Mi az az üdülési jog? Nagyon sok pénzed bánja, ha bedőlsz az átveréseknek
Ezeken gondolkodj el, mielőtt költesz rá!

csomagok cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az üdülési jog pontos fogalmával sokan nincsenek tisztában még azok közül sem, akik szerződést kötnek egy ilyen látszólag kedvezményes ajánlatra, mely a legtöbbször sajnos komoly anyagi kárral járó átverés.

Elméletileg az üdülési jog, azaz időben megosztott üdülőhasználati jog vagy timesharing úgy működne, hogy megvásárlója pénzéért cserében garantált jogot szerez arra, hogy bizonyos előre feltüntetett időközönként, adott időtartamon keresztül, fix összegért nyaraljon a kijelölt helyen. A jog átruházhatóságának és továbbértékesíthetőségének feltételeit szintén a szerződés szabja meg.

A hosszú távra aláírt megegyezés általában lehetőséget biztosít vásárlója számára, hogy az adott helyen jóval olcsóbban kapjon biztosított szállást, így sokak számára úgy tűnik, hogy egy ilyen ajánlat megéri. Valójában azonban rengeteg a becsapás.

Hogyan vernek át az üdülési joggal?

A legtöbbször üdülési jogot külsőre megbízhatónak tűnő cégek próbálnak értékesíteni, akik telefonbeszélgetés során vagy levélben keresik meg először lehetséges célpontjaikat. Ilyenkor nagyon kedvezően hangzó ígéretekkel egy személyes találkozást vagy egy előadáson való részvételt sürgetnek, melynek során azonnal el is próbálják adni az üdülési jogot.

nyaralas

Nagyon gyakoriak azonban a túlzó ígéretek, sőt, olyan is előfordul, hogy egész egyszerűen valótlan állításokkal igyekeznek elérni, hogy az ügyfél minél hamarabb aláírja a szerződést és komoly összeget fizessen. Később azonban plusz költségekre, az üdülőhely hiányosságaira derül fény, vagy más esetben egészen egyszerűen többé nem sikerül felvenni a kapcsolatot a céggel. Nem feltétlenül történik azonban ez minden alkalommal így. Az üdülési jog sokak számára biztosít kedvezményes nyaralási lehetőséget, ahhoz azonban, hogy a dolog jól működjön, nem árt néhány dologra odafigyelni.

Ezeket fontold meg!

A szerződések általában hosszú időre, akár 30-40 évre is szólhatnak. Csakis akkor vásárolj üdülési jogot, ha tényleg hosszú távra tervezel, hiszen ha meggondolod magad, egészségi állapotodból kifolyólag nem tudsz élni a nyaralási lehetőséggel, vagy bármilyen más okból szeretnél elállni a szerződéstől, az komoly összeget jelenthet, vagy a jog továbbértékesítéséről neked kell gondoskodnod majd. Fontos tudni továbbá, hogy az üdülési jog feltételei - például a fizetendő összeg - a szerződésnek megfelelően alakulnak, azaz általában állandóak, így például hiába lesz a szálláshely az ilyen joggal nem rendelkezők számára olcsóbb, továbbra is ugyanannyit kell fizetned, ami unfairnek tűnhet.

Nem elég egy látszólag megbízható céget választani. Gyakori, hogy az értékesítésről szóló rendezvények során azonnali döntést próbálnak kikényszeríteni a vásárlókból azzal, hogy azt állítják, a kedvezmény csak most érvényes. Ez a legtöbb esetben azt jelzi, hogy a cég nem szeretné, hogy végiggondold a helyzetet. 

Mindenképpen olvasd át a szerződést és a kapcsolódó dokumentumokat, mielőtt aláírsz bármit, sőt, érdemes akár ügyvéd tanácsát is kérni. Ha egy cég nem szeretné, hogy más is elolvassa a papírokat, vagy hazavidd őket, az nagyon gyanús! Ilyenkor bármikor szabadon távozhatsz a helyszínről. Ha szerződést kötöttél, de nem sokkal később mégis meggondoltad magad, érdeklődj az elállási jogodról!

Gyakori, hogy egyes cégek kifejezetten azokat veszik célba, akik már rendelkeznek egy üdülési joggal, de szeretnének szabadulni tőle. Ilyenkor a jog tulajdonosának újabb üdülési jogot ajánlanak, melyre kedvezményesen elcserélheti az elsőt, ám általában a fogyasztó ilyenkor két üdülési joggal végzi, hiszen az ígéretet be nem tartva az övét nem értékesítik tovább.

Ez tényleg otrombaság!

Elképesztő, hogy egyes emberek mennyire nem tudnak viselkedni a repülőgépen. Nézd meg a legotrombább utasokról készült felkavaró fotókat!

Ezt is szeretjük