Mennyi medvehagymát és gyógynövényt gyűjthetsz legálisan? Büntethetnek, ha megszeged a szabályokat

Számos helyen lehet medvehagymát gyűjteni, de a szabályokat ismerni kell.

Medvehagyma és gyógynövény szedése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Javában zajlik a medvehagymaszezon, sokan vágnak neki az erdőnek, hogy néhány csokorral szedjenek a friss, illatos és rendkívül egészséges vadnövényből. Nem mindegy ugyanakkor, hogy hol és mennyit gyűjt össze az ember.

A vadon termő gyógynövények, köztük a csalán, a fagyöngy, a hárs, a gesztenye, valamint a gombák és természetesen a medvehagyma gyűjtésére is szigorú szabályok vonatkoznak, melyeket az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény vagy ismertebb nevén az erdőtörvény tartalmaz.

Mennyit és hol szabad gyűjteni?

A törvény értelmében a gyógynövény gyűjtése erdei haszonvételnek minősül. Az állami vagy magántulajdonú erdőterületeken külön engedély nélkül gyűjthetők a védettséget nem élvező gyógyhatású növények az egyéni szükségletet meg nem haladó mennyiségben. 

Ez a határérték a 153/2009. (XI. 13.) FVM rendelet szerint 2 kilogramm személyenként, így akár gombáról van szó, akár medvehagymáról vagy gyógynövényről, többet nem vihetsz haza, még saját használatra sem.

Engedély abban az esetben szükséges, ha a gyűjtés kereskedelmi célú, ezt a területileg illetékes erdészet, illetve magánerdő esetén az erdőgazdálkodó állíthatja ki. Ez az engedély maximum egy évre szól, és a gyűjtés idején mindig magánál kell tartania a kérelmezőnek, a személyazonosságot igazoló papírokkal együtt.

Tilos is lehet a gyűjtés

Azt azonban mindig szem előtt kell tartani, hogy a fenti szabályozástól eltérnek a természetvédelmi területekhez tartozó erdők, ahol szigorúan tilos a növények engedély nélküli gyűjtése. 

A tilalom nemcsak a nemzeti parkokra, de a tájvédelmi körzetekre, sőt, a Natura 2000 védelme alatt álló területre is kiterjed, így nem is nehéz belefutni a zónákba, ahol a természetvédelmi hatóság, továbbá az erdőgazdálkodó engedélye nélkül egyetlen levelet sem szabadna leszakítani az adott növényről. A fokozottan védett és kíméleti területeken engedély nem is váltható a szedésre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Gyöngyvirág vagy medvehagyma?

A szabályozáson túl sokakban aggodalmat keltenek azok a hírek, melyek szerint a medvehagyma levele könnyen összetéveszthető a súlyosan mérgező gyöngyvirággal. Noha valóban van közöttük hasonlóság, a medvehagyma jól beazonosítható leszakítás vagy dörzsölés után terjengő intenzív hagymaillatáról, vékonyabb leveleiről, csillag alakú virágairól.

A gyöngyvirág (balra) levelei szélesebbek, a medvehagymáéi (jobbra) pedig erős hagymaillatot árasztanak.
A gyöngyvirág (balra) levelei szélesebbek, a medvehagymáéi (jobbra) pedig erős hagymaillatot árasztanak.

A gyöngyvirág levelei ráadásul csak később, már a medvehagymaszezon végén - nagyjából április második felében - bújnak ki igazán, amikor a medvehagyma már javában virágzik, így tényleg könnyen megismerhető. Ilyenkor azonban már a népszerű növény leveleit virágpor lepi el, az íze pedig enyhül, így nem érdemes gyűjteni.

A gyűjtésnél azonban nem elég a jogszabályokra tekintettel lenni, arra is mindig figyelj, hogy védekezz a kullancscsípés ellen!

Medvehagyma vagy mérgező gyöngyvirág? Összeszedtük a különbségeket

A medvehagymát virágjáról és illatáról legkönnyebb azonosítani.

Elolvasom

(Képek: Getty Images, Pixabay)

Ezt is szeretjük