszti ropogósságát, a fokhagymaszerű íze és tápanyagai megmaradnak.
Medvehagymás receptek
A medvehagyma gazdag káliumban, amely a szív működését védi, és a vérnyomást állítja helyre, valamint kalciumban, ami többek között a csontok egészségéért felel, de a fokhagymához hasonlóan magas a szeléntartalma is, ezáltal védi a sejteket és az agyműködést. Remek immunerősítő, gyulladáscsökkentő, gazdag C- és K-vitaminban is.

A medvehagyma legjobb tartósítási módja, ha
pestót készítesz belőle. Kalciumdús parmezánnal, magnéziumban gazdag dióval igazán finom, olívaolajjal pár hónapig is eláll a hűtőben, és pirítósra kenhető, vagy tésztával pár perc alatt finom ebéd készülhet belőle.
Fotó: La_vanda / Getty Images Hungary

A
medvehagymás-tojásos reteksaláta rendkívül értékes ilyenkor a szervezet számára. A tojásban szinte minden fontos ásványi anyag megvan, a retek pedig olyan glikozidokat tartalmaz, melyek jó hatást gyakorolnak a légutakra, a szívre és a bélrendszerre is.
Fotó: zefirchik06 / Getty Images Hungary

Fél óra alatt kész a
medvehagyma-krémleves, és egy igazi löket az immunerősítéshez. Tegyél bele egy kis krumplit és tejszínt a lágyabb végeredményért, és készítsd el szívvédő olívaolajjal!
Fotó: Getty Images Hungary

A medvehagyma remek alapja a
szendvicskrémnek is, ami a teljes értékű tojással készítve tökéletes, egészséges reggeli lehet a
kenyér mellé, de akár töltelékként is megállja a helyét a húsételekben.
Fotó: hsvrs / Getty Images Hungary

Akár friss vagy konzerv zöldborsóból is készülhet a
medvehagymás borsókrém, amely teljesen kiválthatja a margarint is. A póréhagyma tovább emeli az étel C- és K-vitamin-tartalmát.
Fotó: Alleko / Getty Images Hungary

A
burgonyából készült köretet is feldobja, ha medvehagymát aprít rá az ember. A parmezántól és az olívaolajtól még inkább szívbarát lesz ez a verzió.
Fotó: Janna Danilova / Getty Images Hungary

A legegyszerűbb módja a medvehagyma felhasználásának - a szendvicsfeltéten túl -, ha rántottába aprítod. A reggeli tojásba egyébként
számos zöldfűszert érdemes beletenni az egészség védelme érdekében.
Fotó: PeteerS / Getty Images Hungary

Házilag sem ördöngösség elkészíteni a
burgonyaalapú gnocchit, aminek már a tésztáját is érdemes egy kicsit felturbózni. Erre tökéletesen alkalmas a medvehagyma. Tejszínes szósszal, parmezánnal megszórva királyi fogás, és ha sok lett a tésztájából, le is fagyaszthatod.
Fotó: 8vFanI / Getty Images Hungary

Miért vásárolnál bolti pékárut, ha a
pogácsát akár otthon, kelesztés nélkül is összedobhatod? A túró és a sajt emeli a kalcium- és fehérjetartalmat, a medvehagyma pedig sokkal egészségesebbé és finomabbá teszi a végeredményt.
Fotó: S847 / Getty Images Hungary

Egy csomagolt leveles tészta is csodákra képes, ha gyors
medvehagymás rágcsálnivalót készítenél a családnak vagy magadnak. Magas vérnyomás esetén a krémsajttal bánj óvatosan, az olívaolaj viszont szívbarát hatású.
Fotó: Getty Images Hungary
(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)
Prémium vitaminok szerves forrásából
Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.
Promóció