A legveszélyesebb csípések itthon, és amiről felismered őket - Bénulást, hatalmas sebeket okozhatnak
Nem csak a kullancsokkal kell nagyon vigyázni.

viszket kipirosodas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha veszélyes csípésekről van szó, sokan úgy gondolják, hogy Magyarországon legfeljebb a kullancsok terjesztette betegségek miatt van félnivalójuk, holott több állat csípése is képes egy kis kellemetlenségnél nagyobb bajt okozni. 

A szúnyogok által terjesztett trópusi betegségek gyakorlatilag elhanyagolható fenyegetést jelentenek, míg a méhek és a darazsak csípése által kiváltott allergiás reakció, az anafilaxiás sokk nagyon ismert. Akadnak azonban olyan veszélyes csípéssel rendelkező állatok, amelyekkel a leggyakrabban anélkül futsz össze a természetben, hogy sejtenéd, milyen bajt okozhatnak. Mutatjuk, mivel vigyázz jobban!

Veszélyes pókok

Az egyetlen olyan pókszabású Magyarországon, melynek a csípése halált okozhat, a kullancs, ám emellett több pók is rendelkezik kellemetlen méreggel, mely nemcsak fájdalommal, de egy esetben súlyos tünetekkel is járhat.

A mérges dajkapók és a szegélyes vidrapók
A mérges dajkapók és a szegélyes vidrapók

A legveszélyesebb csípéssel a mérges dajkapók - Cheiracanthium punctorium - rendelkezik, melyet felismerhetsz jókora rozsdaszínű csáprágóiról és sárgászöld potroháról. Az állat marása nemcsak bedagad és fáj, de a végtagok esetében erős zsibbadást, időszakosan bénulást okoz, sőt, hányingert és magas lázat is képes kiváltani. Szerencsére a dajkapókok nem agresszívak, így gyakorlatilag csak akkor csípnek, ha bolygatják őket.

Szintén érdemes vigyázni vizek környékén előforduló rokonával, a szegélyes vidrapókkal - Dolomedes fimbriatus. Ennek a víz felületi feszültségén sétálni képes, oldalsó fehér sávjairól jól felismerhető pókfajtának a csípése erősen megdagad és órákon át tartó fájdalommal jár.

Nincs több hívatlan vendég

A 100%-ban természetes és tiszta, bevizsgált anyagokból készült Citrella illóolaj-keveréket párologtatva soha többé nem kell tartanod a szúnyogok és más rovarok kellemetlenkedésétől. Nyári estéken a leghatásosabb segítség.

Tudj meg róla többet.

Promóció

Legyek, amelyek csípnek

A legyek közül legveszélyesebb a különböző böglyök csípése. A bögölyfélék - Tabanidae - 61 faja fordul elő hazánkban. A nagytermetű, vaskos legyek közül csak a nőstények veszélyesek, melyek - a virágok nektárját fogyasztó hímekkel ellentétben - a gerinces állatok vérével táplálkoznak. Csípésük a háziállatokon fájdalmas, gyulladt sebbé fertőződik, más esetekben pedig akár halálos betegségeket - tularémiát, lépfenét, sertéskolerát, száj- és körömfájást, járványos vérszegénységet - terjeszthet emberre és állatokra is egyaránt.

A bögöly, a kullancslégy és a szuronyos istállólégy
A bögöly, a kullancslégy és a szuronyos istállólégy

Szintén az istállók és haszonállatok közelében érzik jól magukat a kullancslegyek - Hippoboscidae. Ezek a vérrel táplálkozó, kisméretű, általában csökevényes szárnyakkal rosszul repülő, ám roppant kemény legyek élősködő mikrobákat terjesztenek. Csípésüket az ember helyett inkább az olyan állatok számára tartogatják, melyek szőrében, tollában megkapaszkodhatnak.

Jóval fürgébb, ám nem kevésbé kellemetlen távoli rokonuk a szuronyos istállólégy, Stromoxys calcitrans, mely külsőre szinte csak hatalmas, előreálló szúrószervében különbözik a házilégytől. A vérszívó kórokozókat, sőt, fonalférget is terjeszt, és az emberből is szívesen táplálkozik, kellemetlen csípést hagyva maga után.

Világító rovarok

Más rovarok ilyen különleges fényjátékkal igyekeznek áldozatukat magukhoz csábítani. Nézd meg a fénybarlangok lenyűgöző lakóit képeken!

Víziállatok csípései

Az orvosi pióca - Hirudo medicinalis - egy, a magyar vizekben igen elterjedt, vérszívó gyűrűsféreg, mely akár 15 centisre is megnőhet. Jól felismerhető vörös, sárga és olívazöld mintáiról és tapadókorongjáról, melyben három félhold alakú állkapocs ül. Az élősködő ezeket használja arra, hogy Y alakú bemetszést ejtsen áldozatán, véralvadásgátló anyagot fecskendezzen be, majd teleszívja magát vérrel. A jóllakott állat magától leválik a bőrről, ám parázzsal, jéggel, sóval, citromlével vagy ecettel is elijeszthető. Az azonban fontos, hogy a piócát semmiképp se tépd le, hiszen így jókora vérző seb keletkezhet.

Az orvosi pióca és a hátonúszó poloska
Az orvosi pióca és a hátonúszó poloska

A hátonúszó poloska - Notonecta glauca - hosszú lábaival a vizek alsó felületén szalad, így általában csak világos hasa látszik. A nagyjából másfél centis rovar félelmetes ragadozó, mely szúró-szívó szájszervével elkábítja és emésztőnedvekkel fecskendezi tele áldozatát, mielőtt kiszívja a testnedveit. A hátonúszó poloska általában fájdalmas marással felel arra, ha valaki megfogja vagy a vízben véletlenül rálép, így népiesen víziméhnek is hívják.

Ezt is szeretjük