Hatalmas kárt okozhatsz, és még meg is büntetnek érte: sokan nem tudják, hogy ezt is tilos az erdőben
Egyesek úgy gondolják, jót tesznek vele, pedig árt.

erdo tuz
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok különböző vélemény létezik arról, hogy az erdőkben mit szabad eldobni, és mit nem, azzal azonban kevesen vannak tisztában, hogy mi a törvényes és valóban környezettudatos megoldás.

Az erdőben landoló szemétről ugyan a leggyakrabban a zacskók, kidobott hűtők, kerékgumik, palackok és a háztartási hulladék jut az ember eszébe mint problémát okozó tényező, mégsem csak erről van szó. A cégek és magánszemélyek által kihordott, le nem bomló, szervetlen hulladékok is sok gondot okoznak, ám ilyenkor tudatos környezetkárosításról van szó. Egy más esetben azonban a szemetelők nem is gondolnak rá, hogy éppen ártanak az erdőnek.

A zöldhulladék nem erdei komposzt

Gyakori tévhit, hogy ami a természetben lebomlani képes, azt el is szabad dobni, így a levágott fűtől a rothadó gyümölcsig rengeteg dolog kerül az erdők talajára, amiről az emberek nem gondolják, hogy mekkora kárt okoz.

Leggyakrabban a kertekből fű kerül például az erdőbe, mely ugyan képes lebomlani, de száraz időben nagyon könnyen, akár magától lángra kaphat, aminek következtében az erdő nagy területen is leéghet akár, sőt, a lángok a környező településeken emberéleteket is veszélyeztethetnek. Ugyanígy gondot okozhat, ha fenyőfát, ágakat, kivágott tuját vagy más olyan növényt dobsz ki az erdőbe, ami hamarosan kiszárad. A kidobott díszcserjeágak további veszélye, hogy ezek a növények könnyen megtelepedhetnek az erdőkben, ám mivel nem őshonosak, így a bálványfához és a parlagfűhöz hasonlóan inváziós fajokként a természetes magyarországi növényzet kárára szaporodnak.

A kidobott gyümölcs ezzel szemben más veszélyeket rejt. Ez ugyanis táplálékul szolgál az erdő számos lakója, köztük a vaddisznók számára is, melyek megszokják a könnyen elérhető élelemforrást, ami elősegíti azt, hogy belterületen megtelepedjenek. Állandó jelenlétük a településeken nehezen kontrollálható és veszélyes helyzetet teremt.

A zöldhulladék, sőt, a lebomlani képes háztartási szemét, papír és más szerves anyagok kidobásával is - a tévhittel ellentétben - nem komposztot biztosítasz az erdő számára, hanem nagy kárt okozol a természetben.

Büntetés

A lebomlani képes szemét kidobása szabálysértésnek minősül, melyért a közterület-felügyelők és a természetvédelmi őrök szabhatnak ki büntetést. A szemét alapján általában ritkán sikerül felkutatni, hogy ki helyezte el azt az erdőben, így a legtöbb esetben akkor kerül sor büntetés kiszabására, ha valakit tetten érnek. Noha rendszeres őrjáratok csak kevés helyen fordulnak elő, mégis, akit szemetelésnek kapnak, az legalább 5 ezer forintos helyszíni bírságra számíthat, mely a szabálysértés súlyosságától függően akár 50 ezer forintig is emelkedhet.

Ezt is szeretjük