Mi a teendő, ha eltévedsz? Így juthatsz haza az erdőből a legbiztonságosabban

Bárkivel előfordulhat, hogy egyszer csak azt veszi észre, nem tudja, merre jár.

no az erdoben
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Alig néhány napja történt, hogy egy 72 éves orvosnő és 74 éves jogász párja Salgóbányáról elindultak kirándulni a Medves-fennsíkra. Az erdőben azonban valószínűleg a férfi hirtelen rosszul lett, mire felesége segítségért sietett, azonban - talán a pánik miatt - eltévedt, és távolodni kezdett a szállástól, írta az Index. Két nappal később a keresésükre küldött csoport mindkettőjüket holtan találta. A tragédia sajnos több nagyon fontos dologra is felhívja a figyelmet.

Az erdőben járva bárkivel előfordulhat, hogy eltéved - még azzal is, aki egyébként jól tájékozódik. A katasztrófa bekövetkezésében itt ráadásul nemcsak ez játszott szerepet, de a pár kora és az egészségük is. A tragédia kapcsán azonban beszélni kell arról, hogyan lehet megelőzni azt, hogy eltévedj az erdőben, ha pedig már megtörtént a baj, miként juthatsz a legkönnyebben segítséghez, vagy találhatsz vissza az útra.

Mi a teendő, ha eltévedsz?

Egy városban, faluban járva előbb utóbb találsz valakit, aki útba igazít, nyílt terepen pedig nemcsak az irányérzékedet könnyebb megőrizni, de egy templomtorony akár kilométerekre is látszhat, ami támpontként szolgál a tájékozódásban. Ezzel szemben az erdőben könnyen előfordulhat, hogy nincs kitől segítséget kérni, a sűrűn növő fák pedig megnehezítik azt, hogy valami távolabbi cél felé haladj.

turabakancsos labak

Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindent megtegyél azért, hogy ne tévedj el az erdőben.

  • A kezdő túrázók számára erősen javasolt, hogy a hivatalosan kijelölt túraútvonalakhoz - kék, piros, sárga és zöld - tartsák magukat. Mindenki számára ajánlott emellett, hogy térképet, iránytűt vagy akár GPS-t is vigyen magával.
  • Lényeges óvintézkedés, hogy legalább egyvalaki tudjon arról, mikor és milyen útvonalon szeretnél elindulni. Érdemes azt is közölni, hogy nagyjából mikorra várható, hogy visszaérj, így ha hosszan elmaradsz, viszonylag gyorsan és célzottan megindulhat a keresés.
  • Mielőtt túrázni indulsz, mindig egyél! Még rövid kirándulások esetében is jó, ha van nálad étel, vizet pedig mindig csomagolj!
  • A hátizsákba érdemes öngyújtót, esernyőt, esőkabátot, meleg ruhát, zseblámpát és elsősegélycsomagot is tenni. Az erdőkben több helyen van térerő, mint gondolnád, így a telefonod sem árt, ha nálad van.

Ennek ellenére azonban még mindig eltévedhetsz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amennyiben ez megtörténik, természetesen nagyon fontos, hogy a lehető legjobban megőrizd a nyugalmadat, majd a következőket csináld.

  • Amint rájöttél, hogy eltévedtél, állj meg, és gondold át a helyezetet! Mikor láttad az utolsó turistajelzést? Mikor tudtad utoljára, hogy a megfelelő úton haladsz? Elsőként fontos, hogy megpróbálj visszatérni ide. Nem ajánlott azonban, hogy nagyjából tíz-harmic percnél többet keresgélj, ha nem ismersz fel semmit, ami arra utal, hogy jó irányban jársz, ilyenkor ugyanis könnyen még jobban eltévedhetsz.
  • Próbálj telefonálni! Ha nem megy, később néha próbáld újra!
  • Ha többen tévedtetek el együtt, akkor semmiképp se váljatok szét!
  • Ha egyáltalán nem tudod hol vagy, és nem találsz tájékozódási pontot, ami gyorsan lakott helyre vezetne - templomtorony, más túrajelzés - akkor a legjobb, ha egy helyben maradsz, így könnyebb az érkező segítségnek megtalálnia.
  • Amennyiben lehetséges biztonságosan megoldani, rakj tüzet! A füst segít jelezni a pozíciódat. Ugyancsak érdemes lehet kiabálni, fütyülni, köveket összeütögetni, ez ugyanis az erdő csendjében messzire hallatszik.

A legtöbb esetben érdemes egy helyben ülve kivárni, hogy megtaláljanak. Ha ez mégsem lehetséges - például sérülés vagy rosszullét miatt - akkor sem szabad céltalanul bolyonganod. Próbálj ilyenkor a lehető legmagasabb irányba gyalogolni. A csúcsokon jobb eséllyel kap térerőt a telefonod, illetve nagyobb valószínűséggel pillantasz meg olyan tereptárgyat, vagy akár egy falut, ami felé érdemes elindulni. Egyáltalán nem javasolt azonban, hogy megkísérelj fára mászni, ebből ugyanis a legnagyobb valószínűséggel csak súlyos sérülés lesz.

A legszebb őszi erdők

Még novemberben is érdemes felkeresni Magyarország leggyönyörűbb őszi erdőit, ahol ilyenkor is még ragyogó aranysárga és lángoló vörös a fák lombja. Ennel szebb helyen nem túrázhatsz!

Ezt is szeretjük